Průzkum: Lidé fandí Stráskému. Příroda si s kůrovcem sama neporadí

03.08.2011 12:51

Ekologičtí aktivisté, kteří se snaží blokovat kácení stromů v Národním parku Šumava, příliš zastání u veřejnosti nemají. Jak ukázal bleskový průzkum společnosti SANEP, dvě třetiny domácí populace jsou toho názoru, že lesní porost není sám schopen odolat kůrovci. A také proto souhlasí s kácením oslabených stromů.

Průzkum: Lidé fandí Stráskému. Příroda si s kůrovcem sama neporadí

Těžba kůrovcem napadených stromů v lesích u Modravy vyvolává nejen spory odborníků a laické veřejnosti, ale protesty ekologických aktivistů proti postupu vedení Národního parku Šumava se dostaly na přetřes i v nejvyšších patrech domácí politické scény. Z výsledků bleskového průzkumu společnosti SANEP vyplývá, že veřejnost je na straně ředitele NP Šumava Jana Stráského, který rozhodl o okamžitém kácení napadených stromů.

Tomu nasvědčuje informace, že dvě třetiny respondentů (66,5 procenta) nevěří, že by lesní porost na Šumavě byl sám schopen odolat kůrovci, což je v přímém rozporu s názory ekologických aktivistů. Většina dotázaných (60,3 procenta) se stejně jako vedení NP domnívá, že kůrovcem napadený les není bez zásahu člověka schopen žádoucí obnovy.

Celý průzkum ZDE
Sledujeme téma boj o Šumavu

Kácet dál ekologickým aktivistům navzdory

Exkluzívní bleskový internetový průzkum uskutečnila společnost SANEP ve dnech 29. července až 1. srpna na vybrané skupině 5701 dotázaného, která představuje reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 12 943 dotázaných.

Výmluvná jsou také další čísla průzkumu, podle nichž s pokácením oslabených stromů napadených kůrovcem souhlasí 68,3 procenta dotázaných, zatímco s aktuální blokádou ekologických aktivistů, kteří tím proti kácení protestují souhlasí pouze 17,7 procenta respondentů. Pokračovat v kácení navzdory protestům aktivistů podporuje 66,4 procenta dotázaných.

Chystané trestní oznámení zelených podporu nemá

Více než čtyři pětiny domácí populace (83 procent) souhlasí s tím, aby na vykácených místech byly opětovně vysazeny stromy v přirozené druhové skladbě. S připravovaným trestním oznámením, které v souvislosti s aktuálním počínáním vedení NP Šumava hodlá podat Strana zelených, nesouhlasí více jak dvě třetiny respondentů (64,9 procenta).

K věci:

Šumava podle rozhlasu: Na ekologické aktivisty zavolali hasiče

Aktivisté na Šumavě zůstávají. Ráno zatarasili cestu 

Národní park Šumava povolává do boje s kůrovcem žoldnéře

Fotokoláž: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …