Kubík v komentáři: Klaus a reforma, aneb tatíček zasahuje

07.07.2011 10:22

Komentář Mladé Fronty Dnes (MfD) se zamýšlí nad tím, proč prezident Václav Klaus nepodepsal takzvanou malou důchodovou reformu, která by měla změnit výpočet penzí. Podle Klause jde o chybný krok, který jde přesně opačným směrem, než jaký bychom měli udělat. Podle zástupce šéfredaktora Jiřího Kubíka to však přesně odpovídá Klausovu naturelu - může teď totiž vládu školit, jak se to má dělat.

Kubík v komentáři: Klaus a reforma, aneb tatíček zasahuje

Tato vláda dostává od svého "spolutvořitele" další ránu. Prezident Václav Klaus totiž vyčítá vládě malou důchodovou reformu, která od letošního podzimu zvyšuje vyplácené penze lidem s nadprůměrnými příjmy.

Související:

Podle zástupce šéfredaktora a příležitostného komentátora MfD Jiřího Kubíka sice tento moment z pohledu vládou připravovaných reforem, tedy zdravotnické, sociální a velké důchodové reformy, mnoho neznamená, ale pro nalajnování pozic hlavních politických hráčů na příští období je prezidentův krok zcela zásadní. neboť Klaus tak říká: tady stojím já, tady stojí opozice a tady stojí vláda. Slabá vláda.

„Paradoxem je, že do podoby fungování této vlády prezident Klaus zasáhl dost zásadním způsobem už několikrát. Nejen když ji loni v červenci jmenoval a prohlásil, že věří a doufá, že je to poslední vláda, kterou během svého prezidentování uvádí v život," napsal k tomu Kubík. Myslí si, že Klaus brzy objevil nejslabší článek soudržnosti koalice a začal s ním pracovat.

„Poprvé to bylo těsně před Vánocemi, kdy propukla první koaliční krize: Věci veřejné versus ODS. VV žádaly okamžitý odchod policejního prezidenta, ODS, respektive premiér Nečas to podmiňovali velkými změnami ve vedení vnitra ovládaného VV. Do rozehrané partie vstoupil prezident a výsledek byl jasný. VV dosáhly, čeho chtěly, ODS se tehdy musela podvolit," připomněl Kubík.

Také vyzdvihl situaci z března, kdy koalice uzavřela dohodu, že kvůli důchodové reformě sjednotí sazby DPH na 20 procent, což tehdy označil Klaus za naprosto šílený nápad. A koalice z tohoto plánu couvla.

„Jak se říká, s jídlem roste chuť: prezidentovy intervence do vlády vygradovaly teprve v příštích týdnech," zmínil dále na konto „starostlivosti" Klause komentátor. Tehdy právě deník MfD objevil, že Vít Bárta měl jakýsi plán na ovládnutí politiky za účelem prosperity své detektivní agentury ABL. Premiér Nečas bouchnul do stolu a z vlády chtěl vyhodit nejen Bártu, ale i ministry Radka Johna a Josefa Dobeše. (Všichni z VV).

Nečas narazil se demisemi

A co se nestalo? „Jejich demise tehdy odnesl na Hrad a - narazil," napsal Kubík s tím, že John odešel z postu nakonec sám a Nečas má ve své vládě teď navíc Dobeše dva. Navíc ten nový, který řídí resort dopravy, je pokladníkem VV a zcela loajální k Bártovi.

Byť - podle Kubíka - ale není ani jednou stranou přiznané spojenectví VV s Klausem, nyní máme jakousi rozplizlou podobu vlády, která však již poztrácela kredit týmu odhodlaného bojovat s korupcí a jinými zlořády. Přesto jde do boje za reformy.

Navíc tato vláda nejspíš může vydržet relativně s pohodlnou většinou až do voleb 2014. „Z tohoto pohledu Petr Nečas neprohrál: vláda mu zůstala. Jenže už bez apelu na morálnější úroveň ministrů. Tu už by jim dnes vážně nikdo nevěřil," zdůraznil Kubík.

I prezident Klaus může být dle komentáře spokojen: má vládu, kterou může školit, jak se to má dělat a když ho někdy neposlechne (jako v případě malé důchodové reformy) a s důvěrou veřejnosti to půjde dál od deseti k pěti, může při odchodu z úřadu prohlásit: Já jim přece říkal, že to dělají špatně!

„A my ostatní se na to můžeme dívat, tu více tu méně souhlasit s vládními návrhy zákonů a říkat si: Ideály prostě nemají v politice místo. Škoda," dodal k tomu Kubík.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…