Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?

05.07.2011 6:40

Bývalý majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva je přesvědčen, že český stát okrádá dárce krve, když je žádá, aby ji darovali zadarmo. Jde o pohled úspěšného podnikatele, který se po emigraci z komunistického Československa dokázal prosadit ve švýcarském byznysu. Kdyby s ním Česko nevedlo spor, mohl by prý úspěšný podnikatel své vlasti v mnohém pomoci.

Bývalý majitel Diag Human se diví. Proč dávají Češi krev zadarmo?

Česko - švýcarský podnikatel Josef Šťáva prý nedávno prodal akcie firmy Diag Human mezinárodnímu konsorciu investorů. Učinil tak v době, kdy se stále vyhrocuje spor mezi Diagem a Českou republikou. Spor, v němž jde o krevní plazmu a údajně ušlý zisk v miliardách korun se táhne od počátku devadesátých let a Šťáva se dodnes podivuje, proč Češi darují krev zadarmo. Informuje o tom server idnes.cz

Proč okrádáte dárce krve?

Jedním z lidí, kteří podnikatele Šťávu blíže znají, je český herec a režisér Jan Kačer. Byl to právě on, kdo upozornil na Šťávův údiv nad českou velkorysostí. Z litru zdarma darované krve se totiž později vyrobí plazma, která je podle Šťávova vyjádření velmi drahá.

„Jednou se mě zeptal: Jak můžete podporovat dobrovolné dárcovství krve, když stát okrádá ty lidi? A já mu říkám: To je přece samozřejmé, že dám zadarmo krev. Ale víte, kolik z litru krve udělám plazmy? ptal se Šťáva. Ta krev, kterou vy dáte zadarmo, z toho je výrobek tisíckrát dražší, vysvětlil mi."

Mohl nám hodně pomoci

Kačer k tomu dodává, že by byl rád, kdyby se celý spor podařilo už definitivně uzavřít. Arbitráže mezi společnosti Diag Human a Českou republikou se totiž táhnou již od roku 1996. Známý režisér je také přesvědčen, že Česko mohlo talentu úspěšného podnikatele Šťávy využít, ale bohužel se tak nestalo.

Nepřehlédněte:

Francouzský novinář: O kauze Diag Human se u nás nepíše. Jde o pakatel

„Jsem naivní idealista, ale nevyužili jsme potenciál Josefa Šťávy. Když syn řídícího učitele v Bechyni, mimochodem komunisty, utekl a uchytil se ve zdravotnickém byznysu ve Švýcarsku, musel být opravdu šikovný," uzavírá Kačer.

Foto: diaghuman.cz

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…