Kalousek operuje se dvěma variantami. Chce tu odvážnější

18.07.2011 22:57

Schodek státního rozpočtu jen 95 miliard místo nyní plánovaných 105 miliard korun v příštím roce by podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) znamenalo rozhodnutí sjednotit od příštího roku DPH na 19 procent. Výhodou by podle něj také byla eliminace schodku na důchodovém účtu. Kalousek to řekl novinářům po jednání lídrů koalice ODS, TOP 09 a VV o rozpočtu. Koalice se ale na tom zatím nedohodla. Sjednocením by zdražila voda, potraviny, MHD či kultura.

Kalousek operuje se dvěma variantami. Chce tu odvážnější

Vládě Kalousek ve středu předloží dvě varianty, první z nich počítá s dodržením nynějších koaličních dohod, tedy s postupným sjednocením DPH na 17,5 procenta, a je podle ministra financí "méně ambiciózní". Na sjednocení DPH na 19 procent s výjimkou pro knihy, léky a tisk ale zatím nekývly Věci veřejné.

Dnešní jednání K9 o rozpočtu, případných škrtech ve výdajích státu či zvýšení daní tak skončilo po dvou hodinách bez definitivního závěru. Ve středu dostane vláda na stůl dvě varianty řešení základních příjmových a výdajových parametrů rozpočtu.

SLEDUJEME TÉMA DPH
SLEDUJEME TÉMA  ROZPOČET

Tématem se bude zabývat i úterní porada ekonomických ministrů, řekl Kalousek. "Chceme si povídat, jaká je celková struktura a perspektivy ekonomiky. Ale samozřejmě rozhoduje vláda. Já předložím dvě varianty a logicky jako ministr financí bych si přál rychlejší snižování deficitu," zdůraznil.

Pokud by se strany nyní nedohodly na sjednocení sazby DPH na 19 procent s plánovanou výjimkou pro knihy, noviny a léky, platil by nynější plán s postupným sjednocením DPH na 17,5 procenta. Podle Kalouska by to znamenalo stoprocentní respektování koaličních smluv a snižování deficitu v tempu 3,5 procenta hrubého domácího produktu v příštím roce, 2,9 procenta HDP v roce 2013 a 1,9 procenta v roce 2014.

Větší daň s výjimkami nebo menší bez výjimek

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle léků a knih vztahuje zejména na potraviny, ubytovací služby, vodu, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Pokud by se sazby sjednotily na 19 procent DPH, měly by výjimku podle premiéra Petra Nečase (ODS) knihy, léky a tisk. Původní varianta, případné sjednocení DPH na 17,5 procenta, by byla bez výjimek.

"Ta druhá varianta je ambicióznější, zrychlovala by snižování strukturálního deficitu," prohlásil ministr financí. Jeho TOP 09 tento postup preferuje stejně jako ODS premiéra Petra Nečase. Kalousek ale novinářům neodpověděl na otázku, jak by zvýšení DPH ovlivnilo podobu úspor v jednotlivých rozpočtových kapitolách.

V případě, že se koalice nedohodne na zvýšení DPH na 19 procent místo plánovaných 17,5 procenta, školství by podle informací z médií mohlo proti letošku dostat o čtyři miliardy méně, doprava o 1,3 miliardy. Dotace státního fondu dopravní infrastruktury by se mohla snížit o 14 miliard. O necelou miliardu by pak mohlo přijít ale i zemědělství, o víc než miliardu vnitro, obrana a místní rozvoj.

Věci veřejné jsou stále proti

Nejmenší vládní strana VV navýšení DPH razantně odmítá. Klonila by se k progresivnímu zdanění a ke zvednutí daní firmám. Nesouhlasí ani s navrhovanými škrty, hlavně u ministerstev dopravy a školství, která řídí.

Téma rozpočtu a daňových změn se má stát námětem práce speciální expertní skupiny, jak to vyplývá z předprázdninového dodatku ke koaliční smlouvě.

Související:
Ministr Dobeš: Nedovedu si představit, že pro rozpočet zvedneme ruku
Kalouskův rozpočet tlačí policisty na dlažbu. Hrozí propouštění
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…