Norsko požádalo českou policii o vypátrání atentátníkových pomocníků

25.07.2011 21:57

Norsko oficiálně požádalo českou policii, aby prověřila aktivity teroristy Anderse Behringa Breivika během jeho návštěvy Prahy. Má se ujistit, zda Breivik neměl v hlavním městě ČR kontakty na některé extremisty nebo obchodníky se zbraněmi. Breivik u soudu v pondělí varoval před nejméně dvěma buňkami v jeho organizaci.

Norsko požádalo českou policii o vypátrání atentátníkových pomocníků

Kontakty norského teroristy v Praze má prověřit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „Mohu pouze potvrdit, že komunikujeme s norskou stranou, která nás požádala o prověření některých informací. O co mají Norové zájem, však nebudeme upřesňovat," řekl MF Dnes mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

ÚOOZ má vyhledat případné kontakty Breivika v Praze

Přesto MF Dnes zjistila, že se jedná o konkrétní žádost. Čeští detektivové mají vypátrat, co Breivik minulý rok dělal v Praze a zda mu někdo nepomáhal. Nor strávil v českém hlavním městě šest dní na přelomu loňského srpna a září.

Ve svém manifestu, který zveřejnil na internetu, také vypsal seznam organizací, které by se mohly stát jeho spojenci. Mezi nimi zmínil českou neonacistickou organizaci Národní odpor a Národní stranu.

„Norové se obávají, že měl Breivik v Evropě komplice. Proto požádali nás i další státy o pomoc," cituje iDnes.cz vysoce postaveného policistu.

Norsko poslalo podobnou žádost také do Polska. Tamní policie má vyslechnout majitele společnosti, která prodává po internetu chemikálie. Poláci už prohlédli jeden z jeho skladů ve Vratislavi, ale nikoho zatím nezatkli. Norský atentátník byl nejspíš s polským občanem jen v obchodním styku.

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…