Zavadil na vycházce v oděvu v ceně minimální mzdy. Bulvár byl u toho

16.08.2011 15:05

REVUE Odborářští bossové hájící zájmy "prostého lidu" se často alespoň svou rétorikou snaží přiblížit běžným občanům. Vzpomeňme třeba líbivá hesla na protestních transparentech, nebo snahy o 15procentní navýšení minimální mzdy. Pak jsou ale okamžiky, kdy i "obyčejný člověk" musí zauvažovat nad tím, zda to celé není jenom póza.

Zavadil na vycházce v oděvu v ceně minimální mzdy. Bulvár byl u toho

Podobný námět k přemýšlení poskytl i šéf odborů a  neohrožený bijec za práva chudších pracujících Jaroslav Zavadil. Často se zaklíná údernými hesly a kritickými bonmoty na adresu boháčů. Ale i na obyčejnou neformální vycházku se sám neváhá odít do drahých značkových luxusních oděvů.

Více o Jaroslavu Zavadilovi najdete ZDE

Podle zjištění bulvárního deníku Aha! muž, který se snad naoko snaží stylizovat do role co nejpodobnější té, kterou hájí u pracujících, například na jednu ze svých letních procházek s přítelkyní vyrazil oděn v outfitu za osm tisíc korun.

Tedy paradoxně ve stejné výši, v jaké je nyní minimální mzda. Právě o jejím navýšení se v těchto dnech na tripartitě hovoří. A Zavadil je jedním z těch, kdo lobbuje za co největší zvýšení minimální mzdy. Chce, aby byla nejméně ve výši 9200 korun.

Mediální odborník Jiří Mikeš soudí, že Zavadilovy soukromé aktivity mu v očích veřejnosti mohou uškodit.

Playboy Zavadil

"Jestliže je v soukromí playboy, tak mu to může trochu ublížit," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Mediální prezentaci odborářského bosse ale nijak negativně nehodnotí.

Méně vína, více vody

Podle bývalého šéfa zpravodajství České televize a mediálního analytika  Zdeňka Šámala není na tom, že si odborář vyjde na vycházku pěkně oblečen, nic zásadně špatného. "Obecně bych ale většině českých odborářských bossů doporučil pít méně vína, když už kážou tolik vody," uvedl pro redakci Šámal.

Politolog Jan Bureš na Zavadilovy investice do oděvů pohlíží z jiného úhlu. "Vůdci odborů obecně patří mezi společenskou, ekonomickou i politickou elitu," řekl ParlamentnímListům.cz.

Odboráři nejsou chudáci

"V kontextu toho, jaká je ale rétorika odborářů u nás, to může působit dost paradoxně," dodal. Odborářští bossové totiž podle něho "nejsou žádní chudáci".

Právě oni společně se zástupci zaměstnavatelů se přitom v úterý sešli s vládou na jednání takzvané tripartity. Na programu měli daňovou reformu, zvýšení minimální mzdy, novelu horního zákona a otázku takzvaných předdůchodů - tedy předčasných důchodů pro lidi s namáhavou nebo předčasnou profesí. 

  • Šéf odborů Zavadil: Nechci hlavu Kalouska 
  • Tripartita se po úterním jednání "dohodla" na tom, že se výše minimální mzdy navýší o čtyři sta korun. Tedy na osm tisíc čtyři sta korun.  Odbory nicméně s výší minimální mzdy nesouhlasí. Podle odborářů navýšení nepokryje ani inflaci.

    Více k tématu Minimální mzda

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

    Čtěte:
    Rozčílený Zavadil: Vláda čaruje s čísly, ale důchodce stejně obere
    Takový svinstvo, rozohnil se Zavadil na adresu Nečasova kabinetu

    Foto: Zbyněk Pecák 

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

    Jak je to s tou výjimkou?

    I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

    Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…