Česká mise opravila základnu pro afghánské vojáky

20.07.2011 12:55

Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) působící v afghánské provincii Lógar dokončil další z projektů podpory afghánské armády, když opravil část armádní základny v Altimuru na jihu zmíněné provincie. Postavena byla nová jídelna, kuchyň a ošetřovna, informuje ČTK na základně zprávy PRT.

Česká mise opravila základnu pro afghánské vojáky

"Dříve jsme zraněné a nemocné museli ukládat do malého stanu se dvěma polními lůžky. Stejně nevyhovující byla i jídelna. Tato základna přitom slouží téměř sedmi stovkám lidí," uvedl velitel místní jednotky podplukovník Turjalaj.

Dříve byli zranění a nemocní ukládáni do malého stanu

Ošetřovna se využívá hlavně k rekonvalescenci zraněných a nemocných vojáků. "Vážně zraněné stále vozíme do sousední provincie na základní ošetření či operace. Tento prostor nám ale hodně pomůže, vojáci se doléčí v lepších podmínkách než dříve," řekl Turjalaj. "Teď je tady devět lůžek, což nám zatím stačí. Máme však nedostatek kvalifikovaných lékařů. Na všechny vojáky na základně připadají pouze dva," dodal.

Už dříve český rekonstrukční tým obnovil infrastrukturu na další lógarské základně ANA. V Altimuru nyní staví nové velitelství. To bylo rozmístěno v několika provizorních dřevěných budovách a stanech. "Stávající podmínky prakticky neumožňovaly koordinovat náročnější operace, pracovat v noci či plánovat podle mapových podkladů," vysvětlil bezpečnostní expert PRT František Kříž.

Civilní část PRT zlepšuje zázemí afghánských vojáků

Dokončený projekt zapadá do celkové strategie PRT, podle níž je podpora bezpečnosti jednou z hlavních priorit.

"Projekt je součástí našeho komplexního přístupu. Zatímco vojenští kolegové se zabývají výcvikem afghánských vojáků a policistů, civilní část PRT se snaží zlepšit jejich zázemí, protože i to je důležité pro budování jejich kapacit. Kvalita armády a policie bude rozhodujícím faktorem v procesu předávání odpovědnosti za bezpečnost do afghánských rukou, který v některých provinciích již začal. V Lógaru tento proces může proběhnout již v příštím roce, takže význam podpory bezpečnostních složek se rychle zvyšuje," konstatoval Petr Svačina, vedoucí civilní části PRT.

Afghánské síly tento týden přebírají odpovědnost za bezpečnost v prvních sedmi oblastech - v centrální provincii Bámján, v Metarlamu, metropoli provincie Laghmán, v hílmandském středisku Laškargáh, v severním městě Mazáre Šaríf, na západě v Herátu a také na většině území provincie Kábul a v provincii Pandžšír. Celý proces přebírání odpovědnosti afghánskými složkami by měl být hotov do konce roku 2014.

Afghánská armáda přebírá odpovědnost za některé oblasti země

PRT se podílí také na podpoře afghánské policie: v provincii Lógar vybudoval například sedm nových policejních stanovišť a další dvě jsou ve výstavbě. Mezi další podobné projekty patří stavby ochranných zdí pro velitelství policie, dodávky vybavení či vybudování školícího střediska.

Český Provinční rekonstrukční tým působí v provincii Lógar od března 2008. Jeho civilní část tvoří 11 odborníků z ministerstva zahraničí, vojenskou složku pak 292 příslušníků Armády ČR.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…