Odborář Dušek nadává na ČSSD. Většina politiků měla holou prd**

04.07.2011 5:36

Sociální demokracie a odbory by měly táhnout za jeden provaz. V Česku je ale toto mocenské spolčení ohroženo. Strana ČSSD totiž hnije zevnitř, protože je rozložena do tří táborů. Proto nedokáže jednotně a rázně napadat ubohou vládní koalici. Odborový předák Jaromír Dušek je v názorech nekompromisní.

Odborář Dušek nadává na ČSSD. Většina politiků měla holou prd**

Těsná spolupráce levicové sociální demokracie s nezávislými odbory funguje lépe či hůře všude v Evropě. Například v Rakousku je podle šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška devětadevadesát procent železničářů členy tamní sociální demokracie. Spojuje to vliv politický i funkcionářský, což levicové strany posiluje. V Česku ale taková spolupráce stagnuje.



Tři tábory ČSSD

„I když všichni očekávali, že po sjezdu se sociální demokracie sjednotí, stal se opak. Lidé, co více sledují zákulisí strany, vidí dva tábory a Jiřího Paroubka. Nějak reaguje předseda Bohuslav Sobotka, jinak šéf Asociace krajů Michal Hašek a jako kapitola sama o sobě Paroubek. Sobotka se postaví proti Hradu a o Václavu Klausovi řekne pár peprných poznámek, nicméně Hašek sbalí fidlátka a dárečky a vyrazí se prezidentovi poklonit, protože je potřeba s ním být možná zadobře, neboť by mohl jmenovat další vládu. A co si o tom má potenciální volič myslet," rozebírá situaci v ČSSD Dušek.

Podrobněji:
Hašek přinesl Klausovi dárek. To neměl dělat

V současné sociální demokracii podle něj úplně selhává jednotná komunikace navenek. Tři tábory strany navíc protěžují své koně a sympatizanty, ale snaha o jejich sjednocení přepuštěním některých stínových ministerstev členům opozitních táborů selhává a působí s opačným účinkem. „V době, kdy drtivá většina občanů hledá, ke komu by se obrátila o pomoc a svěřila mu důvěru s hlasy, tak je ČSSD nevýrazná a bezzubá. Její místo nahradili odboráři, protože lidé utíkají k nim," podotýká pro ParlamentníListy.cz Dušek. 

Jiří Paroubek navíc podle pondělníího vydání Hospodářských novin (HN) si už nechává zpracovat průzkum veřejného mínění, jaký ohlas by měl jeho odchod ze strany mezi voliči. Předseda ČSNS Karel Janko tvrdí, že expředseda ČSSD by mohl za jeho stranu kandidovat příští rok na post hejtmana Ústeckého kraje. Paroubek nechtěl věc komentovat.

Dále čtěte:
Paroubek jako člen ČSNS přemýšlí o postu hejtmana
Dušek opět provokuje: Jen psychopat Kalousek se nepodělal
Odborář Dušek: Fejk má zlatou trafiku, ale jeho šéf bere šestkrát tolik

Zeman je sluníčkem demokracie

Nostalgicky se ohlíží za časy, kdy byl ve vedení ČSSD Miloš Zeman. „Když teď vidím Petra Nečase s Alexandrem Vondrou, musím konstatovat, že v tomhle marasmu je pro mě Zeman sluníčkem v demokracii. Nikdo se neodvážil zavřít do basy svého ministra tak jako on. Když jsem se s ním potkával ve vládních předpokojích, byl jsem často svědkem razantních komentářů k jeho ministrům, kteří se záhy stali bývalými ministry. Dokázal srovnat do latě spolupracovníky a nebál se vyhazovat ani ty nejbližší," vzpomíná na důchodce z Vysočiny.

Ač by se to nezdálo, mezi Duškem a Zemanem bylo v minulosti několik sporů. „Dost jsme se škorpili. Vždy jsem mu vyčítal nevymáchanou pusu. On na to, že si to nemůže odpustit. Když jsem ho viděl nedávno, smál se, že už se zlepšil. Už prý neříká nasrat, ale rozhodně ne," směje se Dušek. Jednoznačně kladně se vyjadřuje i o skromnosti Miloše Zemana. „Kdo z bývalých politiků žije tak skromně? Ani na prstech jedné ruky byste je nespočítali. Všichni kupují zámky, akcie a jsou z nich milionáři, přitom do politiky přišli s holou prdelí. Kdežto Zemanovi stačí kousek tvrze, knihy a víno," podotýká.

SLEDUJEME téma odbory
Letní akce odborů, to bude propadák. Vysmál se Vondra a další

Radikální odborář Dufek: Jen počkejte. Na podzim uvidíte
Odbory se probudily. Stávka bude mít pokračování už 12. července

ABL by prodala i ledničku Eskymákům

Oproti nevýraznému postoji k vládním reformám ze strany ČSSD působí podle Duška na voliče mnohem lépe jednoznačné vyjadřování komunistů. Také ho baví věcný a přímý styl vyjadřování zmíněného Miloše Zemana a Jana Fischera. „Podnikatelé nepotřebují úlevy na daních, ale zakázky. Občané nepotřebují sociální dávky, ale práci. A je to jednoduché. Nedávná televizní debata Zemana s expremiérem Fischerem byla z nejlepších, co jsem za posledních pár let viděl. Také oni dva jsou tím lepším, co si umím v politice představit," chválí s tím, že nicméně stejně nevýrazná jako ČSSD je Strana práv občanů Zemanovci. Její členové by se měli více projevovat a možná zlepšit i marketing.

Jako marketingovou jedničku mezi stranami jmenuje Věci veřejné a bývalou firmu jejich mecenáše Víta Bártu. „Podívejte, koho byla ABL schopná přes média natlačit do politiky. To je hrůza a děs. ABL prostě před volbami udělala majstrštyk v marketingu. Přirovnal bych to ke schopnosti prodat ledničku, jako nezbytnou součást kuchyně, Eskymákům. Anebo když jsme za bývalého režimu do rovníkové Afriky, tedy do míst, kde mají tragický nedostatek vody, posílali charitativní dary v podobě sušeného mléka," glosuje dále předák Dušek s tím, že síla odborů se ukáže v dalších stávkách.

Psali jsme:
Odborář Olejár bez diskuzí: Generální stávka bude. V září
Odborům věří každý druhý Čech. Nadstranické však nejsou
Varování: Generální stávka může zničit odbory

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…