Špehování? Vážný, ale ne ojedinělý problém, přiznal šéf inspekce

30.06.2011 6:29

Případy odposlouchávání vlivných osob, například spolupracovníků prezidenta Václava Klause, byl jen pomyslnou kapkou v moři. Přiznává to šéf policejní inspekce.

Špehování? Vážný, ale ne ojedinělý problém, přiznal šéf inspekce

Odposlouchávání telefonních hovorů vlivných lidí je prý sice vážné, nikoliv ale ojedinělé. Tvrdí to alespoň šéf policejní inspekce Dušan Brunclíka. Policisté podle něho nejčastěji berou informace z databáze pro kamarády. Často navíc nejsou potrestání. Tvrdí, že se přepsali.

Případů jsou desítky

"V policii nejsou takové úniky ojedinělým jevem. Inspekce každý rok prověřuje několik desítek neoprávněných lustrací. Ať už se týkají známých lidí nebo třeba kriminalistů pracujících na velkých kauzách," uvedl v rozhovoru pro MF Dnes Brunclík. 

Nejčastější jsou podle něho tvoří případy, kdy policista získá údaje pro svého kamaráda. Třeba když mu někdo nabourá auto a poškozený zná jeho SPZ, poprosí policistu, aby mu vyzjistil vlastníka vozu.

Někdy jde o banality. Ale... 

"To jsou banality, kde chybí úmysl někoho poškodit či vydírat," říká šéf inspekce. Za zásadní ale považuje případy, kdy někdo policistu zneužije, nebo mu za dodání informace platí.

SLEDUJEME téma: Nelegální sledování telefonů

Policie navíc prý závažnost úniků dat ze svých databází podceňuje. "Sebemenší lustraci se musí věnovat mnohem více pozornosti. Nestačí vysvětlení přistiženého, že si na to nepamatuje či že se přepsal. Snažíme se tomu věnovat, ale někdy cítíme, že nemáme od policie správnou odezvu," vysvětlil pro deník Brunclík.

Výmluvy jako záchrana

Příslušníci policie podle něho spoléhají prý na to, že se vymluví. Získání informací z databází pro ně navíc není takovým zločinem jako například krádež peněz.

"Nevolal bych po velkých změnách, systém je nastaven správně, jde jen o jeho dodržování," uzavírá šéf inspekce.

Související:

 Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

8:40 Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle no…