Právo k masakru: Hrozba fašismu. LN: Nechte ty mrtvé aspoň pohřbít

26.07.2011 7:53

Útok v Norsku rozpoutal debatu, do které přispěli i komentátor Lidových novin Petr Kamberský a komentátor deníku Právo Martin Hekdla. Zatímco Hekrdla rozebírá ideologické souvislosti Breivikova útoku, Kamberský upozorňuje, že jde především o čin vyšinutého muže.

Právo k masakru: Hrozba fašismu. LN: Nechte ty mrtvé aspoň pohřbít

Norská tragédie otřásla světem a média zkoumají ideologické motivy tohoto masakru. „Ať se stane cokoli, využíváme neštěstí nikoli k pokorné revizi vlastních názorů, ale k posílení svých předsudků vůči ideovým protivníků," píše komentátor Petr Kamberský ve svém komentáři v Lidových novinách, „Snad každý přetváří neštěstí v klacek, jímž tluče své ideové nepřátele po hlavě."

Tmelem nového fašismu je islamofobie

Martin Hekrdla se v deníku Právo pustil do francouzské kontroverzní političky Le Penové a dalších. „Francouzka Le Penová odmítá antisemitismus a přirovnává „vpád" muslimů své země k nacistické okupaci," píše Hekrdla o tom, jak se radikálně pravicové síly zbavují nálepek "starého" fašismu.

„Vždyť tmelem nového fašismu je islamofobie a tupení multikulturalismu, který „selhal" neschopností integrovat nenašince do evropské kultury. Tento fašismus je založen na pitomé tezi, že kultury či „způsoby života" jsou ocelové monolity, které se nevyvíjejí neprolínají a neobohacují navzájem," dodává vzápětí. 

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku

Naší snahou hodnotit soužití odlišných kultur v Evropě po Breivikově činu fakticky plníme jeho přání rozpoutat diskusi. Jeho čin byl hlavně exhibicí, jak zviditelnit ultrapravicové názory. „Hledáním ideových a společenských procesů za činem vyšinutého muže jeho čin fakticky legitimizujeme. Vždyť přesně tak plníme jeho plán!" upozorňuje Kambera, „Nechcete, přátelé, trochu ubrat v bušení do svých bubnů? Alespoň na pár dní, než budou jejich těla překryta chladnou zemí?"

Čtěte více:

Norský vrah chtěl sehnat zbraně v Praze. Ztratil ale motivaci 

Šílené, kam se to lidstvo řítí. Johna vyděsil útok v Norsku

Norsko požádalo českou policii o vypátrání atentátníkových pomocníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…