ODS proti budování euroarmády. Impotentní ptákovina

19.07.2011 22:38

ČTK informovala s odvoláním na agenturu AFP, že Francie, Německo a Polsko chtějí, aby Evropská unie pokračovala v jednání o vytvoření stálého generálního štábu svých branných sil, ale Spojené království je rezolutně proti. Ani v České republice nemá tento nápad příliš podporu. Podle informací ParlamentníchListů.cz nemá tato věc podporu premiéra Petra Nečase ani české diplomacie.

ODS proti budování euroarmády. Impotentní ptákovina


Pro další jednání se v pondělí ve společném komuniké vydaném v Paříži vyslovili ministři zahraničí uvedených tří zemí Alain Juppé, Guido Westerwelle a Radoslaw Sikorski. Chtějí, aby „ministryně zahraničí" unie Catherine Ashtonová dál s členskými státy EU o této možnosti jednala.

Psali jsme:
Máme to, co vláda i Klaus "omlátili" knížeti o hlavu 

Impotentní ptákovina

ODS tento návrh poměrně ostře odmítá. Místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím považuje snahu Německa, Francie a Polska za hloupost. „Je to naprostá ptákovina. Velká Británie udělala skvělou věc, že to zablokovala a já se jí nedivím. Velká Británie je jedinou zemí EU, která je schopna nasazení svých vojsk. V takovém orgánu EU by seděli francouzští a němečtí generálové, kteří by veleli jediným akceschopným, tedy britským jednotkám. Britové by to platili a Francouzi s Němci by tomu šéfovali. Je jasné, že Velká Británie je proti," řekl ParlamentnímListům.cz Jan Vidím.

„Je to jistým předstupněm snahy vytvořit evropskou armádu, ale to je naprosto směšný a trapný pokus. Když se podíváme na fakt, že Spojené státy americké tvoří zhruba 85 procent vojenských kapacit NATO, Velká Británie 10 procent a zbylé státy ten zbyteček, tak je to velmi legrační. Ještě navíc, když evropské státy plánují další škrty ve svých armádních rozpočtech. V této situaci si hrát na evropské vojáčky a evropskou armádu je směšné, hloupé a trapné," dodal Vidím.

Psali jsme:
Sociolog Gabal k NATO: Trapné. Vládci Česka se chovají jako levičáci

Má cenu mít řidiče, pokud máme auto, míní Kníže

Na vojenskou impotenci armád EU poukázal patrně i ve svém přirovnání ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09. „Pokud mám automobil, může mít smysl zaměstnat dobrého řidiče. Nemám-li vůz, tak se jeho přijetím či ustanovením postupuje způsobem, kterému se za mého dětství říkalo: zapřahat vůz před koňmi," uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr Schwarzenberg.

Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS rovněž není příznivcem návrhu. "Může to zbytečně oslabit NATO. Proto se na to dívám kriticky a skepticky," odpověděl ParlamentnímListům.cz ministr. 

Čtěte také:
Schwarzenberg: Mocnosti si rozebraly evropskou diplomacii

Zdá se, že jedinou stranou, která tuto věc podporuje, je ČSSD. „Nemám o tom přesné informace, ale pokud by to mělo znamenat větší posun k akceschopnosti obrany EU a větší autonomii a nezávislosti ozbrojených sil Evropské unie, tak je to v pořádku," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček.

Psali jsme:
Zahradil: Postoj ČSSD je neuvěřitelný, klidně nás prodá Bruselu

Nemělo by se to překrývat s NATO

Případnou nezávislost na NATO považuje naopak za problém místopředseda stejného výboru David Šeich z ODS. „Pokud by se to mělo překrývat s NATO, či mu konkurovat, tak bych to viděl jako velký problém. NATO má nadále zůstat hlavním pilířem naší obrany. Takováto instituce by mohla existovat pouze jako doplněk k NATO," vysvětlil poslanec.

„Podporujeme rozvoj společné bezpečnostní a obranné politiky EU, ale při napjatých rozpočtech bych se spíše než na nákladné budování další instituce soustředil na vylepšení evropské spolupráce v jiných oblastech. Jde například o liberalizaci evropského trhu s vojenským materiálem, která může českému státu přinést úspory a našim zbrojním podnikům větší odbytiště," uvedl místopředseda Výboru pro bezpečnost Viktor Paggio z Věcí veřejných.

Mluví o míru, chtějí válku

„Je to pro mě překvapení. Nic o tom nevím. To by asi znamenalo snahu vytvořit jednu evropskou armádu. Zatím na to nemám názor, ale asi by to bylo drahé," řekl jeho stranický kolega a člen stejného výboru Jiří Štětina, který ale dodal, že se více zabývá otázkami policie a vnitřní bezpečnosti státu. Ten také prozradil, že výbor se má sejít 16. srpna a možná se zde bude i o tomto diskutovat.

"Dívám se na to velmi rozpačitě a po akci Evropanů v Libyi ještě o něco více. Velmocenské ambice Polska a jejich strategické spojenectví s mocnostmi nebo dávnými nepřáteli vnímám a dovedu pochopit. Časy se mění a my se měníme také. Naše země musí plnit spojenecké závazky v NATO, dělat předvídatelná rozhodnutí s důrazem na transatlantickou vazbu. Jinak je s námi amen a zase si nás někdo rozebere, tentokrát třeba ekonomicky," míní předseda sněmovního Výboru pro Evropské záležitosti Jan Bauer z ODS. 

Jasně proti návrhu je místopředsedkyně Zahraničního výboru sněmovny Kateřina Konečná z KSČM. „Snahy vytvořit evropskou armádu jsou zakotveny již v Lisabonské smlouvě. Nejsem zastánkyní vytvoření dalšího vojenského uskupení. Jsem naopak pro multilaterální jednání o odzbrojování, hledání kompromisů, podporu mezinárodního práva a zmírňování mezinárodního napětí. Když to řeknu s nadsázkou, evropští vůdcové hovoří o tom, že chtějí mír, zatímco připravují válku," řekla ParlamentnímListům.cz Konečná.

Británie to potopí i v budoucnu

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Ashtonová v pondělí ministrům zahraničí členských zemí předložila zprávu, která se pro vyslovuje pro vytvoření „stálé vojensko-civilní kapacitě pro plánování a vedení operací", tedy o evropském generálním štábu, napsala AFP.

Šéf britského Foreign Office William Hague však ten samý den v Bruselu řekl, že je „velmi jasné, že Británie nedá souhlas k vytvoření stálého generálního štábu EU ani teď ani v budoucnu". Podle něho by to dublovalo struktury NATO bylo by to velmi nákladné.

K zahraniční politice:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…