Marvanová o strachu z mocných: Dnes už ministra nezavřou

29.06.2011 21:42

Bývalá politička a právnička Hana Marvanová nebyla dlouho vidět. Mnozí již téměř zapomněli na bývalou místopředsedkyni Poslanecké sněmovny a jednu z aktérek tzv. Sarajevského atentátu, vedoucího ke konci premiérské kariéry dnešního prezidenta Václava Klause. Odchod z ODS a spoluzaložení Unie Svobody z ní udělalo jednu z mála předsedkyň politické strany v naší polistopadové historii. O současném stavu řešení problému jménem korupce říká, že narozdíl od dneška byly pokusy ovlivňovat zákulisně fungování orgánů činných v trestním řízení velmi riskantní, policisté i státní zástupci se prý takovým tlakům uměli vzepřít.

Marvanová o strachu z mocných: Dnes už ministra nezavřou

Od září 2003, kdy jste rezignovala na poslanecký mandát, jste dlouhou dobu stála mimo veřejné dění. Nyní jste určitým způsobem zpět, patříte k hlavním tvářím iniciativy Veřejnost proti korupci. Co vás k takovému kroku, nechci říkat přímo návratu, přimělo?

V mém případě je to úplně jasné. Jako advokátka se setkávám s tím, jakým způsobem dochází k ovlivňování vyšetřování, jak nejsou vyšetřovány různé podvody jak není vyšetřována korupce a musím říci, že už se na to nemohu dívat. V takovém prostředí se ani profese advokátky nedá vykonávat dobře a pro své klienty nemohu vykonat ani to, aby se jejich podáními k soudu vůbec někdo zabýval. Pro mne je to otázka profesní cti a povinnosti.

Středeční diskusní fórum akce Veřejnost proti korupci:
Pehe, Marvanová a občané. V kukani na Václaváku bylo horko

V politice jste působila od sametové revoluce, v advokacii se pohybujete celou řadu let. Takže se dá říci, že už něco pamatujete. Dalo se i v letech devadesátých hovořit o podobných poměrech, na které dnes všichni upozorňují? Tedy například nedůvěru budících zásazích státního zastupitelství do práce policie?

V takové míře, v jaké můžeme ten jev pozorovat dnes, to rozhodně v devadesátých letech nepřicházelo v úvahu. To ani omylem. Vzpomeňme si na dobu opoziční smlouvy a vlády Miloše Zemana. Tehdy přeci skončil ve vězení i ministr jeho vlády. Případy, které se týkaly mocných vlivných lidí vyšetřovány byly a končily u soudu.

Dá se říci, že v devadesátých letech k tomu tehdejší mocní ještě neměli odvahu?

Samozřejmě, že měli, že existovaly pokusy ovlivnit vyšetřování, ale zpravidla nepadly na úrodnou půdu. Na polici a státních zastupitelstvích tehdy byli lidé, kteří se tomu uměli postavit a říci jasné ne.

K tématu:
Protikorupční Marvanová: Stíhat Bártu, to je málo. Přitvrďte i jinde

Kdy podle vás nastal řekněme úpadek, vedoucí k současnému stavu?

Domnívám se, že to můžeme datovat do let 2004, 2005 a nejvíce pak registrujeme onen neblahý trend od doby kauzy Jiřího Čunka. Tam to bylo velmi patrné, a pak to bylo ostatně popsáno, jakým způsobem bylo ovlivňováno, aby ministr nebyl vyšetřován, a od té doby to už běží jako systém, který se osvědčil a je podle mě použit na různé kauzy.

Čtěte také:

Zastavme rozkrádání. Marvanová se bojí politického zametání kauz

Pehe: Musíme něco udělat. Jinak lidé začnou demolovat 

Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe 

Vaše kolegyně Klára Veselá-Samková nám řekla, že dokud nebude odstraněn ministr Jiří Pospíšil, který podle ní za současnou situaci nese zodpovědnost, tak se s ovlivňováním kauz ze strany vybraných státních zástupců nedá nic dělat. Sdílíte tento názor?

Já to takto formulovat nedokážu. U pana ministra Pospíšila musíme brát v potaz i to, že právě on navrhl výměnu Nejvyššího státního zástupce, přičemž nemám důvod si v tuto chvíli myslet, že ta změna v osobě Pavla Zemana byla špatná. Já mám z pana ministra spíš pocit, že on je tak trochu ve dvojím ohni. Na jedné straně by chtěl navrhovat užitečné věci, na stranu druhou váhá, nemá odvahu, protože na něj tlačí možná nějací kmotři z ODS.

Manifest: Veřejnost proti korupci

Máte nějaký konkrétní případ toho Pospíšilova váhání?

To se můžeme domnívat,ale uvedla bych to vyčkávání s odvoláním vrchního státního zástupce v Praze, Vlastimila Rampuly. V tuto chvíli já vyčkávám, vše je v rukou Pospíšila. Bude zajímavé sledovat, zda ustoupí tomu či onomu tlaku.

Z vašich úst několikrát zaznělo, že dříve nebo později přijde jakýsi zlomový okamžik, kdy lidem dojde trpělivost. Odborníci uvádějí různé iniciátory, které by mohly vyslat občany do ulic. Myslíte si, že by oním momentem mohl být onen rozkol mezi dvěma složkami státní moci? Přeci jen, když Protikorupční policie tvrdí A a Městské státní zastupitelství pravý opak, je to tak trochu signál právní nejistoty pro občany, nemyslíte? Kauza Drobil je prý učebnicovým příkladem jak financování politických stran a cesty k privatizaci politiky, o které hovoří vaše iniciativa, tak o několik měsíců později ukázkou, jak se dá efektivně bránit stíhání za takovou činnost...

Já si nemyslím, že to bude tato kauza, a jsem názoru, že musí ještě uběhnout nějaká doba. Lidé jsou sice velmi naštvaní a říkají si to v soukromí, ale dosud si to nezačali říkat na ulici a dostatečně nahlas, jak moc jsou naštvaní. Takových kauz proto musí být ještě mnoho, a musí přibýt rozčilenosti na straně občanů, aby řekli dost. Bez jasného tlaku veřejnosti totiž žádné změny nastat nemohou. V novinách již bylo napsáno vše. Musí to dostatečně jasně začít říkat ti lidé, ne jenom novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…