Drsný hlas z koalice: Lidi nemají co žrát, žádný vyšší ceny

21.07.2011 12:46

Podle středečního hlasování vlády by měl mít státní rozpočet na příští rok schodek ve výši 105 miliard korun. Nadále by měla platit koaliční dohoda, že v příštím roce budou dvě sazby DPH: 14 a 20 procent a v roce 2013 jediná sazba 17,5 procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek původně navrhoval jednotnou sazbu DPH 19 procent, což vyvolalo odpor Věcí veřejných, ale měli s tím problém i poslanci ODS a TOP 09 i ekonomové.

Drsný hlas z koalice: Lidi nemají co žrát, žádný vyšší ceny

Nad rozpočtem v současnosti ale visí otazník. Dva přítomní ministři za Věci veřejné, Kamil Jankovský a Pavel Dobeš, cifry, na nichž bude stát rozpočet, nepodpořili a zkritizovali ho následně i předseda VV Radek John a šéf poslaneckého klubu Vít Bárta.

Čtěte také: Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta

Ekonomové proti zvyšování daní

Ministrem financí Kalouskem navrhované a premiérem Petrem Nečasem podporované zvýšení DPH ze 17,5 procenta na 19 procent zkritizovali i ekonomové jako například člen NERV Jiří Schwarz, děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík či bývalý člen NERV Pavel Kohout.

Podle nich by pravicová vláda neměla zvyšovat daně, ale více se soustředit na zefektivnění a zlevnění státní správy, omezení byrokracie, případně snížení počtu úředníků či zpřísnění sociálních dávek. Řada poslanců ODS, TOP 09 i Věcí veřejných ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvedla, že lepší cestou než zvyšovat daňovou zátěž, je šetřit dle názoru výše uvedených ekonomů.

Více: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory

Kalousek by měl šetřit u sebe

Člen Hospodářského výboru sněmovny Jaroslav Plachý z ODS uvedl pro ParlamentníListy.cz, že má v podstatě podobný názor jako ekonomové, má se šetřit, ne brát peníze lidem. Zvýšení DPH by byl ochoten připustit pouze v případě, že by nestouplo celkové daňové zatížení a že by zvýšení nepřímých daní bylo kompenzováno snížením přímých daní.

Čtěte také: Zuřiví živnostníci: Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí

„Jistě existují rezervy v systému státní správy. Je velmi pohodlné zvyšovat daně. Pan ministr financí se při boji o úspory příliš nezapotil a navrhl zvýšení DPH na 19 procent. Je fakt, že vláda moc úspor ještě nepředvedla. Zkusme hledat zdroje tím, že zefektivníme, zeštíhlíme a optimalizujeme státní správu. Až si budeme naprosto jisti, že na žádném ministerstvu a na žádném úřadu nelze ušetřit, pak se můžeme bavit o zvýšení DPH. Nemyslím, že je dobré dusit zvyšováním daňové zátěže nesmělý hospodářský růst. Pan ministr Kalousek by podle mě také mohl mohl více šetřit u sebe. Úředníků na ministerstvu financí je dost. Chtělo by to personální audit," řekl ParlamentnímListům.cz Plachý.

Lidé nemají co žrát

Člen Hospodářského výboru a místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Otto Chaloupka z Věcí veřejných rovněž souhlasí s argumentací ekonomů. „Já jako Otto Chaloupka s touto argumentací ekonomů souhlasím. Nejsem ekonom, takže nedokážu přesně říci, jak velké rezervy na těch ministerstvech jsou. Ale vím, že pokud jde například o komunální sféru u nás v Hodoníně, tak tam jistě rezervy jsou. Jsou tam lidé kteří berou peníze a není pomalu jasné, co opravdu dělají. Omezovat nadbytečné pracovní síly a byrokracii je jistě potřeba," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec.

Podle něho také existuje mnoho lidí, kteří zneužívají sociální dávky, a zde je také prostor pro úspory. Chaloupkovi vadí i sociální dopad zvýšení DPH. „S odpuštěním, ale došlo to k tomu, že obyčejní lidé nemají co žrát. Celá republika na tom není jako Praha, ale jsou kraje, kde lidé mají osm, devět, deset tisíc čistého a z toho vyžít není vůbec jednoduché. Zvýšení DPH je nesmysl a spojovat to s důchodovou reformou je podvod. Navíc díky zvýšení DPH se všechno zdraží, lidé budou méně nakupovat a nakonec se nevybere ani více peněz. A přinese to potíže obchodníkům, kterým poklesnou prodeje," dodal Chaloupka. Ekonom Alexander Tomský uvedl, že zvyšování DPH je asociální.

K tématu: I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

Kombinace opatření

Místopředseda TOP 09, člen Hospodářského výboru a předseda Zemědělského výboru sněmovny Pavol Lukša však Kalouskovy snahy zvýšit DPH hájí. „Zde se jedná o nedorozumění. Vláda právě plánuje kombinaci úsporných opatření, zefektivnění státní správy, zvýšení zdanění spotřeby a hazardu, naopak snížení zdanění práce. Například úspory na rok 2011 se z 80 procent realizovaly na straně výdajů včetně provozu státu a zpřísňování sociálních transferů," uvedl pro ParlamentníListy.cz Lukša.

Podle Miroslava Kalouska může vláda dospět ke snížení rozpočtového schodku jen třemi způsoby. Buď snížením vládní spotřeby, sociálních dávek, nebo případným zvýšením některých daní. Kalousek uvedl, že je pro mix těchto opatření. Zatímco pravicoví ekonomové jsou pouze pro první dvě možnosti.

„Vláda musí udělat oba manévry, provést důsledné úspory i přenést větší míru daňové zátěže do spotřeby," domnívá se místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor z ODS.

Netahejme peníze lidem z kapes

Podobně Petr Bendl z Hospodářské výboru si myslí, že lepší způsob je snižování výdajů. „Ale to znamená zásadní změny zákonů, které bohužel nejde udělat ze dne na den. Krok, který dělá vláda se zvýšením DPH je bohužel nutný," míní Bendl.

K tématu také: Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Člen Rozpočtového výboru Pavel Bém z ODS souhlasí s ekonomy, že je třeba spíše zeštíhlovat a zefektivňovat státní správu a hledat úspory v hospodaření státu. „Zvyšování daní, jinými slovy tahání peněz lidem z peněženek, je až to poslední, co se dá udělat. Pak už ale další možnost neexistuje. Leda další zvyšování daní. Asi nemusím připomínat, že zvyšování daní příliš nefandím. Byť je slušnost dodat, že ještě větším zločinem než zvyšovat daně nepřímé je zvyšovat daně z příjmu. Přesně to, co by udělali socialisté a komunisté," řekl ParlamentnímListům.cz Bém.

Místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková z TOP 09 říká, že je evidentní, že zvýšení DPH plně nekoresponduje s navrhovanou důchodovou reformou. „Poslanci by měli být seznámeni s propočty a analýzami dopadů zvýšení DPH na jednotlivé oblasti života a skupiny obyvatel. Prostor pro škrtání vládních rezerv, což se musí týkat i hospodaření krajů a obcí, jistě ještě je," řekla pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

Čtěte také: Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

Zefektivnit státní správu

Předseda Výboru pro sociální politiku Martin Vacek z Věcí veřejných souhlasí s argumentací ekonomů, že je potřeba šetřit, nikoli ždímat obyvatelstvo. „S tímto postojem ekonomů dlouhodobě souhlasím," uvedl. Podobně členka Hospodářského výboru Ludmila Bubeníková z uskupení Starostové a nezávislí souhlasí s ekonomy. „Má to logiku, některé věci jsou už řešeny," uvedla.

Člen Rozpočtového výboru Rudolf Chlad z TOP 09 se také ztotožnuje s doporučeními ekonomů. "Nejsem sice odborník v oblasti daní, osobně bych viděl rovnou daň o něco nižší, neboť veškeré výjimky vnášejí do oblasti daní jenom chaos," myslí si poslanec.

„Určitě souhlasím, že je nutné zefektivnit výkon státní správy. Stát by si mohl vzít příklad z hospodaření mnohých měst, které se vždy s nepříznivou ekonomickou situací, například s hospodářskou krizí, musí vyrovnat a realizují tudíž potřebná opatření, aniž by zvyšovala daňovou zátěž pro své občany. Navíc špatný odhad daňových výnosů opět negativně dopadne na města. Takže by bylo vhodné vzít v úvahu, co další daňová zátěž obyvatelům přinese. Očekávané daňové výnosy, či další snížení nákupů a následného obratu," řekla ParlamentnímListům.cz členka Výboru pro sociální politiku Ivana Řápková.

Kalouskovy hejble

Člen Rozpočtového výboru Jiří Rusnok z Věcí veřejných souhlasí s rušením úřadů a zvýšení efektivity státní správy a omezení byrokracie. „Nicméně pokud stát potřebuje navýšit příjem rozpočtu, pak je zvýšení daní nejjednodušší způsob, ke kterému mám sám výhrady. Věci veřejné třeba prosazovaly zdanění prostituce nebo daňovou amnestii. Takže doporučuji využít všechny ostatní možnosti navýšení příjmů rozpočtu, než dojde k samotnému zvýšení daní, což postihne všechny občany," říká Rusnok.

SLEDUJEME téma: vládní reformy
SLEDUJEME téma: DPH

„Já si hlavně myslím, že by vláda měla jasně veřejnosti sdělovat, že existuje poměrně rozsáhlý objem činností, které stát dělat ne že nemusí, ale přímo nemá. To by byla skutečně odvážná reforma a to ostatní včetně menší byrokracie a nižší veřejné náklady vůbec by z toho vyplynuly sami. Tyhle Kalouskovy účetní hejble jsou možná potřebné, ale reformou společenského myšlení nejsou, ačkoli náklady na jejich prosazení jsou možná mnohem vyšší. Což vyplývá z logiky posloupnosti společenské poptávky a oprávněného očekávání," řekl redakci člen Hospodářského výboru Aleš Rádl z ODS.

Cempírek nezná lepší cestu než zvýšit daně

S ekonomy nesouhlasí poslanec Starostů a nezávislých Václav Cempírek. „Zaměstnanost na úřadech je alternativou k ex-restrukturalizaci průmyslu, kdy po jeho kolapsu vznikla armáda nezaměstnaných. Proto vznik krajů a dalších úřadů. Určitě je nutné podpořit produktivní výrobu s přidanou hodnotou, ale to se zatím nedaří, jak bychom potřebovali. Snížíme-li vyplácení sociálních dávek, pak nevím, kdo zajistí bezpečný život obyvatel," řekl poslanec.

Psali jsme: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Zatím jedna z nejlepších cest je zvyšování DPH. Já zatím žádný jiný zásadní příjem do státního rozpočtu neznám. Pokud tomu někdo nerozumí, může si fungování státu představit na modelovém příkladu vlastní domácnosti. K tomu postačují znalosti z obecné školy," dodal Cempírek.

Vzpomínka na pravicové programy: Malý, levný, efektivní stát

Naopak člen Hospodářského výboru Jan Bureš z ODS není příznivcem zvyšování daňové zátěže. „Tahat peníze lidem z kapes nebylo nikdy součástí pravicové politiky. Stejně jako byl vždy součástí pravicové politiky malý, levný a efektivní stát," vysvětlil poslanec.

Taktéž člen Rozpočtového výboru ODS Vladislav Vilímec je proti zvyšování daní. „Určitě musí existovat ambice odbourat zbytné výdaje státu. Výdajová struktura rozpočtu musí procházet neustálou revizí. Zvyšování daňové zátěže není politikou, kterou bych obecně podporoval," řekl redakci Vilímec.

V dodatku koaliční smlouvy se píše: „Vláda upraví sazby daně z přidané hodnoty následujícím způsobem: v roce 2012 dojde ke zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent, v roce 2013 dojde ke sjednocení sazeb na 17,5 procenta. Veškerý dodatečný výnos z této změny bude účelově vázán ve prospěch financování transformačních nákladů důchodové reformy. V současnosti platí základní sazba 20 procent a snížená 10 procent."

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…