Věřili byste tomu? Policie se zajímala o 80 tisíc výpisů z telefonů

18.07.2011 22:23

Zrušení povinnosti uchovávat půl roku údaje o uskutečněném telekomunikačním provozu dostalo do značně nepříjemné situace policisty, kteří potřebují tyto údaje k vyšetřování trestní činnosti. Ústavní soud je ale přesvědčen, že policie tuto metodu používala příliš plošně, čímž zasahovala do práv občanů.

Věřili byste tomu? Policie se zajímala o 80 tisíc výpisů z telefonů

Během loňského roku si policie vyžádala přes osmdesát tisíc výpisů z mobilních telefonů. „V loňském roce bylo ze strany Policie ČR podáno celkem 83 304 žádostí operátorům ohledně zjištění údajů o uskutečněném telekomunikačním provozu (nařízené soudem), viz § 88a trestního řádu. Jednalo se o žádosti k 11 121 trestním věcem," řekl serveru iDnes.cz mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Výpisy přitom nevyužívá nutně jen k informacím o telekomunikaci. Více než padesát pět procent žádostí se netýkalo konkrétních telefonních čísel, policisté zjišťovali informace ke zločinu spáchanému na teritoriu tzv. buňky, jakési místní centrále operátora, která pokrývá přesně vymezené území. Díky buňce může policie zjistit, kdo se v okolí zločinu pohyboval.

V okolí buňky už nemusí data schraňovat

A právě informace z buňky už nejsou povinni operátoři půl roku pro potřeby schraňovat. Počet žádostí na operátory ale zůstává stále stejný. U některých zločinů policie není schopná zjistit informace žádným jiným způsobem než ze záznamů operátorů.

Informace o minulém pohybu pachatelů a o tom, kdy, kde a s kým hovořil, hrají důležitou roli ve vyšetřování případů.

„To, že tyto informace nedostáváme tak, jako tomu bylo před rozhodnutím Ústavního soudu, se samozřejmě odráží i v práci kriminalistů při objasňování zmiňovaných případů," posteskl si Jan Melša z policejního prezidia.

Související:
ÚS dal za pravdu poslancům. Operátoři už nebudou uchovavat korespondenci
Policie se diví. Po nálezu ÚS jí operátoři nechtějí dávat data 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…