Vojáci v Afghánistánu dostanou k Vánocům transportéry Pandur

19.12.2010 8:48

Čtyři obrněné transportéry Pandur II. naloží vojáci v neděli v Česku do velkokapacitního dopravního letounu An-124 Ruslan. Stroje by tak měly být do pondělí či do úterý v Afghánistánu. Z letiště u Kábulu se pak po vlastní ose přesunou na základnu Shank v provincii Lógar.

Vojáci v Afghánistánu dostanou k Vánocům transportéry Pandur

Posílí se tak technika používaná tamním českým Provinčním rekonstrukčním týmem (PRT). Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek to potvrdil ČTK a Českému rozhlasu. Do ČR se naopak vrátí čtyři bojová vozidla pěchoty BVP-2.

Vojákům k Vánocům

„Je to dárek k Vánocům. Bude to posílení bezpečnosti našich výjezdových skupin," řekl Picek.

Provinční rekonstrukční tým v Lógaru, ve kterém kromě 261 vojáků působí i 11 odborníků ve službách ministerstva zahraničí, má na starosti obnovu oblasti. Kvůli špatné bezpečnostní situaci už například nepoužívá terénní vozy Humwee zapůjčené od armády USA. Nejsou odolné vůči výbuchu nastražené nálože.

Vojáci proto využívají stroje Dingo a Iveco a v poslední době místo původních Humwee přebírají od kolegů z USA odolnější vozidla MRAP. "Je to půjčka od americké strany. Oni nám zabezpečují i údržbu," vysvětlil generál. Celkem bude mít PRT k dispozici 26 takových strojů, už nyní vojáci využívají 11 z nich. Zbývající budou k dispozici na jaře.

Technika pro výcvik Afghánců

Několik kusů této techniky bude využívat i česká jednotka výcvikového a poradního týmu, který nyní začíná působit v provincii Vardak. Jeho vojáci už jsou na místě, kam se tento týden přesunuli společně s praporem afghánské armády, který pomáhají cvičit.

V budoucnu generální štáb počítá také s tím, že by tým PRT mohl více využívat služeb trojice českých vrtulníků Mi-171Š, které už nyní v Afghánistánu létají. Nyní je jejich hlavní stan v jiné provincii, na základně Sharana. Mají se ale přesunout právě na Shank.

"Ale to je ještě v jednání. My chceme, abychom to měli logisticky jednodušší, aby ty dvě velké jednotky byly pohromadě," upozornil generál. Náplň vrtulníkové mise by se ale měnit neměla.

Přepravní Casa

Novou technikou v Afghánistánu bude i jeden z přepravních letounů C-295 Casa. "Bude sem přilétat při velkých rotacích. Bude zabezpečovat převoz materiálu a lidí po jednotlivých základnách," uvedl Picek. Vojáci počítají s tím, že casa bude v zemi létat vždy po šest týdnů až dva měsíce a poté se opět vrátí s nákladem do ČR.

Související:

Arcibiskup navštívil vojáky v Afghánistánu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…