Den D je tu. Vyprší ultimátum Véček

30.06.2011 7:38

O dnešní půlnoci vyprší ultimátum, které daly Věci veřejné svým koaličním partnerům, aby prosadily úpravy koaliční smlouvy a změny v personálním obsazení ministerstev.

Den D je tu. Vyprší ultimátum Véček

Po nedělním zablokování jednání není jasné, zda bude kabinet v dosavadní podobě fungovat i v pátek. Na tuto otázku ve středu neuměl novinářům odpovědět ani premiér Petr Nečas (ODS). Dal ale najevo, že o budoucnosti vlády se v zákulisí stále vyjednává. 

Buď, anebo

"Buď se dohodneme, nebo se nedohodneme, to nemá žádnou složitou odpověď," řekl. Čelný politik VV upozornil, že strana nikdy formálně nepodala výpověď koaliční smlouvy, ale jen podnět k zahájení smírčího řízení, které se nyní vede.

Žáci o zmrzlinu nepřijdou

Právě ve čtvrtek se prý vedení strany rozhodne, jaký bude další postup. Dopoledne ale straničtí lídři VV budou rozdávat zmrzlinu školákům, kteří dostávají vysvědčení. 

Téma vládní krize 

Poslední schůzka koaličních lídrů skončila neúspěchem v neděli večer. Vyjednávači TOP 09 a po nich i lídři ODS odmítli diskusi o dalších tématech, se kterými přišli zástupci Věcí veřejných, například o rozpočtu na příští rok. Předtím se na sérii schůzek koaliční vyjednávači shodli na "99 procentech" programových bodů připravovaného dodatku. ODS a TOP 09 nyní nabízejí Věcem veřejným, ať tyto dosažené body podepíšou a ve vládě pokračují. 

Jednou z podmínek VV je vyšší zastoupení na místech náměstků v úřadech, které řídí ministři ostatních koaličních stran.

Pryč se Šmerdou

Véčka také požadují odchod nestraníka Radka Šmerdy z čela ministerstva dopravy, které podle koaliční smlouvy řídil neformální lídr VV Vít Bárta. Byli to přitom právě zástupci této strany, kteří tehdejšího náměstka Šmerdu navrhli do čela úřadu poté, co Bárta v dubnu rezignoval. Nyní chtějí, aby se ministrem dopravy stal znovu člen VV.

Více:


Kalousek: Véčka povykují proti nečemu, co jsem ještě nepředložil
Politolog má strach. Z toho, že vláda nepadne
Nikdo ultimátum VV nebere vážně. Ani TOP 09, ani levice. Natož premiér
Levice už ví, jak to dopadne. Žádný pád vlády. Véčka se drží koryt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…