Poslední slovo zemřelé Švorcové: Jeli jste v tom se mnou všichni...

09.08.2011 11:34

Oba bulvární deníky se dnes zaobírají na své titulní stránce i na stránkách věnovaných většinou politice herečkou Jiřinou Švorcovou. Ta zemřela v pondělí ve věku 83 let. „Švorcová vzkázala před smrtí: Vám, kolegové, děkuji! A vy jste mě zklamali,“ hlásí titulní strana Blesku. Proč ale tolik prostoru pro herečku, které mnozí před lety nemohli přijít ani na jméno? Podle mediálního odborníka vydavatelé bulváru vsadili tentokrát na to, že cílová skupina čtenářů jsou převážně starší ročníky a čtením o Švorcové se tak vrací do svého mládí. Zatímco ale bulvár "věnoval" Švorcové hned několik stránek, komunistické Haló noviny o zesnulé herečce psaly jen ve dvou menších článcích.

Poslední slovo zemřelé Švorcové: Jeli jste v tom se mnou všichni...

Poslední měsíce byla Jiřina Švorcová podle obou bulvárních deníků upoutaná na lůžko v nemocnici, kde také v pondělí nakonec zemřela. Blesk byl pak údajně poslední deník, se kterým herečka a zastánkyně komunistického režimu mluvila.

Redaktoři Blesku pak popsali, že už při jejich návštěvě Švorcová špatně dýchala a měla velké bolesti zad. „Víte, dostala jsem obrovskou ránu od kolegů, kteří se ode mě naprosto distancovali," svěřila se deníku údajně herečka a málem se v té chvíli rozplakala.

„Vím, že se můj názor mnohým nelíbí, proto se straním společnosti. Tohle jsem ale opravdu nečekala," sdělila pak k tomu, když o ní televize Barrandov nedávno natáčela dokument, ale někteří aktéři seriálu Žena za pultem nechtěli přijít. Odmítla Simona Stašová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík a seriálové děti Jana Boušková a Jan Potměšil. Naopak na natáčení se dostavili Lenka Termerová, Jiří Lábus a Hana Maciuchová.

„Úplně mně to vyrazilo dech. Když jsme točili, byli jsme báječní kamarádi. Nikomu nevadilo, že inklinuji ke komunistům," řekla k tomu se zklamáním Švorcová. Neúčast prý pochopila jen u Josefa Somra, který se nikdy podobných dokumentů neúčastní.

Někteří by měli problémy v každém režimu

Bulvár ale také připomněl její minulost, kdy se nejen hlásila k tehdejší ideologii KSČ, ale také působila jako předsedkyně Svazu českých dramatických umělců. Prý v té době některým lidem dokonce i pomohla, protože mohla, u některých se jí to ale nepovedlo. „Na druhé straně mě brali jako představitelku režimu, který způsobil, že se do těch potíží dostali. Navíc si myslím, že někteří lidé by měli problémy v každém režimu," podotkla k tomu pro Aha! sama umělkyně.

Lásku ke komunistům ostatně Švorcová projevila už v roce 1977, kdy na shromáždění umělců v Národním divadle přečetla provolání, které vyjadřovalo loajalitu KSČ. „Republiku si nikým rozvracet nenecháme," řekla tehdy podle pamětníků ve svém projevu. V divadle se veřejně prezentovala tzv. Anticharta, tedy nesouhlas s Chartou 77 a vyjádření loajality komunistickému režimu.

Blesk také připomněl, že před revolucí byla nejen členkou ÚV KSČ, navíc ji komunisté ocenili Řádem Vítězného února a dostala od nich i titul národní umělkyně. Výčet její filmografie končí revolucí.

„Když jsme koncem roku 89 seděli v divadle a probírali tu situaci kolem listopadu, téměř všichni kolegové se od ní distancovali. Ona ale vstala a řekla: ´Všichni jste se mnou v tom zlatém kočáře jeli´. Zvedla se a odešla. A pak jsme ji dvacet let neviděli," řekl v pondělním pořadu Události, komentáře herec Jan Kačer. On, stejně jak mnoho dalších, jí vyčítali velkou politickou angažovanost, na druhou stranu ovšem ocenili, že ani po roce 1989 nepřevlékla kabát.

Vědomě jsem nikomu neublížila

„Byla to silná osobnost s velkým srdcem a silným sociálním cítěním. A také výborná herečka a recitátorka. Bude chybět," řekl k její osobě včera předseda KSČM Vojtěch Filip. Švorcová ostatně na všech kulturních a leckdy i politických akcích pořádaných KSČM málokdy chyběla. Na oslavách prvního máje či Dnu Haló novin dokonce recitovala.

Švorcová také chodila často na zasedání Výboru národní kultury, které sídlí v pražské ulici Politických vězňů 9, tedy ve stejném domě, kde má svou domovskou adresu i KSČM. Herečka totiž byla aktérkou pravidelně pořádaných Literárních večerů, kde mimo jiné přednášela s dalšími herci či komunistickými prominenty, mezi něž patřil i kdysi známý moderátor Milan Friedl.

Účastnila se i pravidelných večerů Křeslo pro hosta. Populární stejnojmenný pořad někdejší Československá televize vysílala přitom několik let a uváděl jej jednu dobu i populární herec Vladimír Menšík. Komunisté pak v této tradici pokračovali i po roce 1990.

"Nikdy neváhala, když mohla někomu pomoci. A nikdy se nesklonila ani před nespravedlivými útoky vůči své osobě a vůči straně, k níž se hlásila," zmínil k ní v Haló novinách předseda "rudé" partaje Vojtech Filip.

Těsně před smrtí pak Švorcová Blesku údajně řekla: „Nebojím se jí. Nikomu se tam přece nechce, ale každý ví, že kosatá na něj číhá. Vědomě jsem nikomu neublížila, nikoho neurazila ani nezabila. Klidně můžu umřít..."

Cílová skupina čtenářů jsou starší ročníky

Proč ale oba bulvární deníky své přední stránky věnovaly ženě, pro níž mnozí Češi měli před rokem 1989 a i těsně po tom jen tvrdé odsudky? Podle Karla Hvížďaly je to způsobeno dvěma věcmi.  

„Za prvé je okurková sezóna a krize jako hlavní téma by bylo už poněkud omleté pro tyto deníky. Navíc je to špatná zpráva, což se vždycky dobře prodává. Vydavatelé také vědí, že cílová skupina čtenářů jsou převážně již starší ročníky a tak na to vsadili, neboť Švorcovou zná dobře velká část čtenářů. Takže vědí, že z toho důvodu to je pro prodej deníku zajímavé," zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Podle něj ale ani tak nejde o osobu Švorcové, čtenáři se totiž při čtení nostalgicky vrací i do svého mládí, neboť to byla právě hvězda jejich mládí. „Tam se proto pracuje s tím fenoménem návratu do mládí," vysvětlil.

To, že o herečce nyní lidé hovoří dobře, tedy v tom smyslu, že díky svému vlivnému postavení v někdejší KSČ mnoha lidem pomohla, ale lze podle Hvížďaly přičítat i tomu, že o mrtvých se vždy hovoří jen dobře.

„Pokud si dobře vzpomínám, tak ona pocházela ze silně věřící rodiny a navíc velmi chudé, proto později zaměnila jednu víru za druhou. Ta potřeba nějaké silné víry asi byla převažující," dodal pak Hvížďala k politické angažovanosti Švorcové.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …