Kalousek: Véčka povykují proti nečemu, co jsem ještě nepředložil

28.06.2011 7:27

Věci veřejné protestují proti rozpočtu, který ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ještě nepředložil. Vadí jim škrty v rozpočtech ministerstva školství a Státního fondu dopravní infrastruktury. Kalousek připomněl, že VV mění důvody svého ultimáta ze dne na den.

Kalousek: Véčka povykují proti nečemu, co jsem ještě nepředložil

Věcem veřejným se nelíbí, jakým způsobem připravuje ministr financí rozpočet na roky 2013 a 2014. Resorty, které mají na starost ministři VV, mají přijít o několik miliard korun. Jedná se o ministerstvo školství a Státní fond dopravní infrastruktury. Místopředsedkyně VV Karolína Peake tvrdí, že se takovými škrty porušuje koaliční smlouva.

Sledujeme téma Vládní krize

Rozpočet jsem ještě nepředložil

„Ona má v ruce materiál, který rozhodně není návrhem limitů do vlády. Je to podklad pro jednání ekonomických ministrů, v němž já na tabulce dokládám důsledky některých rozhodnutí, se kterými mám problém," vysvětlil Kalousek v deníku Právo.

Navýšení dotací do fondu dopravní infrastruktury a splnění požadavků Věcí veřejných by podle Kalouska mělo znatelné dopady v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu.

„Vzhledem k tomu, že vláda ještě nejednala a jednat ani nemohla, protože já jsem ani nic nepředložil, tak povyk Věcí veřejných na téma rozpočet je jenom falešný argument, na který si bohužel začínáme zvykat," řekl Kalousek v deníku Právo. Vadí mu také, že VV mění důvody svého ultimáta k 30. červnu ze dne na den.

Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce

Kalousek nechává rozhodnutí, zda setrvat ve vládě, zcela na uvážení Věcí veřejných. Dodal, že je lepší hrůzný konec než hrůza bez konce.

Ministr financí se dále odmítl zavázat ke zdanění hazardu k 1. lednu 2012. Kateřina Klasnová (VV) to označila za závažný termín. Závisí to na hladkém průběhu hlasování o zákoně o dani z příjmů. Sněmovna ho bude v prvním čtení projednávat v září. Kalousek předpokládá, že nastanou obstrukce v Senátu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…