Školství musí přerozdělit rozpočet kvůli výpadku příjmů ze Sazky

14.08.2011 7:59

Ministerstvo školství se musí potýkat s chybějícími odvody z loterijní společnosti Sazka a upravuje rozpočet. V podpoře mládeže a sportu panuje krizová situace. Resort ve středu požádá vládu o přerozdělení půl miliardy korun od vysokých škol. Pak to posoudí ještě sněmovní rozpočtový výbor.

Školství musí přerozdělit rozpočet kvůli výpadku příjmů ze Sazky

Letos by měla podpora sportu vzrůst o 139 milionů korun a celkově by tak měla činit dvě miliardy korun. Všeobecná sportovní činnost z toho dostane 100 milionů, do sportovní reprezentace půjde 36 milionů. Podpora mládeže získá o 11 milionů korun víc.

Dobešův resort chce splatit novou technickou knihovnu

Největší sumu navíc dostane knihovnická činnost, kolem 350 milionů. Ministerstvo školství chce urychlit splácení úvěru, kterým financovalo stavbu technické knihovny v Praze v Dejvicích.

"Splácení úvěru je předpokládáno až do roku 2013 s tím, že na rok 2012 je počítáno s částkou 300 milionů korun a na rok 2013 s částkou 72,16 milionu. Přerozdělení prostředků státního rozpočtu umožní uspíšení těchto splátek," vysvětluje ministerstvo.

Po splacení dluhu chce ministerstvo ve dvou následujících letech vložit stejnou částku do vysokých škol. Ty mají v letošním roce přijít o 468 milionů korun, které byly určeny na rekonstrukci a rozvoj vysokoškolských areálů.

Jedná se o efektivní využití prostředků státního rozpočtu

„Zásadní výpadek odvodů ze společnosti Sazka v letošním roce je příčinou aktuální krizové situace v oblasti podpory sportu a mládeže. Posílení těchto oblastí pomůže tuto krizi zmírnit," cituje server prvnízprávy.cz prohlášení ministerstva.

Ministerstvo si od navrhované úpravy slibuje efektivnější využití prostředků státního rozpočtu a zajištění financí pro jednotlivé programy v souladu s jejich schválenými dokumentacemi. Na rozpočet resortu nebude mít opatření vliv.

Sazka snížila odvody sportovním svazům kvůli splátkám vysočanské O2 arény. Loterijní společnost je od 17. ledna v insolvenčním řízení. Městský soud v Praze poslal Sazku do úpadku na konci března. Od konce května je společnost v konkurzu. Zatím ji řídí insolvenční správce Josef Cupka, který nahradil ředitele Aleše Hušáka.

Většinovým akcionářem Sazky je s téměř 70 procenty Český svaz tělesné výchovy, 13 procent vlastní Sokol a více jak pět procent Česká asociace Sport pro všechny.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…