Alkohol je závažný problém. Češi si to uvědomují, zjistil SANEP

10.08.2011 14:59

Pro většinu Čechů je pití alkoholických nápojů vítaným doplňkem různých společenských událostí nebo zpestřením všedních dnů. Přesto z výsledků průzkumu společnosti SANEP vyplývá, že si většina populace uvědomuje, že alkoholismus je u nás závažným celospolečenským problémem.

Alkohol je závažný problém. Češi si to uvědomují, zjistil SANEP

Nejnovější průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na problematiku alkoholismu, ukázal, že lidé si jeho nebezpečí uvědomují. Názor, že pití alkoholu v České republice je závažným celospolečenským problémem, zastává 59,8 procenta respondentů. Nadpoloviční počet (52,9 procenta) je i těch, kteří souhlasí s názorem celé řady předních lékařů a odborníků, podle nichž se závislost na alkoholu stává v Česku epidemií.

Tři čtvrtiny dotázaných (74,5 procenta) dotázaných jsou toho názoru, že vztah Čechů k pití alkoholických nápojů lze charakterizovat za přílišně tolerantní a benevolentní. To do jisté míry potvrzuje i fakt, že Češi jsou v celosvětovém měřítku označování jako největší konzumenti chmelového moku. Ke konzumaci alkoholických nápojů se doznává 80,8 procenta dotázaných, naopak za abstinenty se považuje 19,2 procenta dotázaných.

Celý průzkum ZDE

Závislá na alkoholu je desetina populace

Více než třetina respondentů (39,6 procenta) uvádí, že v jejich bezprostřední blízkosti existuje osoba, která má problémy s alkoholismem, který je definován jako chronické recidivující onemocnění postihující daného jedince po fyzické i psychické stránce. Výrazným aspektem alkoholismu je i negativní vliv na blízké osoby, zejména pak rodinné příslušníky.

Skutečnost, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů vedla až k vyhledání odborné pomoci, přiznává 6,9 procenta respondentů. Faktickou závislost na konzumaci alkoholických nápojů uvádí téměř desetina dotázaných (9,5 procenta). Závislost na alkoholu je obecně považována za jednu z nejvážnějších a nejvíce destruktivních závislostí.

Téměř šest procent přiznalo napadení patnera či potomka

Z těch, kdo konzumují alkohol, by se jich ho 58 procent nevzdalo. Známý fakt, že alkohol může vyvolat silné emocionální reakce, potvrzuje i 11,2 procenta dotázaných, u nichž jeho nadměrná konzumace vyvolává agresivní chování. Své partnery či potomky v opilosti pak napadlo 5,7 procenta respondentů. Za pravidelné pijáky alkoholu se označuje 26,1 procenta dotázaných. Za alkoholiky, pro něž je alkohol každodenní nutností, se považuje 11,6 procenta respondentů.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP se uskutečnil ve dnech 24. až 31. května na vybrané skupině 12 916 otázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 27 588 dotázaných.

K věci:

Většina lidí chce zdanit bohaté. Potvrdil to průzkum 

Kalousku, škrtej a zdražuj dál. Strach mít nemusíš 

Průzkum: Lidé fandí Stráskému. Příroda si s kůrovcem sama neporadí 

Foto: Hans Štembera

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …