Paroubek prý pošilhává po ústeckém hejtmanství. Zastavit ho mohou ženy

04.07.2011 19:38

Pokud bude Jiří Paroubek napřesrok kandidovat na hejtmana Ústeckého kraje za ČSNS 2005, jak naznačují Hospodářské noviny, svede možná o hejtmanský post souboj s trojicí žen. Politici z tohoto regionu, jejichž strany jsou zastoupeny v současném krajském zastupitelstvu, ParlamentnímListům.cz naznačili, kdo by se o funkci mohl ucházet. Jediní komunisté jsou připraveni postavit do čela kandidátky muže.

Paroubek prý pošilhává po ústeckém hejtmanství. Zastavit ho mohou ženy


Možnost, že by expředseda sociálních demokratů se silnou vazbou na Ústecký kraj kandidoval na funkci hejtmana v krajských volbách na podzim roku 2012, naznačují podle HN představitelé ČSNS 2005 v čele s předsedou partaje Karlem Jankem. Paroubek prý dokonce zadal průzkum veřejného mínění, který mu má zodpovědět otázku, jak by na jeho odchod reagovali voliči.

Sám Paroubek svou kandidaturu zatím nekomentuje, nicméně zástupci čtveřice stran, které po volbách 2008 tvoří krajské zastupitelstvo, jsou plni optimismu. V jejich řadách jsou prý osobnosti, které bývalého premiéra dokáží ve volbách porazit.

Související: Paroubek jako člen ČSNS přemýšlí o postu hejtmana


Vaňhová ČSSD překvapila, není důvod ke změně

ČSSD, jejíž řady Paroubek zřejmě opustí (a s ním pravděpodobně i část členské základny věrná bývalému krajskému stranickému šéfovi Petru Bendovi), prý nemá důvod měnit to, co se ukázalo býti úspěchem. To ostatně musel přiznat i sám Paroubek, který si ještě v dobách svého předsednictví nechal udělat oblíbenosti hejtmanů za ČSSD. Současná hejtmanka Jana Vaňhová se v něm umístila na jedné z čelních pozic.

"Svůj post by měla obhajovat paní hejtmanka Vaňhová, není důvod, aby ČSSD měnila v tomto čelo svého úspěšného pelotonu. Vzhledem k tomu, jak svou funkci zvládá, by to bylo logické," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a šéf děčínské buňky socialistů Jaroslav Foldyna. Ostatní už ale tak napřímo netipovali, času do krajské konfrence, kde se bude lídr kandidátky pro volby 2012 vybírat, je prý dost.

"V ČSSD je všeobecná shoda na pokračování paní hejtmanky Vaňhové, takže málokdo tam vidí důvod ji znovu nezvolit do čela kandidátky. Navíc kdo jiný by tam měl jít? Jaroslav Foldyna chtěl vždycky do sněmovny, takže je nepravděpodobné, že by se do souboje o první místo na kandidátce pustil. Navíc paní hejtmanka Vaňhová ČSSD mile překvapila tím, jak se ve své funkci rychle zorientovala," nechal se slyšet zdroj blízký vedení ústecké ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Na Ústecku tak možná nastane souboj žen a vážné, mnohdy zachmuřené tváře Jiřího Paroubka v barvách ČSNS 2005. I ve zdejším kraji populární hnutí Severočeši.cz, disponující v krajském zastupitelstvu osmi křesly nehodlá nic měnit. V čele jejich kandidátky by se tak měla objevit právnička a místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková, která rovněž působí jako krajská zastupitelka.

"Máme jako lídra paní doktorku Jeníčkovou, již jednou jsme ji na hejtmanku navrhovali. Proti Jiřímu Paroubkovi nic nemám, ale řekl bych, že paní Jeníčková se svými zkušenostmi z komunální i krajské politiky je pro takový post bezesporu mnohem kvalitnější kandidát než pan Paroubek," neskrývá optimismus pro nadcházející klání kolega Jeníčkové Jiří Hlinka. Podle dalšího ze zastupitelů za Severočechy.cz, Jaroslava Doubravy, pak špičky hnutí projednají tuto záležitost v nejbližších dnech.

Šprýmař Kubera: ODS takovou osobnost má, bohužel ale nekandiduji

Tím, kdo zatím podle všeho postrádá osobnost do čela ústecké krajské kandidátky, je zdejší organizace ODS. "Bohužel ODS zatím v kraji nikoho tak výrazného v kraji nemá, a pokud jej má, tak o něm ještě neví. Proti Paroubkovi je třeba nasadit stejnou třídu, člověka stejně známého. Napadá mě ale jedna dáma, která by to možná dokázala. Paní poslankyně Řápková tu popularitu na Ústecku má a je mediálně známá," tipuje pro ParlamentniListy.cz primátor Teplic a senátor v jedné osobě Jaroslav Kubera.

"ODS samozřejmě má odpovídající osobnost, která by se Paroubkovi dokázala v boji o hejtmanské křeslo vyrovnat, ale ta bohužel v krajských volbách nebude kandidovat. Samozřejmě mám na mysli sebe," dodává s žertem v zápětí. Nominace poslankyně a bývalé primátorky Chomutova Řápkové by doplnila dvojici dam, které Paroubkovi mohou minimálně ztížit obsazení hejtmanského křesla.

Snese ODS jako lídra Řápkovou?

Řápková je navíc nejen v Chomutově populární díky své razanci při výběru pokut a dlužných částek od sociálně nepřizpůsobivých. Ze stejného důvodu ale minimálně pro část ODS představuje mediálně velmi snadno napadnutelného kandidáta. Že by se ODS měla nejenom v případě krajských voleb přestat ohlížet na míru sympatie straníků směrem k jejím kandidátům, soudí poslanec za Ústecký kraj Jiří Šulc. "Je jedno, kdo by se pro takovou roli líbil představitelům ODS. Je to taková menší chyba naší strany všeobecně, že na volené funkce nominujeme lidi, co se líbí volitelům na konferencích. My potřebujeme osobnosti, které zaujmou nikoliv volitele-delegáty konferencí, ale především voliče," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet poslanec.

Třetí místo co do počtu krajských zastupitelů zaujímají komunisté. I o jejich lídrovi kandidátky se bude rozhodovat nejdříve na podzim tohoto roku. Jejich krajský lídr a zároveň zastupitel Oldřich Bubeníček ale ParlamentnímListům.cz přiznal, že do souboje s Paroubkem rád jako jednička rudé kandidátky nastoupí.

Další referendum a záplava peří

Krajské volby v roce 2012 budou v případě klidu zbraní ve Strakově akademii opět znamenat poločas, ve kterém voliči mimo jiné svou volbou ukazují, jak jsou s fungováním vlády spokojeni. Z těch minulých v roce 2008 se Jiřímu Paroubkovi podařilo udělat spíše referendum o regulačních poplatcích ve zdravotnictví a jednoznačný triumf oranžových barev. Zda se mu mistrovský kousek povede i tentokrát v barvách ČSNS 2005, záleží i na financích, které dostane jako lídr kandidátky na svou kampaň. Tu minulou, sněmovní na jaře 2010 nazvali obyvatelé Ústí nad Labem "oranžovým náletem". Podle zpráv HN má Paroubek tentokrát k dispozici dostatek financí na to, aby krajské město zaplavila pírka, které má ČSNS ve znaku.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…