Mela o mikrofon. Vozíčkářka se chtěla na Velehradě ptát Drábka

05.07.2011 17:28

Cyrilometodějské oslavy na Velehradě si nenechal ujít ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který se zúčastnil mše za zdravotně postižené a také mezinárodního setkání vozíčkářů. Zřejmě pro něj nečekaně se jeho osobní účast málem proměnila v politickou diskusi.

Mela o mikrofon. Vozíčkářka se chtěla na Velehradě ptát Drábka


Moderátorem se poprvé v historii stal oblíbený herec Filip Tomsa, který zřejmě nedopatřením nabídl přítomným vozíčkářům mikrofon s tím, ať se pana ministra na něco zeptají. „Půjčte mi ten mikrofon, abychom tady z toho zase neudělali nějakou politickou besedu. Kvůli tomu tady určitě nejsme a navíc by se zde mnozí mohli oprávněně zlobit.

Ani já si nemyslím, že je to zrovna nejvhodnější nápad. To si můžeme psát navzájem e-maily nebo se můžeme setkávat na besedách. No ale pokud se někdo na něco chce opravdu zeptat, tak já samozřejmě utíkat nebudu," reagoval na moderátorovu výzvu ministr Drábek.

I přes jeho nechuť odpovídat na politické otázky se ale nakonec našel člověk, který dotaz vznesl. „Na jednu stranu se dozvídáme, že stát jako takový nakupuje zbytečné a neuvěřitelně předražené zbraně, nakupuje zbytečné a neuvěřitelně předražené stavby a podobně. Přitom finanční situace není moc dobrá a my se pak musíme zákonitě obávat, že nezbudou peníze na ty potřebné.

Sama ve svém okolí vidím mnoho příběhů lidí, kteří se dostávají na úplné dno, navíc ne svou vlastní vinou. Kde vidíte své místo v tomto systému, abyste se jenom nevezl se svým malým nedostatečným kousíčkem peněz, ale abyste dokázal účinně pomoci?" zeptala se jedna z účastnic setkání vozíčkářů.

Na mém ministerstvu se šetří. O nákupech tanků ale nerozhoduji

Ministr jí na otázku ihned odpověděl. „No v prvé řadě ten rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí zas tak malý není, naše ministerstvo spotřebuje asi třetinu celkového státního rozpočtu. Když ale mluvíme o tom utrácení peněz, tak naše ministerstvo rozhodně nechce šetřit na vyplácených dávkách, ale chce šetřit na provozu. A to je to mé místo. Rozhodnout, jestli je nutné vydávat peníze na všechny ty nákupy a systémy.

Dneska si to už může každý zkontrolovat na webu, jsou tam veškeré veřejné zakázky, je tam jasně zdokumentováno, za co všechno utrácíme, a já vím, že ten systém jde ještě zlevňovat. Například administrativa spojená s vyplácením některých podpor s obsluhou - tam sice úředníci pracují ze všech svých sil, ale protože jejich práce není úplně nejlíp zorganizovaná, tak stojí spoustu peněz. A to je právě to, co chceme zlepšit.

A na druhou stranu musím říct, že co se týká nákupu tanků, tak to skutečně mohu ovlivnit jen naprosto nepatrně jako člen vlády, ale tam prosím hledejte odpovědnost u někoho jiného. Za svůj resort říkám ano, snažíme se šetřit peníze na nákupech administrativních věcí, a vím, že ušetřit se jich tam dá pravdu hodně. Jenom převedením výplaty všech dávek na jedno místo uspoříme miliardu. A to už stojí za to," podotkl ministr.

O handicapované je ale podle jeho slov postaráno velmi dobře. „V porovnání s jinými zeměmi se náš stát stará o tělesně handicapované i o ostatní ohrožené skupiny našich spoluobčanů perfektně. Česká republika je doslova na špici ve starosti o různé skupiny ohrožených lidí. A nakonec dokazují to i statistiky. Například ve statistice míry ohrožení chudobou jsme na tom v rámci Evropy vůbec nejlépe," řekl pro ParlamentníListy.cz Drábek.

Na druhou stranu připustil, že konkrétní lidé mají konkrétní problémy, které se musejí řešit. „To je samozřejmě fakt a úkol nejen státu, ale i celé řady dalších organizací, které právě tady na Velehradě ukazují, že si jsou této zodpovědnosti vědomy," dodal Drábek.


Položit dotaz ministru Jaromíru Drábkovi můžete ZDE

##MINIPAS 1374##


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…