Johnův vzkaz knížeti: Spolupracujme jako rovný s rovným, nebo nijak

20.07.2011 11:19

Předsedu Věcí veřejných Radka Johna rozlítilo, když šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v několika rozhovorech onálepkoval Věci veřejné jako stranu trpěnou, mírně populistickou a bez programu. V komentáři pro deník Právo na to reaguje vzkazem pro koaliční partnery, aby buď spolupracovali s VV jako rovný s rovným, nebo nijak.

Johnův vzkaz knížeti: Spolupracujme jako rovný s rovným, nebo nijak

Věci veřejné bývají médii i politology považovány za outsidera vládní koalice. Když se k tomuto názoru přidal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, vysloužil si ráznou reakci šéfa Věcí veřejných Radka Johna. „Povýšenecky častuje Věci veřejné příměry mírně populistická, bez programu, trpěná," rozhořčuje se John v komentáři pro deník Právo.

S předsedou TOP 09 souhlasí jedině v tom, že VV nejsou ideologickou stranou. „Pro prosazování našich předvolebních slibů rozhodně nepotřebujeme žádný prázdný - ismus za názvem strany. Mnohem víc pro občana znamená zrušení poplatku za položku na receptu, zvýšení slevy na dítě nebo nového zákona o veřejných zakázkách," tvrdí předseda VV.

TOP 09 se konzervatismem jen ohání

John pak vrací úder, když se pozastavuje nad tím, že se TOP 09 tak ráda prohlašuje za konzervativní stranu. „Přitom měla takový problém účinně zdanit azard, toleruje spoustu daňových výjimek, zapomíná na mezigenerační solidaritu, toleruje požadavky na drakonické škrty v českém školství," připomíná Schwarzenbergovi, co je v rozporu s filozofií konzervatismu, jímž se TOP 09 ráda ohání.

Předsedy Věcí veřejných se velmi dotýká jako člověka, který vyznává přímý a otevřený přístup, když ho nebo jeho stranu někdo označuje za trpěného partnera, spolupracovníka do počtu. „Navíc bokem, ne u vyjednávacího stolu, kde se naopak mluví zcela odlišně," zlobí se John, že Schwarzenberg do médií opakovaně hovoří o Věcech veřejných jako o straně dobré leda tak pro hlasy a podporu, která je užitečná jen pro zachování vládní moci.

Role VV jen jako dodavatele hlasů by politickým poměrům neprospěla

S touto nálepkou Věcí veřejných od koaličního partnera se jejich předseda nehodlá smířit a má proto nejen pro TOP 09, ale i ODS návrh. „Vzkazuji našim partnerům v kabinetu: spolupracujme buď jako rovný s rovným a plnohodnotně, nebo nijak. Neexistuje nic mezi tím. Nepřispívalo by to zdravým politickým poměrům," upozorňuje John.

K věci:

Od VV potřebujeme jenom hlasy, řekl Schwarzenberg 

Nenecháme si rozfofrovat návrh rozpočtu, říká kníže Véčkám 

Kalousek utřel Johna kvůli rozpočtu: Mlčte, já jsem tady ministr

Foto - koláž: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…