Média si řeknou, teď budeš korupčníkem ty, varuje Jourová před další kauzou

14.07.2011 10:34

Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová byla obviněna z převzetí úplatku ve výši dvou milionů korun. Jednalo se o kauzu podvodného čerpání evropských dotací na opravu zámku v Budišově. V říjnu 2006 se vracela ze služební cesty a na letišti ji zatkla policie. Pak strávila 33 dní ve vazbě. Před pár dny jí soud přiznal právo na odškodnění ve výši 3,6 miliónu korun. V časopisu Reflex popisuje průběh své kauzy, pobyt ve vazbě a výslechy na policii.

Média si řeknou, teď budeš korupčníkem ty, varuje Jourová před další kauzou

Jourová zpočátku myslela, že se jedná o omyl, který hravě vysvětlí. Na letišti na ní ale čekali policisté z ÚOOZ.

„Následovala domovní prohlídka, prohlídka kanceláře, cela předběžného zadržení a do rána výslech. Nevím, jak dlouho to trvalo, protože tam nemáte pojem o čase, jestli je den, nebo noc. Do cely jdete v tom, v čem právě jste. Nemáte hygienické potřeby, nemáte nic. Jediné, co vám dají, je příslušná pasáž trestního zákona, abyste si početl," vypráví na stránkách Reflexu.

33 dní ve vazbě téměř izolovaná od světa

Soud jí poslal do vazby, aby nemohla ovlivňovat svědky. Zůstala tam 33 dní a mohla se stýkat pouze se svým advokátem a další obviněnou, co byla ve vedlejší cele. Přitom mohla číst jenom noviny nebo protokoly z výslechů svědků.

Jourovou dodnes jímá vztek, když pomyslí, že byla obviněna z korupce. Soudem nařízenou omluvu od státu považuje za velkou satisfakci. Přesto jí pobyt ve vazbě poškodil jméno i profesní pověst. Její děti se musely potýkat se stresem a zároveň se snažily matce pomoci prostřednictvím webových stránek.

Média si řeknou, teď budeš korupčníkem ty

Bývalá náměstkyně ministra ztratila důvěru ve stát, který nemá kontrolní mechanismus a snadno někoho připraví o svobodu.

„A navíc je tam mediální objednávka. Stát může udělat, co chce. A média si řeknou, že teď se honí korupčníci a teď to budeš třeba ty. Suma sumárum vás to úplně sežvýká. A vaše nejbližší. Rozhodla jsem se vystudovat právo podle zásady, že když máte z něčeho obavu, je dobré to poznat. Je to taková terapie," vysvětluje ve svém článku pro Reflex.

Podle Kroupy se o případ zajímala policie. Jeho nahrávky ale neměla

Kauzu je dávána do souvislosti s reportáží Janka Kroupy, který na skrytou kameru v první čtvrtině roku 2006 nahrál, jak starosta města Budišov Ladislav Péťa okrádá stát o peníze z evropských dotací. Reportér tvrdí, že od léta stejného roku se o případ zajímala policie.

„Věděl jsem, že policie na případu pracuje, ale co přesně ve skutečnosti má, nikoli. A policie na druhé straně neměla žádnou z mých nahrávek," píše Kroupa v komentáři v MF Dnes.

Starosta získal dotaci a chtěl z ní vyplatit odměny těm, kdo mu pomáhali. Jeho náměstkyní byla právě Věra Jourová.

Novináři lidi nezavírají. Jourové je mi líto, prohlásil Kroupa

Policie zatkla Ladislava Péťu 10. října 2006 a Kroupa druhý den odvysílal reportáž o kauze. Tvrdí ovšem, že v první reportáži nebyla o Věře Jourové žádná zmínka. Tu policie zatkla 13. října 2006.

O čtyři dny později se odvysílala dlouhá reportáž o případu, ale Kroupa opět prohlašuje, že nebyla o Věře Jourové ale o starostovi Péťovi. Poukazuje na to, že tou dobou o ní psala ostatní média. Zároveň ale zmiňuje, že v reportáži bylo shrnutí, co všechno Péťa o Jourové říkal.

Kroupa odmítá, že by Jourovou do vězení dostal on. „Novináři lidi nezavírají, naštěstí. Naše práce končí zveřejněním našich zjištění a odpovědnost neseme za to, že to, co zveřejníme, je pravda. Ne za to, co s tím provede česká justice. Nemůžu ale říci, že by mne případ Budišov nemrzel. Je mi líto jak Věry Jourové, tak hlavního svědka Marka Řičáře. Ale to už je jiný příběh," myslí si Kroupa.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…