Kníže k Šumavě: Volovina na volovinu. Jenom se to tam mlátí

06.08.2011 15:13

Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg v sobě svůj původ rozhodně nezapře. Ani aristokratický, ani ten politicky zelený.Druhý jmenovaný se u něj naplno projevil v souvislosti s vývojem situace v Národním parku Šumava.

Kníže k Šumavě: Volovina na volovinu. Jenom se to tam mlátí

V celostránkovém rozhovoru pro LN se Schwarzenberg svým osobitým stylem a uvolněnějším jazykem ostře pouští do obou pro něj fanatických skupin, tedy do vedení parku v čele s Janem Stráským i ekologických aktivistů protestujících proti kácení. Ostře se vyjadřuje i směrem ke svému politickému partnerovi, exšéfovi Strany zelených Martinu Bursíkovi.

Jako bitva u Domažlic

,,Jedna strana jsou blázni a druhá zloději," reagoval Schwarzenberg na postoje obou nesmiřitelných táborů. Podle něj chybí mezi zastánci a odpůrci kácení rozumný dialog.
,,Je to jako bitva u Domažlic mezi křižáky a husity, každý je přesvědčen o své svaté pravdě a mlátí se hlava nehlava," parafrázoval Schwarzenberg v rozhovoru.

Psali jsme:
Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Bojuji s kůrovcem celý život a držím hubu

Schwarzenebrg má ke kácení své stanovisko podepřené dlouholetými zkušenostmi ,,lesůpána" a vysokoškolskými studiemi lesnictví.

,,Zaprvé se kácí masově, což je blbost. Jestli chtějí vytěžit 4000 stromů v jedné lokalitě, no tak to bude pěkná paseka. Já sám jsem s kůrovcem bojoval celý život," přiznává předseda TOP09 a pokračuje .,
,,U mě, když přijde hajný a hlásí, že na parcele 345 spatřil kůrovce, ihned, příští den, tam někoho pošlu. Tady v Národním parku se to nechá uzrát, vylíhnout, aby se potom mohla vytvořit výnosná paseka," diví se a pokračuje ve vzpomínání.

SLEDUJEME téma Boj o Šumavu

,,Před 12 lety jsem se na to jel podívat, Provedli mě terénem a já držel hubu a jenom se díval. Přišli jsme potom do Vimperku do hospody a já jim říkám: Zjistil jsem, že nastala genetická mutace. Z lýkožrouta, jehož vědecké jméno je Ips Typographus se vyvinula nová odrůda. Ips Typographus Geometricus," udivuje Schwarzenberg svými znalostmi.

Je to jeho chyba

Podle šéfa TOP 09 je viníkem současné situace zmíněný Martin Bursík, který mimochodem přivedl Schwarzenberga do Strany zelených a nechal ho dosadit na post ministra zahraničí v Topolánkově vládě..

,,To byla Bursíkova závažná chyba, když nechal po hurikánu Kyril desítky tisíc stromů shnít a kůrovec se tak mohl líhnout. Stráský se odmítá bavit s různými předními vědci v zemi, Bursík zase nemluvil se zkušenými lesníky. Ta jeho volovina před 4 lety ale neospravedlňuje tu volovinu dnešní," tvrdí Schwarzenberg. Martin Bursík nicméně vinu popírá.

,,Lesy v těch nejcennějších částech národního parku necháváme samovolnému vývoji právě proto, že jde o národní park, nikoli hospodářský les. Jeho účelem není produkce dřeva," brání se Bursík, který se nyní zotavuje po klíšťové encefalitidě.

Čtěte také:
Bursík: Kdybych nebyl nemocný, protestovat bych na Šumavě 

Od Šumavy do Strašnic

Strana zelených se aktivně účastní protestů na Šumavě a předseda Ondřej Liška na páteční demonstraci varoval vedení ministerstva životního prostředí, že v případě nečinnosti přenesou protesty před sídlo resortu.

,,Konferenci, kterou svolal ministr Chalupa do Kašperských hor je jen kamufláž, kam byli přizváni jen vybraní jednotlivci. Je to jen hra na dialog. Pokud bude hrát ministr mrtvého brouka, přeneseme protesty sem, to myslím to naprosto vážně," uvedl pro ParlamentníListy.cz Liška.

Více zde:
Liška varuje Chalupu: Připoutáme se ti tu pod oknem
Zelení: Šumava v ohrožení. Podporujeme blokádu
Klaus: Ekologové ze Šumavy jsou horší než Al-Káida

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…