Podle komentátora ČRo bude koaliční roztržka pokračovat. VV se nelíbí rozpočet

15.07.2011 13:28

Komentátor Českého rozhlasu 6 Radko Kubičko se zabývá případem Věcí veřejných, které nesouhlasí s rozpočtem na příští rok. VV říkají hlasité ne zvláště poté, co ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nyní přijde na řadu mix dalšího snížení vládní spotřeby, sociálních dávek a zvýšení některých daní.

Podle komentátora ČRo bude koaliční roztržka pokračovat. VV se nelíbí rozpočet

Jen krátce poté, co poslanci vládní koalice ve sněmovně protlačili do dalšího čtení reformní zdravotnické zákony a důchodovou reformu, o sobě daly vědět Věci veřejné. Brojí proti dalšímu snižování rozpočtu a navíc budou muset se zbylými koaličními partnery na vládě provést  souboj o devatenácti procentní DPH s případnými výjimkami pro léky, knihy a noviny.

SLEDUJEME téma rozpočet  

Přestože vláda bude nucená ušetřit v rozpočtu až třicet miliard korun, nespokojenost za VV dává najevo její předseda Radek John. Podle něj je totiž návrh v rozporu s koaliční smlouvou. Český rozhlas připomíná, že první místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka Karolína Peake tvrdí, že její strana v souvislosti s "bojem nad rozpočtem" v současné chvíli nechce situaci "hrotit" či říkat silná slova o odchodu z koaliční vlády.

Související:

Další roztržka na obzoru

„Otázkou je, zda se nerýsuje na obzoru další roztržka ve vládní koalici," uvažuje ale komentátor Čro 6 Radko Kubičko. On sám je přesvědčen prý o tom, že ano.

„Silná slova, která řekl Radek John, už padla. Neshody se však daly očekávat. Je ale s podivem, že podobné záležitosti neřeší na koaličních jednáních. Navíc načasování a eskalace výše zmíněného je také zvláštní uvážíme-li fakt, že poslední roztržka v koalici skončila teprve před čtrnácti dny," uvedl  Kubičko dále pro Rádio Česko.

Podle komentátora ale nejsou stížnosti véčkařů příliš na místě „Nepamatuji si, že by se některá strana tak bila za své resorty. Je také s podivem, že VV označují některé resorty opravdu za své. Posléze požadují navýšení jejich rozpočtů, přestože se všechny koaliční strany zavázaly smlouvou k šetření a škrtů. Z tohoto pohledu je zřejmé, že komunikace napříč koalicí nefunguje," konstatoval dále Kubičko.

Kubičko: DPH 19 procent není v Evropě výjimečné

Stávající koaliční dohoda je podle komentátora rozhlasu prý upravená tak, že se v příštím roce nižší sazba DPH zvýší na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procentech. Podle informací médií chce ale Kalousek oproti dohodě uskutečnit sou původní vizi a to zavést devatenáctiprocentní DPH. Podle Kubička je zvýšení daně reálným, ale paradoxním faktem.

„Je ale s podivem, že zvláště pravicové strany chtějí daně zvyšovat. Přitom vždy chtěly daňové zatížení spíše snižovat. Nicméně devatenáctiprocentní DPH není v Evropě ničím výjimečným," uzavřel Kubičko.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …