Česko možná nabídne nepotřebné antonovy Afghánistánu nebo Iráku

26.08.2011 14:55

Pokud by obrana letadla prodávala, mohla by přilepšit svému omezenému finančnímu rozpočtu. Kromě samotných antonovů by navíc nabídla i náhradní díly a další příslušenství, které se po vyřazení letadel z výzbroje vojenského letectva staly nepotřebnými.

Česko možná nabídne nepotřebné antonovy Afghánistánu nebo Iráku

Česká republika by mohla nabídnout vyřazená transportní letadla An-26 Antonov do Afghánistánu nebo Iráku. Mimo jiné by tím pomohla těmto zemím s rozvojem jejich vlastního vojenského letectva. ČTK to potvrdil Jiří Caletka z tiskového odboru ministerstva obrany. Antonovy byly z výzbroje českých letců vyřazeny letos na jaře. Po třiceti letech služby je nahradily nové španělské letouny CASA.

Afgháncům pomůžeme vybudovat nezávislé vzdušné síly

Odbor pro nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany podle informací ČTK pracuje mimo jiné na možnosti přenechat nepotřebná dopravní letadla Afghánistánu, hovoří se i o možnosti nabídnout je Iráku. "Tuto variantu nelze vyloučit," řekl dnes ČTK Caletka. 

Češi již v minulosti darovali Afghánistánu 12 nepotřebných ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Média v minulosti informovala také o snaze ministerstva obrany prodat do asijské země přebytečné české bitevníky L-159. Tyto pokusy korespondují se snahami spojeneckých zemí v rámci mise ISAF vybudovat samostatné a nezávislé vzdušné síly Afghánistánu nejpozději do roku 2016.

O budoucnosti nepotřebných antonovů ale podle tiskového odboru ministerstva obrany nebylo dosud definitivně rozhodnuto. "V současné době je zvažována možnost vyřazená letadla An-26 odprodat formou vyhlášení obchodní veřejné soutěže," upřesnil Caletka.

Pokud by obrana letadla prodávala, mohla by přilepšit svému omezenému finančnímu rozpočtu. Kromě samotných antonovů by navíc nabídla i náhradní díly a další příslušenství, které se po vyřazení letadel z výzbroje vojenského letectva staly nepotřebnými. "Kalkulace možného výnosu z prodeje bude provedena až po rozhodnutí o dalším nakládání s letadly," uvedl Caletka. Žádný zájemce o případnou koupi letadel se podle něj ministerstvu obrany zatím neozval.

Antonovy nahradily letouny CASA. Předražené?

Antonovy byly z výzbroje českých vzdušných sil definitivně vyřazeny letos na konci dubna. Nepotřebné letouny byly podle informací z ministerstva obrany zakonzervovány. Stejné stroje stále létají na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, využívá je i řada postsovětských republik a uplatnění nalézají také v Africe, uvedl u příležitosti jejich vyřazení z české armády jeden z pilotů.

Letadla C-295M CASA, která antonovy v české armádě nahradila, zatím provází kontroverze. Dodavatelská firma Omnipol například ve stanovené lhůtě neodstranila závady na systému pasivní ochrany letounu. O samotném nákupu se pak v médiích hovoří jako o předraženém.

Související:

Vondrův resort chce potrestat Omnipol za letouny CASA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…