Ostudný Fejk ztratil tvář. O práci však mít nouzi nebude

23.06.2011 12:43

Politici ve velkém kritizují nehorázný zlatý padák bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka. Ten má totiž odejít z postu se zlatým padákem ve výši dva a půl miliónu. Politici teď Fejka vyzývají, aby ho vrátil. Píše o tom deník Blesk, Právo i Mladá Fronta Dnes. „Tak tohle už se asi rozdýchat nedá,“ komentuje pak Blesk.

Ostudný Fejk ztratil tvář. O práci však mít nouzi nebude

Bulvární periodikum upozorňuje na to, že Fejk měl plat 270 tisíc měsíčně a posléze, když na to upozornilo, se věc stala veřejným tématem číslo jedna. V úterý sice Fejk v Českých drahách (ČD) po dohodě s ministrem dopravy Radkem Šmerdou skončil, jenže co se nestalo? Vyšlo totiž najevo, že Fejk podepsal konkurenční doložku, jejíž součástí je i kompenzace ve výši devíti platů. Fejk tak dostane na dřevo téměř dva a půl milionu korun. A právě proto politici zuří.

„Konkurenční doložka při odchodu Petra Fejka z ČD je opravdu spíš výmluvou pro zlatý padák 2,5 milionu korun. Nejenže dráhy prakticky konkurenci nemají, ale ani ti, kteří by se za soky dali přinejlepším považovat, by Fejka nechtěli," napsal k tomu Blesk.

„Účastnil se zasedání představenstva a dostával se k řadě citlivých informací," zdůvodnil přitom doložku šéf ČD Petr Žaluda.

Sobotka zuřil. Přidal se i Nečas

„Vyzývám Petra Fejka, aby vrátil zlatý padák. Na místě by také byla omluva Víta Bárty za způsob, jakým bylo protekční a přeplacené místo pro Fejka vytvořeno," řekl včera předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

K jeho ostrým slovům se přidal i premiér Petr Nečas. „I on se domnívá, že by se pan Fejk měl odstupného vzdát," komentoval pak pro Blesk mluvčí vlády Jan Osúch.

„Částka je sama o sobě v případě státního podniku nepřijatelná, stejně jako výše jeho platu. Ještě více je zarážející skutečnost, že konkurenční doložka byla podepsána při odchodu z pozice, nikoli při nástupu do funkce," reagoval pro bulvární deník také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Podle něj konkurenční doložku obvykle podepisují zaměstnanci firem, kteří disponují výrobním nebo technologickým tajemstvím. „Pochybuji, že se pan Fejk mohl s něčím obdobným na své pozici setkat," dodal Štěch.

Jančura: My ho nechceme. Výhodou byla jen sympatická tvář

Navíc doložka je podle Blesku, který si k tomu udělal průzkum, naprosto zbytečná. Fejka totiž prý nikdo z potenciálních konkurentů nechce. „Výhodou pana Fejka byla známá sympatická tvář, která je ale teď mrtvá. Ombudsmana ani nepotřebujeme, tuto roli kromě mnoha dalších funkcí zastávám sám a můj plat je poloviční," řekl majitel RegioJetu a Student Agency Radim Jančura.

O Fejka nestojí údajně ani majitel LeoExpressu Leoš Novotný, který začne na českých kolejích jezdit od příštího roku. „Já hledám železniční odborníky, takže si nemyslím, že by tady našel uplatnění," zmínil Novotný.

Bulvár dodal, že pracovní místo pro Fejka nemají ani v pražském dopravním podniku,ba ani ve středočeském ČSAD.

Právo, které si zlatého padáku Fejka v dnešním vydání také udělalo přední téma, navíc uvedlo, že podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka může za nemravnou smlouvu s Fejkem předchozí ministr dopravy Vít Bárta.

„Pan Fejk musí sám posoudit ve svém svědomí, zda mu odměna z množství vykonané práce přijde morální. Ale především by měl odpovědnost vyvodit ten, co mu takovou smlouvu nabídl," řekl pro Právo Gazdík.

Koalice má další problém. Věci veřejné totiž Fejka brání

Naopak šéfka poslanců Věcí veřejných Karolína Peake Fejka brání. „Jsem proto tomu, aby Fejk cokoliv vracel. Velmi si jej vážím a současnou štvanici na něj považuji za typický projev hloupého čecháčkovství těch, kteří v životě mnoho nedokázali nebo mají nějaké komplexy," dodala k tomu Peake s poukazem na vysoké odměny Petra Hulínského, kteří brali vysoké částky za členství v dozorčích a správních radách městských firem.

Právo citovalo i obrannou reakci poslance za VV Viktora Paggia, podle něhož nemá Sobotka morální právo Fejka k čemukoliv vyzývat. „Ať nejdříve vrátí svůj sedmimilionový byt, který získal díky zneužívání poslaneckých náhrad," nandal Paggio Sobotkovi.

„Z Fejka se teď stalo další téma, na kterém se koaliční strany nedokážou shodnout," dodala pak k tomu Mladá fronta Dnes, která má článek o Fejkovi na první straně jako otvírák s titulkem: „Nečas Fejkovi: Vraťte miliony z odstupného".

Personalistky: Mediální kampaň ho nepoškodí

Věra Pietrasová, ředitelka personální agentury Anex, která se kromě jiného zabývá i vyhledáváním špičkových manažerů, pro ParlamentníListy.cz řekla, že Petr Fejk je typickým manažerem a určitě nemusí mít strach s tím, že by nyní již o „slušnou práci" nezavadil.

„Myslím, že ta mediální kampaň ho nepoškodí v kariéře. Ono i špatná reklama je také reklama. O Fejkovi se nyní ví, a myslím, že velké firmy o jeho kvalitách vědí. Také si jsou velké společnosti vědomy toho, co dnes umí média udělat, jak umí vytvořit mediální kauzy a na tyto věci šéfové velkých podniků proto tolik nehledí," zmínila také Pietrasová.

Jestli by měl Fejk vrátit peníze, to si nehodlá komentovat. „Myslím, že to je na jeho svědomí, či nesvědomí. Pokud ty peníze má ve smlouvě, tak to neodporuje ani zákonu," dodala.

Koordinátorka výběrových řízení z téže agentury Šárka Gawlíková má také podobný názor. „Myslím, že to, co se píše v médiích, nemusí mít vždy vliv na další pracovní kariéru. Pan Fejk má jistě šanci uspět v kterémkoliv dalším manažarském postu," dodala.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…