Ústecká ČSSD chce odvolat svého Bendu z Krajské zdravotní

28.06.2011 22:38

Zastupitelstvo Ústeckého kraje možná na svém středečním zasedání odvolá šéfa představenstva Krajské zdravotní, a.s. Petra Bendu. Posledních pár hodin zbývajících do začátku schůze využívá vedení krajské buňky ČSSD k tomu, aby sehnalo dostatek hlasů proti svému bývalému krajskému lídrovi. Ač společnost provázejí pochybnosti týkající se údajně předražených zakázek na zdravotnické vybavení, zastupitelé mimo klub ČSSD považují celou akci spíš za politikum a vyřizování účtů uvnitř sociální demokracie.

Ústecká ČSSD chce odvolat svého Bendu z Krajské zdravotní

Záměr odvolat z představenstva Krajské zdravotní Petra Bendu, podle mnohých jednoho z nejvlivnějších mužů v kraji a politického souputníka expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka, realizují ústečtí sociální demokraté již delší dobu. Podle samotného Bendy se informace o tomto plánu šíří po kraji minimálně čtyři měsíce. Jde o další díl v seriálu vzájemných útoků současného krajského vedení, tvořícího v dobách Jiřího Paroubka více či méně hlasitou vnitrostranickou opozici, a skupiny okolo Bendy, který se spolu s Paroubkem podle jeho oponentů nechce vzdát jen tak.

Vlastní klub nestačí, musí asistovat ODS

Tentokrát se cílem stal Bendův post šéfa představenstva Krajské zdravotní, a.s. K tomu, aby jej mohli odvolat, potřebují sociální demokraté v krajském zastupitelstvu nadpoloviční většinu hlasů. Tu ale podle informací ParlamentníchListů.cz jen několik hodin před zahájením jednání stále nemají úplně jistou. ČSSD sice disponuje 22 hlasy, dá se ale s takřka absolutní jistotou předpokládat, že někteří členové strany věrní Bendovi pro jeho odchod z funkce ruce nezvednou. Vedení krajské buňky socialistů tak musí hledat jinde, především v řadách ODS, se kterou uzavřela ČSSD po krajských volbách koaliční dohodu.

K tématu:
ÚOHS uložil Krajské zdravotní pokuty ve výši 900 tisíc
Podezřelé zakázky v Krajské zdravotní. Benda bude mít potíže
Paroubkův Benda: Zatím zůstanu v ČSSD. Ale...

"KVV ČSSD na svém jednání inicioval tento krok a požádal naše zastupitele o odvolání pana Petra Bendy z čela představenstva Krajské zdravotní, a.s. nyní probíhají intenzivní koaliční jednání na toto téma, klub zastupitelů ČSSD už o plánu hlasoval. A schválil to poměrem 16 hlasů z 22, někteří stoupenci pana Bendy nebudou samozřejmě pro tuto věc hlasovat," řekl ParlamentnímListům.cz šéf ústeckých oranžových Arno Fišera.

"ODS by měla naše návrhy podpořit. My máme koaliční dohodu s ODS a v jejím rámci budu jako krajský lídr ČSSD naše partnery žádat o podporu našeho návrhu. Ale jejich podporu předjímat nemohu, protože v Krajské zdravotní sedí s panem Bendou kromě sociálních demokratů i někteří demokraté občanští," uvedl Fišera s tím, že podpora zařazení bodu na program jednání byla občanskými demokraty přislíbena.

Pípal (ODS): Je to tak trochu jejich vnitřní věc

"Před jednáním zastupitelstva máme klub, tam budeme jednotlivé body navrženého programu řešit. Hlasování našich lidí v této věci odhadnout neumím. Já totiž tu informaci nemám, nepatřím k uvolněným členům zastupitelstva. Snažil jsem se něco o plánu ČSSD zjistit ráno na výboru pro národnostní menšiny, ale bezvýsledně, nikdo mi k tomu nechtěl nic říci s tím, že vše budeme řešit ráno před jednáním na klubu," prozradil jeden ze zastupitelů ODS, starosta Dubí u Teplic Petr Pípal. Ač s Bendou podle různých hlasů z kraje nemá zrovna ideální vztahy, krok ČSSD považuje za politikum. „Jsem členem dozorčí rady Krajské zdravotní. Vím, že uvnitř ČSSD je vnitřní napětí. To je ale jejich vnitřní věc. Působí to na mě dojmem, že jde spíš o politikum než skutečně o výsledky hospodaření společnosti," zhodnotil situaci, která zřejmě za několik hodin nastane.

K tématu:
Benda (ČSSD): Telefonní odposlechy a dnešní marasmus
Benda (ČSSD): Nepovažujte slušnost za slabost
Benda (ČSSD): Sbohem a šáteček. VV svoji bitvu už prohrály

Neřešte politické spory přes obchodní společnost, tvrdí zastupitel Severočechů

Další skupinou zastupitelů, se kterými podle Fišery bude jednat, jsou opoziční Severočeši.cz (8 hlasů) a komunisté (12 hlasů). Severočech Stanislav Stehlík se k odvolání Bendy staví poněkud skepticky, ačkoliv si prý dokáže představit, že by pro návrh hlasoval. "Problémy Krajská zdravotní bezesporu má, a je třeba, aby se řešily. S možností odvolání Petra Bendy počítáme, protože pokud jsou někde nějaké problémy, například ve sportovním mužstvu, tak se to napřed řeší odvoláním trenéra," nechal se slyšet Stehlík.

Není ale zjevně příliš spokojen s dosavadním průběhem vyjednávání ze strany ČSSD. „Oni s námi samozřejmě jednali i o této věci, ale musím říci, že nejednali tak, že by hledali podporu. Je třeba, aby krajská koalice jasně řekla, jak dál, jaké kroky budou následovat. Navíc zodpovědnosti za společnost má rada kraje, která vykonává post valné hromady. Severočeši stále ještě nejsou rozhodnuti, potřebujeme více informací a koncepci. Musíme si se zastupiteli ČSSD a ODS říci, že není dobré řešit politické záležitosti přes obchodní společnost," uvedl Stehlík. Žádné informace o plánu socialistů a rezervovaný pohled na Bendovo odvolání má i oslovený zástupce komunistů Oldřich Bubeníček.

Benda: Vím o tom, počkejme na jednání

"Vím z doslechu, že se prý něco chystá. Ale jen z doslechu, se mnou o tom nikdo z vedení strany tady v kraji ani ze zastupitelského klubu oficiálně nehovořil. Uvidím, co se zítra bude na jednání odehrávat," řekl ParlamentnímListům.cz hlavní aktér středečního dění, bývalý krajský lídr Petr Benda. Sám prý ví nejlépe, jak Krajská zdravotní, a.s. fungovala, jak funguje a jaké má hospodářské výsledky za léta 2009 a 2010. „To jsou kladná čísla a to je vizitka mojí práce. Tak čekám na středu. Tam se může odehrávat cokoliv," uvedl poněkud odevzdaně Benda.

Zpochybněné tendry za půl miliardy

Podle posledních informací dosáhli lidé z ČSSD úspěchu u klubu ODS, kde by mělo Bendovo odvolání podpořit 12 zastupitelů. Jeden hlas ve prospěch socialistů je ale podle Fišery ztracen. Pokud by vyjednávací tým socialistů vedený hejtmankou Janou Vaňhovou nedosáhl úspěchu u Severočechů a komunistů, měli by Bendovi odpůrci v 55 členném zastupitelstvu převahu jediného hlasu, což zdroje zevnitř ČSSD označují jako poněkud křehkou většinu.

Provozovatel sítě zdravotnických zařízení v Ústeckém kraji Krajská zdravotní a.s. dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže hned dvě pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách v celkové výši 900 tisíc korun. Podle úřadu Krajská zdravotní a.s. v zadávacím řízení na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů ve výšši 420 milionů korun nedodržela povinnost stanovenou zákonem o veřejných zakázkách, když po úpravách v uveřejněném vyhlášení zadávacího řízení přiměřeně neprodloužila lhůtu pro podání nabídek.

Povaha provedené úpravy měla podle úředníků podstatný vliv na zpracování nabídky, a to jak z hlediska její úplnosti, tak i z hlediska jejího hodnocení. Ve věci druhé zakázky na šicí materiály v celkovém objemu padesát milionů korun se úředníkům nelíbilo, že Krajská zdravotní a.s. důsledně nerozlišila váhu jednotlivých kritérií. V některých parametrech pak prý přímo porušila zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…