Lessy za policií stojí. V případě Škárky a Kočí průtahy prý nebyly

20.05.2011 15:45

Policejní prezident stojí za svými lidmi z protikorupčního útvaru. Ti si prý vedli v případě šetření kauzy údajné korupce ve Věcech veřejných standardně a kauzu řešili bez průtahů. Lessy tak zcela odmítl podezření, o němž informovaly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Lessy za policií stojí. V případě Škárky a Kočí průtahy prý nebyly

Hospodářské noviny totiž tvrdí, že vedení protikorupčního útvaru vyšetřování údajných úplatků Víta Bárty poslancům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi záměrně brzdilo. Podle výpovědí bývalých náměstků protikorupčního útvaru Zdeňka Tomicy a Tomáše Krůla začali detektivové případ vyšetřovat až po týdnu. Proto dali podnět, aby celou věc vyšetřila inspekce MV.

Podle Lessyho jde ale o cílený útok na ÚOKFK. „Policie České republiky se určitě nenechá zviklat těmito cílenými útoky," řekl dnes Lessy.    

Aby bylo zcela jasno v tom, že policie nic nezanedbala, Lessy se proto obrátil na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zeptal se ho, zda v této nebo souvisejících kauzách státní zastupitelství nezaregistrovalo nestandardní postup a průtahy ze strany policie. Dostal ale informace, že ne.
 

Oba bývalí náměstci Krůta a Tomica přitom podle HN tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci ihned poté, co se informace o podezření z korupce začátkem dubna objevily v tisku. Šéf útvaru Tomáš Martinec ale prý případ zcela nestandartně předal specialistům na daňové úniky.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV 
    

"Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu, vytvořit i smlouvy, které by měly vzbudit dojem legálního jednání, připravit si další prostředky pro obhajobu," napsali bývalí náměstci podle HN ve svém podnětu inspekci. Deník navíc uvedl, že oba náměstci jen pár dní po vypuknutí skandálu VV u protikorupční policie skončili.
    

Vyšetřování případu jako daňového úniku je podle HN přitom sporné, nemířilo by totiž na Bártu, který tvrdí, že šlo o půjčky, ale naopak na poslance, protože údajný úplatek za loajalitu nezdanili. Lessy to však dnes označil za zavádějící tvrzení s tím, že médiím nepřísluší hodnotit, které oddělení protikorupčního útvaru by mělo kauzu vyšetřovat. Je prý záležitostí vedení ÚOKFK, kterému oddělení případ přidělí.

Související:

Jak kauza začala:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…