Nečas k Romům: Dávky už nebudou bez práce

04.09.2011 12:32

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka se tento pátek chystá na Šluknovsko hledat řešení eskalujícího násilí v ulicích. Do regionu chce vyrazit i stínová vláda sociálních demokratů, uvedl v pořadu Partie TV Prima. Premiér Nečas, který byl jeho partnerem v diskusi, naopak výlety pražských politiků do problematického regionu kritizoval. On sám prý na místo pojede až ve chvíli, kdy najde konkrétní řešení.

Nečas k Romům: Dávky už nebudou bez práce

Víkend ve Šluknovském výběžku opět provázely nepokoje a protesty místních občanů, které stejně jako před týdnem vyústily ve střety s policií. Na téma neklidného severu země diskutovali v nedělní partii na TV Prima premiér Petr Nečas a lídr nejsilnější opoziční strany Bohuslav Sobotka. Ten premiéra obvinil z toho, že se situací zabývá až nyní, ačkoliv indicií, předpovídajících problémy, měl od letošního jara dostatek.

Zachoval jste se úřednicky, pane premiére

"V květnu se starostové ze Šluknovského výběžku obrátili dopisem na premiéra. Jeho odpověď měla sedm nebo osm řádků. Zareagoval čistě úřednicky a postoupil věc Ministerstvu práce a sociálních věcí," nebral si vůči Nečasovi servítky lídr opozice.

Reagoval tak na Nečasovu poznámku o pražských politicích, kteří jezdí na Šluknovsko jen vydělávat politické body. Podle Sobotky Nečas udělal velkou chybu v tom, že lokalitu dosud jako premiér nenavštívil. "Vyrazím tam, až budu moci nabídnout konkrétní řešení," kontroval premiér. Sobotka prý proti tomu vyjede do regionu už tento pátek, kdy chce se zastupiteli i starosty o problému hovořit. Na Šluknovsko se podle něj chystá i stínová vláda ČSSD.

SLEDUJEME téma Romové
Varnsdorf po akci: Policie dav k Romům nepustila

Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD
Policie po pochodu Varnsdorfem předvedla 12 lidí
Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková

Nečas nabízí mobilní policejní jednotky, kterým podle Sobotky dojde benzín

Napětí může podle Bohuslava Sobotky eskalovat i v jiných regionech, které mají problém se sociálně vyloučenými lokalitami. Hrozí také, že policie nebude mít dostatek prostředků ke zklidnění situace kvůli vládním škrtům. Toho se ale premiér neobává, k dispozici prý budou mobilní policejní jednotky, které případné nepokoje zvládnou. "Ty vaše mobilní jednotky na jaře příštího roku dopadnou tak, že jim dojde benzín," uvedl Sobotka s tím, že téma nedostatku finančních prostředků budou poslanci probírat na jednání branně-bezpečnostního výboru sněmovny.

Podle premiéra policisté budou mít prostřdků na provoz dostatek. "Pokud někde policistům dojdou peníze, jde to na vrub odpovědného krajského ředitele, který špatně hospodařil," reagoval Nečas. Chybou minulého vedení vnitra prý bylo, že místo úřednických míst seškrtalo počty policistů v terénu.

Kontrola vyplácení dávek versus nová pracovní místa

Na tom, jak situaci urychleně a především efektivně řešit, se ale oba politici podle očekávání neshodli. Podle Nečase jsou klíčové tři věci. Výplata sociálních dávek musí být spojena s povinnostmi pro jejich příjemce, například zajištěním docházky jejich dětí do škol. Romové si prý také musí uvědomit, že na peníze po změnách plánovaných vládou nedosáhnou bez práce. Tomu pomůže i zavedení dvouměsíční lhůty, po níž musí příjemce podpory v nezaměstnanosti nastoupit na veřejně prospěšné práce. Neméně důležitou podmínkou zklidnění situace je také jasné stanovení rovnosti před zákonem.

Právě v oblasti veřejně prospěšných prací neušel premiér Sobotkově kritice, že místa pro lidi registrované na Úřadech práce prostě nejsou. "Přitom máme zkušenost, že v oblastech, kde se daří práci pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit najít, klesá kriminalita," podpořil svůj argument Sobotka.

"Neonacista" Mašín z Rumburka

Nečas si neodpustil ani kritiku počínání severočeských sociálních demokratů, z jejichž nahlášené demonstrace minulý pátek vznikl nepovolený pochod zakončený pokusem o napadení obyvatel domu, obývaného rumburskými Romy. Nečas kritizoval i poslance Jaroslava Foldynu, který podle něj umožnil hovořit představiteli iniciativy Občanský Odpor Rumburk Josefu Mašínovi, po jehož projevu vyrazili rumburští do ulic. Nazval jej přitom členem Národního odporu. "ČSSD chtěla, aby demonstraci nepořádali extremisté," reagoval Sobotka.

Druhým tématem Partie bylo zvýšení ratingu ČR agenturou Standard&Poors. Zde byl na koni premiér, podle nějž tento krok renomované agentury ukazuje, že reformní cesta, kterou se jeho administrativa vydala, je trvale udržitelná. Sobotka podotkl, že důvěryhodnost agentury Standard&Poors některé vlády zpochybňují, na což Nečas reagoval známým pořekadlem, podle nějž nemá smysl hněvati se na zrcadlo, když má člověk "křivou hubu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…