Na resortu dopravy se obávají škrtu 14 miliard. Nezbylo by na opravy D1

14.07.2011 11:13

Úředníci ministerstva dopravy se obávají návrhu rozpočtu na příští rok od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Z něj vypadlo navýšení příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o 14 miliard korun.

Na resortu dopravy se obávají škrtu 14 miliard. Nezbylo by na opravy D1

Nově jmenovaný ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) je zatím zdrženlivý. O rozpočtu chce s Kalouskem dále jednat.

Škrt 14 miliard by znamenal pohromu

„Ten návrh by znamenal pohromu. Máme nasmlouvané projekty ještě z minulých vlád, v nichž bychom nemohli pokračovat. To by znamenalo arbitráže a možné vracení peněz z evropských fondů. Mimo jiné by se třeba nemohlo pokračovat v opravách dálnice D1," řekl Hospodářským novinám vysoký úředník z ministerstva dopravy.

„Znamenalo by to totéž, co letos. Žádné nové stavby by se nezačínaly a některé rozestavěné by se musely přerušit a zakonzervovat, což opět znamená nové náklady," vysvětluje exministr dopravy a bývalý šéf státního fondu dopravní infrastruktury Gustav Slamečka.

Podle ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) je dopravní infrastruktura klíčová pro konkurenceschopnost České republiky. Proto by se za navýšení příjmů SFDI přimluvil.

Resort dopravy ponese odpovědnost za 50 procent celkového objemu úspor

Návrh ministra financí přisoudil SFDI dotaci ve výši 33 miliard korun. Podle HN je ale potřeba 47 miliard. Kalousek tvrdí, že návrh není konečný a bude se o něm ještě jednat.

Vedle zmíněné částky 14 miliard korun mají jednotlivá ministerstva uspořit dohromady 15 miliard. Ministerstvo financí navrhuje rušit činnosti, které nejsou nezbytné. Pokud se vláda rozhodne investovat částku do dopravní infrastruktury, bude muset ušetřit jinde nebo zvýšit daně. Jinak hrozí zvýšení deficitu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…