To je demence, naštval se Fejk při rozhovoru. Bártovi prý peníze nedával

30.06.2011 11:10

Bývalý úspěšný šéf pražské ZOO se rozhovořil o odvrácené straně úspěchu a o tom, že nikdy nechtěl dopustit, aby ZOO byla politicky zneužita. Ale také o tom, že pokládá za naprostý nesmysl zvěsti, že by Vít Bárta žádal pravidelné desátky od lidí, kterým údajně pomohl k různým "trafikám".

To je demence, naštval se Fejk při rozhovoru. Bártovi prý peníze nedával

Z vnitřního pocitu se rozhodl dobrovolně odejít ze ZOO - z výsluní, na kterém ho lidé měli rádi. "Pokusy však nevyšly podle mých představ. Šel jsem do rizika, udělal nějaké chyby, špatně odhadl situace, možná měl i přehnané ambice. Do značné míry mně vlastně úspěch v ZOO komplikuje další kariérní cestu - překážím sám sobě," uvedl Fejk v Reflexu.

Kritiku platu v Českých drahách, která se dostala až na půdu parlamentu, nazval Fejk za nekorektní. Zdůraznil totiž, že právě poslanci by měli podrobně vědět, jaká je praxe v odměňování ve státních podnicích, poněvadž jsou za to spoluzodpovědní. "jen se chtějí zalíbit hlasu ulice, zvlášť když v té době probíhala v Českých drahách stávka a případ mého příjmu tak nabral neuvěřitelný rozměr a rovinu lynčování," posteskl si dále v rozhovoru Petr Fejk.

Čtěte také:
Ostudný Fejk ztratil tvář. O práci však mít nouzi nebude

Dodal, že je však škoda, že nemohl dotáhnout účel své pozice až k nějakému úspěchu, jelikož je stále přesvědčený o tom, že post, ze kterého odešel za tak nepříjemných okolností, měl svůj účel. "Neměl jsem být jen vyřizovač stížností," zdůraznil Fejk.

Jsem slušný člověk - platy jiných mě nezajímají, říká Fejk

Na otázku, co říká na to, že v organizačním schématu ČD je však ještě celá řada daleko lépe zaplacených "článků" systému, však Fejk odpovědět nechtěl. "Znal jsem jen plat svůj a platy  mých podřízených. Jsem slušný člověk, po platech svých kolegů se nepídím, takže to nemohu komentovat," uvedl jen s tím, že však i on nedokáže objektivně posoudit, jestli jeho projekt má pro firmy hodnotu sta nebo tří set tisíc korun měsíčně.

Když se ho však redaktorka Reflexu zeptala, zda necítil nepoměr, když si mu stěžoval cestující na špatné záchodky, který jeho měsíčního platu nedosáhne ani po odpracovaném roce, Fejk se evidentně rozčílil. "To už trochu přeháníte, ne? Myslíte, že bych se měl stydět za to, že mám vysoký plat a komunikuji s někým, kdo má plat nízký," reagoval na otázku.

Odstupné jsem nedostal. Přesto se o detailech mého odměňování média dozvěděla

Snažil se objasnit i další fakt, který kolem jeho odchodu prošel médii a veřejností - a to odstupné ve výši dva a půl milionu korun. "Nedostal jsem odstupné, ale byla se mnou uzavřena konkurenční doložka, jejíž výši sjem zveřejnit nesměl - protože mně to právě tato smlouva zakazoval. Někdo to však udělal za mě, třicet minut po podpisu. Asi by mě to nemělo překvapit, ČD jsou tradičně horká půda - kdo v nich chtěl něco změnit, obvykle končil dehonestován zprava i zleva,"  vysvětlil Petr Fejk.

Čtěte také:
Odboráři: Žaluda má dva miliony měsíčně a Fejk dostal trafiku od Bárty
Fejk se brání Duškovi: V ČD nejsem cvičenec opic

Jelikož přišla řeč i na roli Víta Bárty při obsazování tohoto postu, Fejk se však vyjádřit k tomu detailněji nechtěl. Podle něj je sice takovými kroky Bárta nyní proslulý, ale jestli tomu tak bylo v lednu, si zpětně uvědomit či dát do souvislostí prý neumí. U Víta Bárty však ještě  rozhovor na okamžik zůstal. Údajně by prý měl totiž od svých "trafikantů" - tedy lidí, kterým vyjednal výhodné místo s dobrým platem, měl jako protislužbu kasírovat formu jistého "výpalného".

Výpalné Bártovi za trafiku? To mě skoro uráží...

"To je úplná demence, mrzí mě, že mě vůbec necháte na takové hlouposti reagovat," odpověděl však Fejk. Doplnil dále, že ale za celou dobu, co řeší České dráhy, nikdy nepadlo o politice jediné slovo a připomněl, že i všechny politické nabídky z minulosti napříč celým spektrem vždy s díky odmítal.

Při té příležitosti pak ještě vzpomněl i na dobu svého působení v pražské ZOO, kam chodil jak Jiří Paroubek (ČSSD), tak i Pavel Bém (ODS) a nikdy nemohl nikdo Petra Fejka přesto podezírat z toho, že by zoologickou zahradu zneužil v politickém smyslu.

Petr Fejk se pak v rozhovoru ještě důrazně ohradil proti tomu, že by měl za sebou nyní dvojitý pracovní a profesní debakl. Nebyl to pouze neúspěch. Navíc jsem přesvědčen, že titíž lidé, kteří dnes nadávají na můj plat, budou zítra nadávat přesně na to, co jsem chtěl a mohl u ČD změnit," snažil se o jistý druh obhajoby Fejk.

Možná napíše knížku pro děti. A pak se uvidí...

Závěrem připustil, že v tuto chvíli nebude nejvhodnější, aby se snažil  pokračovat v další profesní dráze, jelikož potřebuje odstup a čas, do doby, než skončí jeho lynč v médiích. "Do té doby nemám problém třeba napsat knížku pro děti nebo pomáhat manželce s obchodem," uzavřel rozhovor v Reflexu Petr Fejk.

Čtěte také:
Ministr Šmerda: Zda-li je Fejkův plat přiměřený práci, to nechť hodnotí management ČD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…