Konec lásky Hradu s Nečasem. Klaus rozjel novou hru

14.08.2011 7:18

POLITOLOGOVÉ Roztržka na poli ODS i rozpor mezi prezidentem Václavem Klausem a "jeho premiérem" Petrem Nečasem je atraktivním tématem nejen pro média a politiky samotné, ale i pro politology. Co odborník, to názor. Z většiny hlasů oslovených politologů však vyplývá, že mezi Klausem a Nečasem může být vážný problém. Třeba i kvůli čerstvé "kauze homosexuálové".

Konec lásky Hradu s Nečasem. Klaus rozjel novou hru

Na scéně občanských demokratů to vře. Kupodivu ani ne tak kvůli politice samotné, jako spíš roztržce způsobené odlišnými postoji jednotlivých členů či sympatizantů partaje na dění v metropoli.

Spor vyvolal pětidenní festival Prague Pride a zejména jeho sobotní část, pochod gayů a lesbiček metropolí. Festivalu udělil záštitu pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). A bylo zle.

Více o tématu Hájek a homosexuálové

Z Hradu zazněly ústy prezidenta Václava Klause i jeho vicekancléře Petra Hájka slova odsudků, stejný postoj vyjádřila i celá středočeská ODS. Předseda této strany i vlády Petr Nečas se ale držel zpátky, nepřímo dokonce Svobodovu záštitu udělenou festivalu podpořil.

Začalo to na ParlamentníchListech.cz:
Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek
Petr Hájek: Jsem kryptofašista. Doznávám se

Podle politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy dělnické akademie skutečně lze hovořit o krizi občanskodemokratické strany.

"Konflikt uvnitř ODS dokládá, jak tuzemská pravice ideově tápe a jak není schopná vykouknout ze zahnívajícího českého rybníka," komentoval pro ParlamentníListy.cz dvojkolejnost největší pravicové strany.

Pochod gayů:
Prasata, křičeli skini na gaye. Ti měli legraci z Klause a nahého Hájka

Zároveň se jednoznačně postavil na stranu premiéra Petra Nečase, respektive primátora Bohuslava Svobody. "Podpora menšin je u evropské liberálně-konzervativní pravice běžná," dodal.

Způsob, jak se s nastalou situací kolem pochodu gayů předseda vlády vyrovnal, tak politolog považuje za žádoucí - Nečas chce prý být jak svorníkem ODS, tak celé vlády.

"Myslím si, že i Klaus by se na jeho místě choval stejně," upozornil Jelínek. Prezident podle něho v celé věci ale hraje zcela jinou hru, resp. boj. O svou pozici, až skončí na Hradě. To je podle odborníka důvodem, proč ve svých výrocích tak přehání.

Václav zvaný Mocný

Politolog Zdeněk Zbořil ale konflikt mezi prezidentem a premiérem nijak černě nevidí. "Rozpor mezi prezidentem a předsedou vlády není zdaleka tak veliký, jak se zdá. Nečas se nakonec vždycky postaví za mocnou postavu Václava Klause, jde jen o maličký naschvál," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Podzim ukáže

Upozornil také na fakt, že názory prezidenta jsou obecně konzistentní, kdežto ty Nečasovy se často mění. "Rozpor se může prohloubit na podzim," nastínil možnou variantu vývoje.

Postoj hlavy státu ale považuje za zcela odpovídající jeho rétorice. "Klaus se snaží podpořit tu frakci uvnitř ODS, která se podobá jeho představě o straně, již zakládal," dodal politolog s tím, že o jisté krizi uvnitř občanské demokratické strany se může hovořit již v tuto chvíli.

Zelená pro Němcovou?

Zbořilův politologický kolega  Jan Bureš si všímá dalšího zajímavého aspektu celého sporu. "U Vysočiny by snad mohla v pozadí být Klausova podpora M. Němcové, která vždy Klause silně uznávala," sdělil redakci. O tom, zda by mohlo jít o favoritku hradního pána na post jeho nástupce, však nechtěl spekulovat.

Podle dalšího odborníka na politiku, Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze, jde o bezvýznamnou roztržku, která je pouze logickým vyústěním okurkové sezóny. "Mnoho povyku pro nic," komentoval lapidárně domnělé rozbroje v ODS.

Bouře ve sklenici vody

"Kdyby nebyly prázdniny, vše toto, i to, co tomu předcházelo, by zapadlo. Za měsíc si na to málokdo vzpomene," dodal politolog.

Festival Prague Pride, kvůli kterému aféra vznikla, před českou metropolí hostila už řada světových měst včetně New Yorku. Zde mu záštitu udělil tamější starosta Michael Bloomberg. V Praze festival trvá od 10. do 14. srpna.

V sobotu vyvrcholil Pochodem hrdosti, jehož se zúčastní zejména zástupci homosexuální menšiny. Ty vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek označil za "devianty". Klaus se jej ve svém prohlášení zastal, i přesto, že se proti němu ohradily třeba Věci veřejné nebo opoziční ČSSD.

Více čtěte

  • Pravice podvedla Prahu. Mlčením k festivalu Prague Pride
  • Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS
  • Nakladáčka za gaye. Čtěte, co si myslí ODS o svém primátorovi
  • Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…