O diskriminaci handicapovaných se nemluví, stěžuje si Krása

13.08.2011 14:37

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása se pozastavuje nad vášnivou obhajobou homosexuální menšiny. V této souvislosti poukazuje na fakt, že v ČR jsou dlouhodobě diskriminováni občané se zdravotním postižením, ale nikdo si toho nevšímá. Nelibost nad postiženými vyjádřili např. obyvatelé města Zubří.

O diskriminaci handicapovaných se nemluví, stěžuje si Krása

Ve spojitosti s dnes pořádaným pochodem Prague Pride toho bylo napsáno již mnoho. K tomuto pochodu si své řekli jeho zastánci i odpůrci. Václavu Krásovi však vadí, že se stejně vášnivě nediskutuje i o diskriminaci jiné menšiny žijící v naší zemi, totiž osob se zdravotním postižením. Vzpomíná konkrétně případ města Zubří na Valašsku, kde mají vyrůst dva domy a do nich se má nastěhovat několik postižených osob v rámci svého začlenění do společnosti.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Obyvatelé města Zubří ovšem s plánem nesouhlasí a sepisují dokonce petici, ve které vyjadřují nelibost nad tímto plánem. „S tímto projektem nesouhlasíme a nepřejeme si, aby se zde tyto ústavy zakládaly, byť plně chápeme sociální potřebu ústavy zřizovat a provozovat. Rozhodli jsme sepsat petici proti výstavbě ústavu pro mentálně postižené," píší na speciálně zřízených internetových stránkách iniciátoři petice.

Případ ze Zubří přitom podle Krásy není ojedinělý. Kdo se chce seznámit s dalšími příklady diskriminace, má se podle Krásy podívat přímo do zákonů platících v ČR.

Diskriminace je zakotvena přímo v platné legislativě

„V nařízení vlády o minimální mzdě je ustanovení o tom, že zaměstnavatel může snížit minimální mzdu u příjemců invalidních důchodů až o 50 procent, tedy na 4 000 Kč měsíčně. Ve vyhlášce č. 73/2005 Sb., kterou se provádí školský zákon je uvedeno, že ředitel školy může odmítnout žáka se zdravotním postižením, pokud k jeho přijetí nemá vhodné podmínky. Rozhodne bez správního řízení, tudíž rodiče takového žáka nemají nikde dovolání," vypočítává nespravedlnosti Krása.

Související:

Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV

Své výtky vůči vládním nespravedlnostem uzavírá Krása citací z Ústavy ČR. Pozastavuje se nad tím, že se v tomto základním státním dokumentu mluví o celé řadě menšin, ale o handicapovaných občanech nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…