Kalouskova 19procentní sazba DPH je příliš, soudí Češi i exministr

18.07.2011 12:35

AKTUALIZOVÁNO Se zvýšením DPH nesouhlasí pětašedesát procent Čechů. Ekonomy to ale nepřekvapuje. Spíše se diví tomu, že číslo není ještě vyšší. Pokud by prý Češi věděli, co jim změna přinese, muselo by proti ní stát až sto procent populace.

Kalouskova 19procentní sazba DPH je příliš, soudí Češi i exministr

Politici vládní koalice dělají s daňovým systémem skutečné rošády. Například původně plánovanou 17,5procentní hranici DPH chce ministr financní Miroslav Kalousek (TOP 09) pro změnu zvýšit na devatenáct procent. S jeho návrhem souhlasí i ODS.

Ne tak ale Češi. Z výzkumu CVVM vyplynulo, že 65 procent občanů je proti tomuto návrhu. Podle bývalého ministra financí a člena Národní ekonomické rady vlády Jiřího Rusnoka je negativní postoj Čechů ke zvyšování daní logický.



Nesouhlas se dal prý čekat

"To, že Češi se zvyšováním daní nesouhlasí, je logické, protože pro ně bude mít negativní důsledky," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Sám Rusnok s navýšením DPH na 17,5 procent souhlasí, ohledně jeho devatenáctiprocentní výše je ale opatrný.

19 je moc, míní i expert

"Těch 19 procent se mi na naše poměry zdá skutečně moc, ohledně této výše bych byl skeptický," dodal pro redakci. Navýšení DPH na 19 procent přitom prosazují vládní strany ODS a TOP 09. Naopak Věci veřejné trvají na 17,5procentní hranici. Kvůli DPH tak ve vládní koalici hrozí další roztržka.

Výsledky výzkumu ale překvapily dalšího exministra financí, Vladimíra Tlustého. "Pokud by Češi tušili, co zvýšení daní znamená, nebude proti pětašedesát, ale sto procent respondentů," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Z výzkumu CVVM ale vyplynulo i to, že Češi nerozumí ani daňovému systému jako celku.


Výzkum ukázal, že daním nerozumí sedmdesát procent Čechů. 29 procent uvedlo, že daním "rozhodně nerozumí", 41 procent pak systém "spíše nechápe."

Naopak porozumění daňové soustavě vyjádřilo jednadvacet procent Čechů. Dvě procenta soudí, že jí "rozhodně rozumí", zbylých devatenáct pak "spíše."

"Systém je opravdu nepřehledný, stejně jako v ostatních zemích, není divu, že mu Češi nerozumí," komentoval výsledky výzkumu pro redakci Rusnok. Podle Tlustého by se počet lidí, kteří v tuzemsku daňovému systému rozumí, dal "spočítat na prstech jedné ruky".

Tlustý: Daním rozumí jen pár vyvolených

Exministr by prý očekával, že systému nebude rozumět 99 procent lidí. "Překvapilo mě, že ta čísla jsou tak malá," komentoval výsledky výzkumu Tlustý.

Lapidární vzkaz poslal z dovolené i ekonom Tomáš Sedláček. "70 procent tomu nerozumí, ale 65 procent s tím nesouhlasí. No není to všeříkající?"

Přívrženci pravice rozumí více

Porozumění daním závisí podle CVVM na mnoha faktorech. Nejvíce jim podle osobního soudu rozumí voliči ODS a TOP 09, živnostníci a podnikatelé s vyšším vzděláním spadající do věkové skupiny 30 - 44 let.

Výsledky výzkumu se nijak zásadně neliší od těch, které vyplynuly z výzkumu z roku 2006. Tehdy nerozumělo daním dle svého soudu 69 procent dotazovaných.

Aktuální výzkum probíhal mezi 6. a 13. červnem 2011. Dotazováno bylo 1006 občanů nad 18 let.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Psali jsme:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…