Kalousku, škrtej a zdražuj dál. Strach mít nemusíš

24.07.2011 7:41

TOP 09 vstoupila jako nová strana do voleb velmi razantně a z loňského předvolebního klání do Poslanecké sněmovny si odnesla v květnu zisk 16,7 procenta hlasů. O dva měsíce později by dokonce podle průzkumů překonala ODS. Pak přišla prosincová vládní krize a s ní i pád voličské přízně. Přesto strana vykazuje proti ODS stabilitu a jsou zde i signály mírného růstu preferencí. Navzdory krajně nepopulárním opatřením, které provádí ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousku, škrtej a zdražuj dál. Strach mít nemusíš

V loňských květnových volbách do Poslanecké sněmovny vstoupila TOP 09 se ziskem 16,7 procenta hlasů voličů a byla a po ČSSD a ODS zaujala příčku třetí nejsilnější strany. Podle průzkumů agentury Factum Invenio by už o dva měsíce později TOP 09 dokonce dýchala ODS na záda a se ziskem 19,6 procenta zaostávala za ODS jen o půl procenta. Přitom například Věci veřejné, které do Poslanecké sněmovny vstoupily se ziskem 10,8 procenta hlasů, už o dva měsíce později v průzkumech vykazovaly přízeň jen 7,9 procenta a nyní jsou hluboko pod hranicí volitelnosti.

Průzkum STEM: Katastrofa pravice, oranžovorudá sněmovna
Čtvrtina lidí by volila jinak než před rokem. Zjistil to STEM

Po slávě přišel strmý pád

Pak přišla první prosincová vládní krize a všechny strany vládní koalice začaly u voličů propadat. Věci veřejné dokonce v průzkumech v současnosti končí hluboko v číslech, která by jí už dveře do sněmovny neotevřela. Nicméně zmíněná prosincová vládní krize uškodila TOP 09 nejvíc, a to i přes to, že se jí prakticky neúčastnila. Podle průzkumu preferencí agentury STEM ztratila TOP 09 za prosinec téměř třetinu svých příznivců, když jí podpora klesla ze 14 na 10 procent.

Infarkt koalice: Preference letí dolů už i TOPce

Zatímco letos v dubnu vykázala podle průzkumu STEMu podporu jen 9,9 procenta, v květnu už to bylo 10,3 procenta. Mimochodem ODS setrvale padá. V dubnu by jí podle stejných průzkumů volilo 14,6 procenta voličů a v květnu už jen 13,8 procenta voličů.

Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

Kde se berou noví voliči?

Kde se berou voliči pro TOP 09, která nejrazantněji prosazuje škrty, které se tolik nelíbí drtivé většině občanů ČR? „To by chtělo samozřejmě podrobnější studii na úrovni krajů a měst, ale jedna z možností, která mě napadá jako poměrně pravděpodobná v případě TOP 09, je, že nepřibývá lidí, kteří si přejí reformy, ale k TOP 09 se svojí přízní hlásí pravicové spektrum voličů, které se odvrátilo od Věcí veřejných," řekl ParlamentnímListům.cz svůj názor sociolog Jan Keller.

„Důvod? Protože vidí, že Věci veřejné nevratně spadly pod hranici volitelnosti. Je to hypotéza. Ale myslím si, že pravicová část Věcí veřejných zkrátka už nesází na tuto stranu, ale na TOP 09. A je možné, že určité procento může putovat i od ODS. To je jistě pravděpodobnější, než že by si TOP 09 získala třeba nevoliče," konstatoval sociolog.

TOP 09 tedy posiluje navzdory tomu, že se její ministr financí Miroslav Kalousek již řadu měsíců vehementně zasazuje o sjednocení sazeb DPH na co nejvyšší výši a ve sledovaném období již probíhala tvrdá odborová rétorika proti vládě.

Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci
Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích
Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza

Kalouskův tlak na rozpočtové škrty a vyšší DPH neublížila TOP 09 ani podle nejnovějších čísel agentury SANEP. Právě naopak: Průzkum preferencí konaný v prvním červencovém týdnu přiřkl straně 16,3%, což bylo jen o procento méně, než dostala konkurenční ODS. (Více ZDE) Jak je to možné?

Kníže: Držíme slovo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vidí relativní stabilitu a snad i růst stranických preferencí pochopitelně odlišně. „Člověk do lidí nevidí, ale myslím si, že jsou tu tři důležité faktory stabilizace voličské přízně TOP 09. Za prvé ten, že nejsme zmítáni vnitřními spory, to je velice důležité. Vedle toho, zač Bohu díky, nejsme spojeni s žádnými skandály. A do třetice, myslím, že máme konzistentní postoj. My děláme to, co jsme v předvolebním boji slibovali," řekl redakci Schwarzenberg.

Spekulovat o tom, jaký potenciál má strana, zda se jí bude voličská přízeň vracet, nechtěl. „To bude velmi záležet na tom, s jakým výsledkem dopadnou reformy, to myslím bude nejdůležitější," uzavřel předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Není to na oslavy

Jan Hartl, šéf agentury STEM, která průzkumy prováděla, je s konstatováním stabilní voličské přízně pro TOP 09 opatrný. „Otázka je, jak dalece je ta podpora intenzivní a do jaké míry se jedná o podporu taktickou. TOP 09 svým nástupem představovala program změny a alternativu vůči ODS. Byla tu snaha prezentovat se vlídně jako strana nezatížená skandály z minulosti a strana pro středopravého voliče," popsal pro ParlamentníListy.cz impozantní nástup strany do sněmovny Hartl.

„A my z průzkumů víme, že středopravý volič je teď rozčarován. Sice obdobnou měrou, jako volič levicový, ale z trochu jiného důvodu. Ono šetření na straně výdajů, které TOP 09 slibovala, je prvním krokem, druhým je, že za tím šetřením budou představeny reformy, které mají smysl. A právě to, jestli ty reformy a způsob jakým jsou prezentovány, dávají smysl, je otazník," myslí si Hartl.

Co už pravicovému voliči zbývá

Podle něj tak sice je podpora TOP 09 poměrně stabilní, ale na druhou stranu: „Kam jinam by se měl teď středopravý volič vrtnout", pokládá Hartl řečnickou otázku. „On se může zanořit mezi nevoliče, nebo volit řešení jednooký mezi slepými králem. Takže ta potenciální podpora tam je, ale je otázkou, do jaké míry je intenzivní, do jaké míry jsou ti lidé i srdcem TOP 09 a do jaké míry to jenom takticky zvažují jen jako variantu. Ale kdyby se lámal chleba a byly volby, je to podpora, na kterou se nelze spolehnout," posílá pesimistické hodnocení Hartl TOPce. .

Podle něj je sice pozitivní pro TOP 09, že se jí podpora nepropadá tak jako například Véčkům, „Ale kdyby to někdo chtěl číst, že podpora TOP 09 je stabilní a podle některých signálů roste, tam bych byl velmi opatrný," míní šéf STEMu.

Urna by ukázala pravdu

„Ono když jdete k volební urně a vhodíte tam lístek, tak dáváte stoprocentní podporu. Když ale máte dva lístky a jeden je na devětačtyřicet procent a jeden na jednapadesát procent, tak je to rozhodovací dilema a až do poslední chvíle není jasné, kdo padne. A tam já si myslím, že bych zase tu sílu TOP 09 nepřeceňoval," přiblížil Hartl myšlenkové pochody mnohého voliče.

Díl podpory TOP 09 přisuzuje Hartl i tomu, že pro pravicového voliče není vysloveně charakteristické, že by se zanořoval mezi nerozhodnuté voliče. „Oni se spíše přelévají mezi TOP 09 a ODS. Problém pro středopravé strany je spíše přesvědčit takové ty vlažné, nepřesvědčené voliče," dodal Hartl s tím, že to jsou právě ti voliči, které momentálně ODS i TOP 09 velkou měrou poztrácela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…