Šéf NKÚ dostal 8 měsíců. Nechtěl kontrolu poslanců

15.08.2011 14:16

AKTUALIZOVÁNO Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal dostal osmiměsíční trest vězení podmíněně s odkladem na 18 měsíců. Spáchal trestný čin, když neumožnil, aby Kontrolní výbor sněmovny zkontroloval hospodaření jeho instituce. Informoval o tom server iHNed.cz.

Šéf NKÚ dostal 8 měsíců. Nechtěl kontrolu poslanců

Dohnal už dříve uvedl, že by prověrka ze strany poslanců narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn proti politickým vlivům. Poslanci jej kvůli plýtvání a zneužití funkce postavili před kárný senát a podali na něj i trestní oznámení již před dvěma roky. Dohnal pak dokonce zažaloval celou Poslaneckou sněmovnu.

Dnešní rozsudek se týká toho, že Dohnal opakovaně odmítl vydat dokumenty o hospodaření NKÚ Kontrolnímu výboru sněmovny. Za stejný přečin přitom dostal od sněmovny padesátitisícovou pokutu.

Mluvčí premiéra Nečase již oznámil, že pozice Dohnala je po vynesení pravomocného rozsudku neudržitelná.

Související:
Soud projednává neposlušnost šéfa NKÚ Dohnala. Hrozí mu 10 let

Žalobkyně: Bojí se postihu za chyby 

Kontrolní výbor sněmovny koncem loňského roku znovu zahájil prověrku NKÚ a poslanci opět požádali o spolupráci při auditu a o předložení potřebných dokumentů. Dohnal stejně jako dříve jejich požadavek odmítl. Podle žalobkyně proto, že je jako šéf úřadu odpovědný za jeho hospodaření a chtěl se vyhnout postihu za chyby.

Dohnal tvrdí, že by NKÚ neměli kontrolovat poslanci, ale zahraniční účetní dvory. Zákon o NKÚ podle něj neřeší například otázku podjatosti členů kontrolního výboru, jejich pravomoci nakládat s dokumenty úřadu nebo případné odvolání proti jejich závěrům.

Psali jsme:¨
NKÚ v budoucnu zkontroluje hospodaření Úřadu vlády ČR
Rozšíření pravomocí NKÚ bude s největší pravděpodobností možné  
Vláda projednala závěr kontroly NKÚ k muzeím 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…