MPO: Podnikatelé si v srpnu rozdělili více než jednu miliardu eurodotací

02.09.2011 6:46

Na účty českých podnikatelů v srpnu zamířilo rekordních 1,067 miliardy korun z Operačního programu Podnikání a inovace.

MPO: Podnikatelé si v srpnu rozdělili více než jednu miliardu eurodotací

Domácí podnikatelé si v srpnu rozdělili rekordních 1,067 miliardy korun z Operačního programu Podnikání a inovace. Je to vůbec poprvé, kdy měsíční čerpání dotací překročilo jednu miliardu korun. Vloni přitom v průměru za jeden měsíc k českým firmám zamířilo jen něco přes půl miliardy korun. Celkem tak Ministerstvo průmyslu a obchodu už české zejména malé a střední podnikatele z Operačního programu podpořilo částkou převyšující 22 miliard korun.

"Právě zvýšení rychlosti, s jakou se českým firmám daří čerpat prostředky z evropských fondů, patřilo k hlavním prioritám, se kterými jsem vloni do úřadu nastupoval," říká ministr průmyslu obchodu Martin Kocourek. "Podařilo se nám například výrazně zpřehlednit administrativu spojenou s evropskými dotacemi, což rychlosti čerpání významně prospělo."

"Naprostá většina komunikace s klienty je dnes čistě elektronická, což je velký rozdíl oproti většině ostatních operačních programů. Sjednotili jsme také některé metodické výklady, a odstranili tak historický problém, kdy si různé organizace - nejen ty spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu - vykládaly některé komplikovanější situace metodicky různě a žadatelé mohli někdy tápat," upřesňuje Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje ministerstva průmyslu a obchodu.

"Operační program Podnikání a inovace je tak dnes už z celé jedné čtvrtiny úspěšně vyčerpaný. Další prostředky jsou přitom přislíbené konkrétním podnikatelům a čekají jen na to, až firmy své projekty dokončí, aby jim bylo možné přislíbené prostředky zpětně vyplatit. Daří se nám tak úspěšně navazovat na předchozí Operační program Průmysl a podnikání, který podnikatelům nabídl celkem deset miliard korun a který se podařilo vyčerpat z více než 99 procent," dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Právě dnes také Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo výzvy k dalším dvěma programům, a to programu Inovace - Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví a programu ICT a strategické služby.

Program Inovace - Projekt na ochranu práv průmyslového vlastnictví pomáhá firmám zaregistrovat patentovou ochranu svých produktů doma i v zahraničí a firmám nabídne dohromady 50 milionů korun.

Program ICT a strategické služby je určený pro firmy, které chtějí investovat do vybudování center strategických služeb například pro vývoj softwaru, podporuje ovšem i investice do high-tech opravárenských center nebo do zakládání a rozvoje datových center. Celkem program podnikatelům nabídne 1,5 miliardy korun.

Operační program Podnikání a inovace má pro české podnikatele do roku 2013 připravených bezmála 90 miliard korun. Většina jeho programů se zaměřuje na podporu zejména malých a středních podnikatelů. Vedle podpory inovativních projektů Operační program pamatuje i na cílenou pomoc ekonomicky slabším regionům České republiky.

Dále čtěte:
Ministr Kocourek: Jednodušší administrativa ušetřila podnikatelům 11,5 mld. korun
Ministr Kocourek: Zvyšování daní firmám je pro ODS nepřijatelné

Dotaz Martinu Kocourkovi můžete položit ZDE ##PROFIL 2198##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…