Spoluúčast pacientů 22 procent? To je nevyhnutelné, tvrdí Nečas

19.07.2011 14:16

Podle premiéra Petra Nečase by spoluúčast pacientů měla vzrůst na 22 procent. I po zvýšení ale podle něho zůstanou platby v Česku nižší, než v okolních zemích. Na Slovensku je to nyní 33 procent a v Maďarsku a Polsku okolo 30 procent. Premiér Nečas zároveň pro Českou televizi zdůraznil, že vyšší spoluúčast nesmí omezit možnosti získat odpovídající zdravotní péči.

Spoluúčast pacientů 22 procent? To je nevyhnutelné, tvrdí Nečas

Národní ekonomická rada vlády v pražském Lichtenštejnském paláci radila, jak ušetřit finance ve zdravotnictví. Došla ale prý k závěrům, které již v minulých týdnech představil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Jeho nápady jsou podle Českého rozhlasu navíc shodné i s pracovní skupinou pro zdravotnictví.

Lékaři by například podle ekonoma Miroslava Zámečníka měli předepisovat jen léky, u kterých bude v elektronických aukcích nejnižší cena. K lepšímu využití peněz mají přispět také elektronické recepty a spoluúčast pacientů by měla vzrůst na 22 procent. S tím souhlasí i předseda vlády Petr Nečas.

Podle Národní ekonomické rady vlády by se mělo zamezit i tomu, aby pacienti obcházeli různé lékaře kvůli jednomu vyšetření.

Související:

„Je nutné přejít na elektronické sdílení zdravotních záznamů. Čím dříve, tím lépe. Z důvodu omezení duplicit, není třeba opakovat vyšetření, pakliže se lze dostat k výsledkům laboratorního vyšetření, které bylo děláno například před 14 dny," podotkl k tomu ekonom Zámečník.

Osoby samostatně výdělečně činné budou platit vyšší pojištění

Premiér Nečas je kromě větší spoluúčasti přesvědčen o tom, že jakákoliv forma spoluúčasti nesmí vytvořit bariéru dostupnosti zdravotní péče pro slabé a potřebné.

„Tam by to bylo zaváděno slepě, u některých diagnóz by to dokonce mohlo ve svém důsledku vést k vytváření bariér a tím pádem k celkovým vyšším nákladům na zdravotnictví a tomu se musíme vyhnout," zmínil k tomu Nečas.

Jak rozhlas dále referoval, ekonomové navíc doporučili, že by pacienti měli podepisovat to, co jim lékař v léčbě navrhne a osoby samostatně výdělečně činné by měli počítat se zvýšením zdravotního pojištění.

Úleva by měla naopak přijít pro chronicky nemocné. Například diabetici, by neměli platit poplatky. Za pobyt v léčebně dlouhodobě nemocných by se pak nemělo platit žádné připojištění.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…