Paroubek straníkům: Jste nepoučitelní. Nevážíte si mne

20.05.2011 13:36

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek poprvé veřejně přiznal, že uvažuje o odchodu ze sociální demokracie, strany, se kterou byl úzce spjat od jejího novodobého vzniku. O tom, že by se stal členem České strany národně socialistické (ČSNS 2005) se hovoří v politických kuloárech už delší dobu, Paroubek to však v minulosti nikdy nepotvrdil, ani nepopřel. Teď přiznal, že o odchodu a změně uvažuje, ale není to zatím na pořadu dne.

Paroubek straníkům: Jste nepoučitelní. Nevážíte si mne

Jiří Paroubek však rozhodně nesouhlasí s tím, že jeho odchod z ČSSD je jistou věcí.  „Zbytečně se to nafukuje, rozhodně to není tak, že bych dneska odevzdal stranickou legitimaci. Zatím to jsou jenom úvahy," řekl Paroubek pro ParlamentníListy.cz v reakci na některá ostrá prohlášení, která od rána na jeho adresu padla.

Psali jsme:
Paroubek hrozí odchodem z ČSSD. Přeběhlíku, syčí strana

Přiznává však, že důvody pro odchod jsou. „Přijde mi, že někteří lidé v ČSSD jsou nepoučitelní, nebudu ale specifikovat. Moje úvahy o odchodu však nejsou v rovině osobních vztahů. Mně se nelíbí praktická politika současné ČSSD, mám výhrady i k ideovému zaměření. Zatím by bylo předčasné ukazovat na konkrétní věci, stejně jako předčasně hovořit o mém odchodu ze strany," vysvětlil Paroubek.

Není to osobní

Paroubek si stěžuje, že nemá jistotu, zda strana o jeho služby stojí. Dotklo se jej například, že nebyl s dostatečnou úctou pozván jako bývalý předseda na březnový stranický sjezd v Brně.

K tématu:
Paroubek zvažuje odchod z ČSSD. Víme kam
Paroubek, tvůrce levicové TOPky? Nesrovnávat, žádá Kalousek

„Ale říkám, nejde tady o nějaké osobní věci, nebo uraženou ješitnost, jde o to, zda chtějí využít mé zkušenosti. Z éry Miloše Zemana jsem zvyklý na mnohem větší sprosťáctví vůči své osobě, to se nedá srovnat," míní poslanec ČSSD.

Pokud Paroubek odejde z ČSSD, bude historicky již druhým předsedou strany, který se k tomu odhodlal. Jeho předchůdce Miloš Zeman je čestným předsedou Strany práv občanů- Zemanovci. „Dost nerad bych byl srovnáván s Milošem Zemanem. Já jsem socialista, což Zeman nikdy nebyl a ta jeho současná strana nemá se socialismem společného už vůbec nic," tvrdí Paroubek.

Jeho vztahy s Milošem Zemanem nikdy nebyly ideální, ale v současné době jsou na bodu mrazu. „Vždy budu vyčítat Zemanovi minimálně to, jak se zachoval k mému osobnímu příteli, prvnímu předsedovi nové ČSSD, Jiřímu Horákovi. Ten kvůli jeho chování odjel dožít na Floridu," zlobí se expředseda.

K tématu:
Paroubek by mohl řídit finance. Stínové. Hašek nevěří

Hašek: Prima promo

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška, který nemá s Paroubkem příliš přátelské vztahy, je zpráva o Paroubkově odchodu ze strany šikovně načasovaná.

„Mám k tomu dvě poznámky. Lidové noviny poskytly pěkné promo připravovaným pamětem Jiřího Paroubka. Pokud to měl být vzkaz Bohuslavu Sobotkovi při sestavování stínové vlády, utvrzuje doufám celé vedení ČSSD v tom, že Jiří Paroubek ve stínové vládě nezasedne. Pokud s touto myšlenkou někteří představitelé ČSSD v uplynulých dnech koketovali, doufám dnes konečně pochopili oč běží," řekl pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…