Budeme vědět, kde doktoři chybují. Expertům vadí, že se VZP neporadila

19.07.2011 10:10

Až dosud neměli pacienti k dispozici údaje o tom, kam se mohou s konkrétním zákrokem bez obav svěřit a kde naopak půjde o velké riziko. Deník MF Dnes zjistil, že největší pojišťovna VZP chystá zveřejnění seznamu nemocnic a jejich hodnocení. Záměr to je podle oslovených odborníků správný, jen měla být metodika srovnávání nemocnic konzultována s poskytovateli a měla projít patřičnou oponenturou.

Budeme vědět, kde doktoři chybují. Expertům vadí, že se VZP neporadila

Blíží se chvíle, kdy Všeobecná zdravotní pojišťovna zpřístupní pacientům údaje o tom, jak nemocnice léčí jednotlivé choroby, za kolik a jaké přitom dělají chyby. V návaznosti na to nabídne i vzájemné porovnání nemocnic. Nový systém nazvaný KEP (klinicko-ekonomický profil) prý dokáže zohlednit i komplikované pacienty, kteří nemocnicím zhoršovali výsledky, a je tedy objektivní.

„Už jednou tady takový pokus byl, buď od Národního referenčního centra, nebo od zdravotních pojišťoven," připomíná pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslava Kunová. „Nevím, jestli nyní byli tvůrci tak geniální, že vymysleli něco zvláštního, co bude natolik objektivní. Jinak hrozí poškození jména nemocnice," upozorňuje ředitelka FN Plzeň.

K tématu nadstandardu:
Nadstandard v praxi. Cukrovkáři za operaci tvrdě zaplatí
Zadarmo odoperujeme i babičku, slíbil elitní kardiochirurg Pirk
Tady jde o život: Lidé s rakovinou prý nezvládnou platit za nadstandard

Sledujeme téma Nadstandard v praxi

Svaz pacientů konkrétní nemocnice doporučovat nehodlá

Tu mrzí, že Asociace nemocnic nedostala k diskusi metodiku, podle níž se projekt dělá. „Informace od poskytovatelů péče mohly určitě pomoci. Metodika v takto citlivé záležitosti by měla podléhat oponentuře," myslí si šéfka Asociace nemocnic. Zajímá ji, zda při individuálním posuzování nemocnic, bude nějak zohledněna interakce, tedy vzájemné ovlivňování kvality, když budou malé nemocnice předávat pacienty těm velkým.

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár vítá, že veřejnost získá údaje o poskytované péči. Tedy data, která zdravotní zařízení nerada zveřejňují. „Pozitivní je, že by díky VZP měli pacienti informace k dispozici. Ale ani to, že se pořadí nemocnic zveřejní, nezakládá stav, abychom my doporučovali konkrétní nemocnice," říká pro ParlamentníListy.cz Olejár s odůvodněním, že nelze pacientovi ze severní Moravy doporučovat, aby si vybral pražské nemocnice v Motole nebo ve Střešovicích.

Proti uzavření špatných nemocnic ČLK nic namítat nebude

„Přece nemůžeme chtít, aby příbuzní cestovali za pacientem na návštěvu přes celou republiku. Jde o to, aby přiměřená péče byla dostupná v oblasti kraje. V rámci organizační struktury kraj už by se to doporučit dalo," připouští šéf Svazu pacientů. Zveřejněné údaje by ve spádových oblastech měly pomoci lépe hodnoceným nemocnicím v boji o pacienta. „Přínosem zveřejněného hodnocení nemocnic bude zvýšení tlaku na kvalitu nemocnic," očekává Olejár.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek považuje záměr zveřejnit hodnocení nemocnic za správný, ale jde o to, aby informace byly pravdivé, srozumitelné, srovnatelné a aby nebyly zavádějící. „Pokud budou data pravdivá a prokáží, že některé nemocnice léčí špatně, tak není nic chybného na tom, že takové nemocnice skončí. Mrzí mě ale, že VZP při přípravě neprojevila zájem o spolupráci s ČLK," podotýká pro ParlamentníListy.cz Kubek.

Za komunistů perfektně fungoval třístupňový systém nemocnic

„Sama o sobě ta myšlenka, aby existovala kontrola, jak se nemocnice chovají při poskytování péče i hospodaření, je dobrá. Proti principu se nedá nic říct," konstatuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Lékařského odborového klubu Miloš Voleman. Zvědav je na kritéria hodnocení, protože žádné podklady zatím neviděl. Může se stát, že hodnocení nebude objektivní, ať už z neznalosti, nebo i proto, že může jít o nějaký záměr.

Očekává, že nemocnice budou při hodnocení rozděleny do několika kategorií. „Za komunistů perfektně fungoval třístupňový systém nemocnic, o určité pacienty už se nemocnice neměla starat, ale rovnou je posílala o jeden stupeň výš. Tenhle systém se ale rozbil," poukazuje Voleman, jenž na 1. lékařské fakultě UK promoval v roce 1992, že nelze srovnávat malou nemocnici v okresním městě a kolos, jakým je třeba FN Motol.

Při stovce zákroků budou jiné výsledky než při dvou

Stejně jako nemá smysl provádět zákrok na pracovištích, kde by se dělal jen jednou za rok. „Pokud zákroků uděláte sto za rok, tak budou standardizované. Tam, kde se provedou dva ročně, to bude logicky horší," připomíná místopředseda LOK. Malé nemocnice by se proto měly soustředit na méně závažná onemocnění, která se provádějí často, a proto je mohou zvládnout se stejným efektem a levněji než velké nemocnice. I tohle by tedy mělo hodnocení nemocnic zohlednit.

K věci:

VZP zveřejní, které nemocnice špatně léčí 

VZP se nás snaží oškubat, tvrdí zlínská nemocnice i senátorka Gajdůšková 

VZP uvažuje o zrušení tisíců nemocničních lůžek. Oddělení zejí prázdnotou 

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…