Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové

12.08.2011 4:51

UVNITŘ VIDEO Jiřina Švorcová, herečka a zapálená komunistka, zemřela ve věku 83 let v pondělí 8. srpna. Na svou poslední cestu se vypraví v pátek 12. srpna ve 13 hodin, ve Velké obřadní síni strašnického krematoria. Pohřeb měl být přitom původně skromný, v úzkém rodinném kruhu.

Komunisté změnili pravidla dnešního pohřbu herečky Švorcové

Přestože původně rozloučení mělo proběhnout v úzkém rodinném kruhu, pro velký ohlas občanů na tuto smutnou událost, který zaznamenali v ústředí KSČM, se nyní podle informací ParlamentníchListů.cz předpokládá nejen účast stranického vedení, ale podle všeho se budou chtít rozloučit i mnozí její příznivci a někteří kolegové.

Více k rozloučení s Jiřinou Švorcovou čtěte ZDE 

Jiřina Švorcová zemřela po dlouhé a těžké nemoci v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Praze na Malvazinkách, v níž byla od května udržovaná v umělém spánku. Postupně ji ale opouštěly důležité životní funkce.

"Setkávali jsme se na akcích, mítincích a v posledních týdnech, které prožila po nemocnicích, jsem ji velmi držel palce, aby se z toho dostala. Bohužel to nepomohlo, ale budu na ni v dobrém vzpomínat," podotkl pro ParlamentníListy.cz po smrti herečky předseda KSČM Vojtěch Filip.

Čtěte také:

Jsou herečtí kolegové, kteří na ni vzpomínají v dobrém, nebo alespoň s respektem, jsou ale i tací, kteří si kopnou do člověka, který se už nemůže bránit. I to je podle některých jejích příznivců test lidských povah.

Bohdalová: Nikdy mi neublížila

Kolegové Jiřiny Švorcové z Vinohradského divadla, kde strávila dlouhých 40 let, jsou podle deníku Blesk celkem smírní: „Když si odmyslím její aktivitu v politice, musím říci, že byla výbornou kolegyní, i když moc blízko jsme k sobě neměli," řekl pro Blesk Jaroslav Satoranský. „Nikdy mi neublížila a svým způsobem si jí vážím, že nepřevlékla rychle kabát a nepoplivala si tím tak celý svůj život," dodala Jiřina Bohdalová.

"Odešla jedna z nejlepších českých hereček, nesmírně charakterních a citlivých. To, s jakým názorem žila, je jedna věc, ale jako herečka i jako člověk byla nesmírně vnímavá, citlivá a zkušená. Byla to skutečně "paní herečka". Rád vzpomínám na jejího Krále Šumavy, Ženu na pultem, ale i další filmy nebo inscenace," řekl pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška.


 


Téma KSČM

Ten se Švorcovou nikdy netočil, a dodnes ho to mrzí."V soukromí jsme byli kamarádi a já jsem si ji nesmírně vážil právě proto, že nepřevlékla kabát. Jsou kolegové, kteří to udělali a udělali by kdykoli, kdežto ona byla stále svá a za svým přesvědčením si stála," řekl Troška.

Jinak ale Švorcovou vidí podle Tyden.cz Pavel Landovský, který pod tlakem normalizačního režimu v 70. letech emigroval. „Dobrá herečka, ale špatný a hloupý člověk, který nevědomky podporoval totalitní vládu a její zločiny. Švorcová byla v týmu těch, kteří se zasloužili o můj déle než dvacetiletý zákaz v československých sdělovacích prostředcích," řekl. S pobavením pak prý Landovský sledoval Švorcovou jako protagonistku rozhlasového seriálu Jak se máte, Vondrovi?, který psal pod pseudonymem.

Spor s Jiráskovou: Došlo i na pěsti

Spor mezi Jiřinou Švorcovou a Jiřinou Jiráskovou nemusel mít podle Haló novin jen politické kořeny. Uvádějí, že rok před smrtí vydala herečka paměti s názvem «Jiřina Švorcová osobně», kde píše také o Jiráskové. V knize vypráví, že jí, ač sama vdaná, přebrala Jirásková Švorcové životní lásku - Jiřího Valu. Jiřina Jirásková byla tehdy vdaná za herce Jiřího Pleskota, který si podle knížky na Valu vyšlápl a dokonce ho fyzicky napadl. „Tenkrát o jejich vztahu vědělo celé divadlo. Jen já ne," postěžovala si v knize Švorcová. „Mně to došlo až poté, co dal Pleskot Jirkovi po představení přes hubu," dodala.

V den pohřbu uvede TV Barrandov od 20 hodin pořad „Tajemství Jiřiny Švorcové". V něm se herečka naposled postavila před kameru. Vypráví v pořadu o tom, jak se jí žije s nenávistí svého okolí.

Ve zlatém kočáře jste jeli všichni

Se značnou mírou respektu se o Jiřině Švorcové vyjádřil režisér Jan Kačer. „Musím říct, že řadu věcí ji nemohu odpustit, ale za řadu věcí o ní mohu mluvit s úctou. Když jsem ji obsadil do hry Josefa Topola, kterého jsme s Honzou Vedralem jako zázrakem prosadili, chtěl jsem, aby viděla i jiný myšlenkový obzor, než je jenom její, a aby se konfrontovala s něčím, co já jsem považoval za bytostně lidské, a to bylo drama Topolovo. Hrála v tom a velice dobře. Ovšem prozradím, že během zkoušek se chovala vzorně, do času za minutu dvě byla vzorná herečka, potom zmizela v portále a odjela za soudruhy. Ona žila schizofrenní život," řekl v pořadu Události, komentáře režisér Jan Kačer.

„Když jsme koncem roku 89 seděli v divadle a probírali tu situaci kolem listopadu, téměř všichni kolegové se od ní distancovali. Ona ale vstala a řekla: ´Všichni jste se mnou v tom zlatém kočáře jeli´. Zvedla se a odešla. A pak jsme ji dvacet let neviděli," ukončil své vyprávění v pondělním pořadu Události, komentáře herec Jan Kačer. On, stejně jako dlouhá řada dalších, jí sice vyčítal velkou politickou angažovanost, na druhou stranu ale ocenil, že i po roce 1989 zůstala věrná především sama sobě.

V pražských Strašnicích se v posledních měsících mohli lidé rozloučit například s hercem Vladimírem Dlouhým, s legendárním fotbalovým trenérem Františkem Havránkem, cyklistickým komentátorem Robertem Bakalářem anebo s dabérem Rostislavem Čtvrtlíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…