Překonáme nedůvěru z poslední doby, doufá Peake

01.07.2011 17:46

Vnese zisk dvou nových ministerských postů klid do řad VV a tím i do celé koalice? Čeho chce nová vicepremiérka pro boj s korupcí dosáhnout? Na tyto otázky odpovídala Karolína Peake jako host Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Překonáme nedůvěru z poslední doby, doufá Peake

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake se spolu s Pavlem Dobešem (VV) stala novou tváří kabinetu Petra Nečase (ODS). Nová vicepremiérka zasedne mimo Legislativní radu vlády také do čela vládního výboru pro boj s korupcí. Na čem všem se koalice dohodla mimo personálních rošád?

Nelovíme přeběhlíky, aspoň chvíli

Prezident Václav Klaus během jmenovacího ceremoniálu zadoufal, že oba noví ministři budou brát své nové posty vážně. Vyjádřil také přání, aby tato rošáda vnesla do koalice klid na zpracování reforem.

SLEDUJEME téma: vládní krize

„Doufám, že budeme schopni se přenést přes jistou nedůvěru, která se za poslední rok projevila. Já pro to udělám všechno, jsem spíše člověkem dohody, než konfliktu," uvedla v pořadu Peake.

Důležitým bodem jednání byla také otázka získávání přeběhlíků od koaličních partnerů. Jednotlivé strany napříště nebudou u svých partnerů získávat přeběhlíky, tedy dokud se nějací neobjeví. Tento pod bod si podle Peake přály ODS a TOP09, což je podle předsedkyně véčkařských poslanců signálem, že „mír je sice uzavřen, ale potrvá jen do příští války."

Pokud potlačíme korupci, má to smysl

Karolína Peake mimo jiné získává i post po Radku Johnovi, o úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí se přitom opakovaně mluvilo jako o pozlacené trafice pro Radka Johna. Peake prý zatím přesně neví, kolik bude mít její tým členů a kolik přesně „spolkne" státních peněz. Není prý tak důležité, kolik to bude, ale aby ty peníze byly využity efektivně.

Psali jsme: Ukřivděný John: Já jsem na vnitru zasel a teď to sklízí jiný

Pokud zůstanou v platnosti dubnová prohlášení premiéra Nečase, pak to pro letošek bude zhruba 21 milionů korun a v dalších letech 25 milionů korun.

Šmerda šel proti programu VV

A proč byl odvolán z postu ministra dopravy Radek Šmerda. Karolína Peake podle vlastních slov proti Šmerdovi nic nemá, ale problém nastal ve chvíli, kdy šel Šmerda proti programu VV. Zásadní otázkou se stalo zpoplatnění silnic nižších tříd. Šmerda podobný krok odmítal, ale VV na něm trvají.

Místopředsedkyně strany se opět vyjadřovala i k působení Víta Bárty ve straně a opakovaně odmítla, že by Vít Bárta vše ze zákulisí řídil. „Nemáme tolik ministerstev, abychom si mohli dovolit nechat jeden resort nestranický a nesbírat z něj politické body. U Pavla Dobeše není důležité, zda je oddaný Vítu Bártovi, ale aby plnil program VV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…