Kubice rozhodl: Internet v knihovnách skončí. Nejsou peníze

02.08.2011 12:35

Ministerstvo vnitra hodlá zrušit projekt internetizace knihoven. Nemá prý na to peníze. Uvádí to Český rozhlas s upozorněním, že některým knihovnám tak mohou brzy nastat existenční potíže.

Kubice rozhodl: Internet v knihovnách skončí. Nejsou peníze

Internetové a informační služby mělo původně ministerstvo ve svém plánu rozšířit, ovšem teď udělalo otočku a od srpna program naopak zastaví. Tím podle rozhlasu údajně ušetří asi 100 milionů korun ročně. Ukončování programu internetizace knihoven by mělo ale podle některých informací probíhat postupně.

Dalším důvodem k zastavení programu je to, že veřejný internet by nyní musely platit města a obce. Ale ani ty nemají peníze.

„Co jsem se teď dozvěděla poslední informace, tak to nebude tak hrozné, že by se s tím okamžitě přestalo teď k červenci. My jsme už v programu byli zapojeni před delším časem a bylo to tak, že knihovny to měly na tři roky, takže u našich knihoven už to vypršelo. Takže pak samozřejmě obce počítaly s tím, že si internet budou hradit," vysvětlila k tomu rádiu ředitelka milevské knihovny Hana Kolánová.

Ostatní knihovny si údajně stěžují, že nebyly o chystaném záměru ministerstva informovány s dostatečným předstihem.

Internet v knihovnách využívají asi dva miliony lidí. „Z toho dvě pětiny jsou ty, co nemají jinou možnost, jak se k internetu dostat," uvedla místopředsedkyně Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libuše Nivnická. Rozhlas dodává, že knihovny mají ze zákona povinnost internetové připojení poskytovat.

Foto: rozhlas - Roman Verner

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…