Chorvaté se možná do EU nedostanou. Kvůli Česku

07.07.2011 19:20

Premiér Petr Nečas (ODS) hodlá do parlamentu předložit chorvatské přistoupení spolu s českou výjimkou z lisabonské smlouvy o fungování EU. Výjimku, kterou si vyžádal Klaus pro svůj podpis pod smlouvu, ale odmítá opoziční ČSSD

Chorvaté se možná do EU nedostanou. Kvůli Česku

Českou republiku navštíví příští týden polský premiér Donald Tusk. Polsko je nyní předsednickou zemí EU. Podle webových stránek Hradu se v pátek 15. července setká s prezidentem Václavem Klausem. Očekávat se dá také schůzka s premiérem Petrem Nečasem. Politici by mohli hovořit o spolupráci v rámci EU a visegrádské čtyřky, o česko-polských vztazích a obchodních zájmech.

Hlasování spojené s českou výjimkou

Polsko převzalo půlroční šéfování sedmadvacítky 1. července od Maďarska. V následujících měsících by měly být například podepsány přístupové dokumenty Chorvatska. Tusk by se tak mohl zajímat například o to, jakým způsobem bude přístupová smlouva v Česku ratifikována.

Zatím se to zdá problematické. Nečas totiž hodlá do parlamentu předložit chorvatské přistoupení spolu s českou výjimkou z lisabonské smlouvy o fungování EU. Výjimku, kterou si vyžádal Klaus pro svůj podpis pod smlouvu, ale odmítá opoziční ČSSD, a tak hrozí, že v Senátu neprojde. Tím by nebyl schválen ani vstup Chorvatska do EU. Obě témata spolu přitom nesouvisejí.

Polsko chce pokračovat i v českých stopách

Polsko chce také pokračovat v projektu Východního partnerství EU, který vznikl za českého předsednictví v roce 2009. Varšava by ráda dokončila rozhovory o smlouvách o přidružení s Ukrajinou a Moldavskem.

Mezi hlavní priority Varšavy patří rovněž inovace zaměřená na rozvoj hospodářského růstu počítající s podporou malých a středních podniků i dokončení společného evropského trhu elektronických služeb, EU zajištěná makroekonomicky, ale i energeticky a přísnější kontrola kapitálových trhů a lepší ochrana vnějších hranic unie při zachování všech možností schengenského prostoru.

Není vyloučeno, že Tuskova návštěva bude dvoudenní. Úřady to však zatím nepotvrdily. S polským premiérem by mohli přijet i někteří členové vlády, například šéf resortu obrany Bohdan Klich. Polsko v minulosti vyjádřilo zájem o české podzvukové bitevníky L-159, Aero Vodochody ale z polského tendru na cvičná letadla odstoupilo, protože polská strana změnila jeho podmínky.

Související:

Nečas: Polské předsednictví jsme připraveni podporovat

Státní návštěva prezidenta Polské republiky v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…