K9 bez dohody, potvrdil Bárta. Kalousek vyrukoval s nižším schodkem

18.07.2011 23:29

AKTUALIZOVÁNO K9 jednalo o zvýšení DPH. Konkrétní výsledek z jednání se nicméně nečeká. John hovoří o podvodu na střední třídu. Bárta pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že jednání skončilo bez dohody.

K9 bez dohody, potvrdil Bárta. Kalousek vyrukoval s nižším schodkem

Zástupci stran vládní koalice v budově úřadu vlády diskutovali o tom, jak vyřešit další hrozící propad státních financí a dodržet plán, že ČR bude mít příští rok deficit 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Vrcholní politici ODS a TOP 09 hovoří o možnosti zvýšit daň z přidané hodnoty, nejmenší vládní strana Věci veřejné to ale odmítá. VV se navíc nelíbí navrhovaná struktura škrtů, kterou ministr financí Miroslav Kalousek předložil ekonomickým ministrům.

Pondělní schůzka ve formátu K9 rozhodnutí nepřinesla. "Jednání skončilo bez dohody," informoval ParlamentníListy.cz hlavní vyjednavač pro reformy za VV Vít Bárta, který se nedávno stal i šéfem poslaneckého klubu VV.

Rychlejší snižování schodků

Miroslav Kalousek pak oznámil, že má ambici, aby schodek rozpočtu byl v roce 2012 ve výši 95 miliard korun. "Přiznám se, že této variantě fandím," řekl po jednání koalice. Zatím se počítalo se schodkem 105 miliard korun.

Kalousek potvrdil, že preferuje variantu jednotné DPH. Ve výši 19 procent s výjimkami na léky, knihy, noviny.

Reakce na zvýšení DPH:
Kalouskova 19procentní sazba DPH je příliš, soudí Češi i exministr
Jezevec z Vysočiny Zeman: Kalousek je chemik. Ne nekompetentní
Potraviny zdraží o čtvrtinu. Lidé se vrátí na zahrádky, nebojí se geolog
Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse

Gazdík: Nikoho to netěší

Předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík novinářům před jednáním řekl, že doufá, že "se dozví, co trápí koaliční partnery". Uvedl, že ani strana ministra financí není nadšena z návrhu na zvýšení DPH, pro stát by ale podle něj bylo daleko horší, kdyby nedodržel konvergenční plán, tedy cestu k přijetí eura.

Podvod na střední třídu

Předseda VV Radek John zopakoval, že navýšení DPH by dopadlo hlavně na sociálně slabší. Připomenul, že podle nejmenší vládní strany je možné například o procento navýšit firemní daně. V případě, že by VV se svými návrhy nepochodily, podle něj nicméně vládní krize nehrozí. "Je to podvod na střední vrstvy a manipulace," zlobil se před jednáním nicméně John.

Zvýšení DPH na 19 procent podpořil přímo premiér Petr Nečas (ODS). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce vládě předložit rozpočet se schodkem 105 miliard, tedy 3,5 procenta HDP. Podle něj se toho dá dosáhnout zvýšením daní, snížením dávek či škrty v jednotlivých resortech. Použít se prý musí všechny tři cesty.

Vládní strany se dohodly na tom, že se v příštím roce zvedne nižší sazba DPH na 14 procent a v roce 2013 se sazby sjednotí na 17,5 procenta. Nyní se ministr financí a premiér zmínili o 19 procentech. Léky, knihy a tisk by měly DPH nižší. Kalousek plánuje pak i výrazné osekání peněz pro jednotlivá ministerstva. Podle dostupných informací by se to nejvíc mohlo dotknout školství a dopravy, které vedou ministři VV.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

Asi bude chybět daleko víc, přiznal Bárta

"My nepřipustíme jednotnou sazbu DPH na 19 procentech," řekl Hospodářským novinám hlavní vyjednavač VV Vít Bárta. "Naopak velmi zásadní debatou pro nás je zvýšení daně z příjmu právnických osob a stranou nechceme nechat ani dráždivou myšlenku progresivního zdanění."

Podle ministra financí Miroslava Kalouska chybí 30 miliard, které se musí nějak získat. Bárta ale o tomto čísle pochybuje. "Já čísla ministerstva financí nepovažuji za zrovna kredibilní údaje. Teprve příští týden bude k dispozici pokladní plnění za posledních půl roku a osobně se obávám, že nám bude chybět mnohem víc."

Psali jsme:
S Kalouskem jen laškujeme, komentoval Bárta spory o DPH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, ova

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …