Česko možná nabídne nepotřebné antonovy Afghánistánu nebo Iráku

26.08.2011 14:55

Pokud by obrana letadla prodávala, mohla by přilepšit svému omezenému finančnímu rozpočtu. Kromě samotných antonovů by navíc nabídla i náhradní díly a další příslušenství, které se po vyřazení letadel z výzbroje vojenského letectva staly nepotřebnými.

Česko možná nabídne nepotřebné antonovy Afghánistánu nebo Iráku

Česká republika by mohla nabídnout vyřazená transportní letadla An-26 Antonov do Afghánistánu nebo Iráku. Mimo jiné by tím pomohla těmto zemím s rozvojem jejich vlastního vojenského letectva. ČTK to potvrdil Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva obrany. Antonovy byly z výzbroje českých letců vyřazeny letos na jaře. Po třiceti letech služby je nahradily nové španělské letouny CASA.

Afgháncům pomůžeme vybudovat nezávislé vzdušné síly

Odbor pro nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany podle informací ČTK pracuje mimo jiné na možnosti přenechat nepotřebná dopravní letadla Afghánistánu, hovoří se i o možnosti nabídnout je Iráku. "Tuto variantu nelze vyloučit," řekl dnes ČTK Caletka. 

Češi již v minulosti darovali Afghánistánu 12 nepotřebných ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Média v minulosti informovala také o snaze ministerstva obrany prodat do asijské země přebytečné české bitevníky L-159. Tyto pokusy korespondují se snahami spojeneckých zemí v rámci mise ISAF vybudovat samostatné a nezávislé vzdušné síly Afghánistánu nejpozději do roku 2016.

O budoucnosti nepotřebných antonovů ale podle tiskového odboru ministerstva obrany nebylo dosud definitivně rozhodnuto. "V současné době je zvažována možnost vyřazená letadla An-26 odprodat formou vyhlášení obchodní veřejné soutěže," upřesnil Caletka.

Pokud by obrana letadla prodávala, mohla by přilepšit svému omezenému finančnímu rozpočtu. Kromě samotných antonovů by navíc nabídla i náhradní díly a další příslušenství, které se po vyřazení letadel z výzbroje vojenského letectva staly nepotřebnými. "Kalkulace možného výnosu z prodeje bude provedena až po rozhodnutí o dalším nakládání s letadly," uvedl Caletka. Žádný zájemce o případnou koupi letadel se podle něj ministerstvu obrany zatím neozval.

Antonovy nahradily letouny CASA. Předražené?

Antonovy byly z výzbroje českých vzdušných sil definitivně vyřazeny letos na konci dubna. Nepotřebné letouny byly podle informací z ministerstva obrany zakonzervovány. Stejné stroje stále létají na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, využívá je i řada postsovětských republik a uplatnění nalézají také v Africe, uvedl u příležitosti jejich vyřazení z české armády jeden z pilotů.

Letadla C-295M CASA, která antonovy v české armádě nahradila, zatím provází kontroverze. Dodavatelská firma Omnipol například ve stanovené lhůtě neodstranila závady na systému pasivní ochrany letounu. O samotném nákupu se pak v médiích hovoří jako o předraženém.

Související:

Vondrův resort chce potrestat Omnipol za letouny CASA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…