Kalousek utřel Johna kvůli rozpočtu: Mlčte, já jsem tady ministr

14.07.2011 14:47

Věci veřejné nesouhlasí se státním rozpočtem na rok 2012. Nelíbí se jim hlavně rozpočet na stavbu silnic a železnic a ministerstva školství. Situace je podle Johna zase velmi vážná. Kvůli neshodám dnes zástupci VV nepřišli na tiskovou konferenci po jednání ekonomických ministrů.

Kalousek utřel Johna kvůli rozpočtu: Mlčte, já jsem tady ministr

„Ty verze, které jsem měl v ruce, jsou katastrofické," řekl Radek John serveru iDNES.cz. „Jde o to, jestli na stavbu silnic a železnic budou peníze. Jde o to, jak to bude s rozpočtem ministerstva školství," zlobí se John, „Pan ministr Kalousek udělal takovou fintu, jako že se přidají čtyři miliardy na platy učitelů, ale školství se vezmou miliardy z rozpočtu."

Nepamatuji si, že by John byl ve vládě 

„Já jsem ministr financí ze staré školy. Rozpočet projednávám nejprve ve vládě a teprve potom s jednotlivými poslanci a v médiích," reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se zjevným odkazem na to, že Radek John je sice předsedou Věcí veřejných, ale pouhým poslancem.

SLEDUJEME téma rozpočet

Na ostrou kritiku Radka Johna pak reagoval Kalousek pro redakci suše: „Nepamatuji si, že by byl pan John členem vlády. Samozřejmě, že jednotliví poslanci k tomu můžou mít své názory už teď (kdy rozpočet projednává vláda), ale to ještě neznamená, že já na to musím odpovídat," uzavřel Kalousek.

Problematický fond dopravy

Miroslav Kalousek chce, aby do Státního fondu dopravní infrastruktury šlo 33 miliard korun. To ale Věcem veřejným nestačí a chtějí, aby se pro fond uvolnilo 47 miliard. Podle VV by menší částka nestačila na nové stavby a republika by ani nemohla použít peníze z evropských fondů, neboť podmínkou jejich využití je spolufinancování.

Jenomže schodek rozpočtu v příštím roce nesmí přesáhnout 3,5 procenta HDP. Pokud si tedy Věci veřejné prosadí peníze v dopravě, budou se stejně muset vzít někde jinde. Schodek se má oproti minulému roku snížit o 30 miliard korun.

Johne, musíš říct jak...

Další z ekonomických ministrů Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu za ODS, vidí mediální hrocení debaty okolo státního rozpočtu jako předčasné. „Včera ekonomičtí ministři včetně členů vlády zahájili debatu nad výdajovými limity jednotlivých kapitol na příští rok a budou v této debatě jednat příští úterý, případně ve středu," komentoval situaci pro ParlamentníListy.cz Kocourek.

To podle něj znamená, že členové vlády se seznámili s realitou, jaká by příští rok mohla nastat a nyní mají týden na to přemýšlet, jak se k rozpočtu postaví. „Nicméně nepřekročitelným limitem je schodek sto pět miliard korun, což odpovídá koaliční smlouvou podepsánému plánu 3,5 procenta hrubého domácího produktu," konstatoval Kocourek.

To podle něj znamená, že pokud bude mít někdo nějaký námět, bude mít prostor pro jeho přednesení. „Pan předseda John, pokud kritizuje, pak musí říct, když nebrat ministerstvu školství, tedy na úkor čeho, když překročení deficitu nepřichází v úvahu. Musí říct, jakými opatřeními by ten deficit udržel " dodal pro redakci ministr průmyslu a obchodu.

Není to jak to vypadá

Novopečený předseda poslaneckého klubu Véček už nicméně rétoriku Radka Johna poněkud zmírnil. "Nebudeme vystřelovat dělostřelecké salvy dřív, než na sebe narazí průzkumníci a štáby v týlu zformují taktiku. Určitě to není tak, že dáváme ultimáta. Intenzivně jednáme dovnitř strany, přemýšlíme nad různými řešeními, a až s nimi seznámíme koaličními partnery, tak o nich budeme komunikovat s veřejností," řekl Bárta serveru Novinky.cz 

Čtěte více:

Ministr Dobeš: Nedovedu si představit, že pro rozpočet zvedneme ruku 

Havlíček (ČSSD): Státní rozpočet 2012 - škrty budou ještě bezohlednější 

Válka ve Věcech veřejných. John: Kočí se pokouší o puč 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, aš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…