Šéf NATO jede do Česka. Řeč bude o Afghánistánu i o rozpočtu

07.09.2011 12:03

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen jede do Prahy. S českými představiteli se sejde kvůli Bílé knize o obraně, protiraketové obraně, zapojení Česka v zahraničních operacích nebo klesajícím výdajům na obranu, kvůli kterým už dříve napsal ministrům obrany členských zemí NATO osobní dopis.

Šéf NATO jede do Česka. Řeč bude o Afghánistánu i o rozpočtu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Rasmussen se dnes odpoledne setká s premiérem Petrem Nečasem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Ve čtvrtek se měl sejít i s prezidentem Václavem Klausem, ale schůzka byl zrušena, protože Rasmussen musí zpět do Bruselu.

Rusko, Chicago, Libye 

Důvodem Rasmussenovy návštěvy má být transformace NATO a role organizace v globální bezpečnosti. S českými politiky bude hovořit také o vojenské operaci v Afghánistánu, protiraketové obraně nebo vztazích s Ruskem. Jednat budou také o summitu NATO v roce 2012 v americkém Chicagu či perspektivy dalšího vývoje v Libyi.

Pozornost bude věnována také zapojení v aliančních operacích a klesajícím výdajům na obranu. České ministerstvo obrany má v roce 2012 hospodařit s výdaji ve výši 43,6 miliardy korun, vyplývá z návrhu státního rozpočtu na příští rok. Letos má obrana k dispozici zhruba o 300 milionů více. Panuje obava, že Česko nebude schopné plnit své záazky vůči Alianci. Ministerstvo zdůrazňuje, že vojákům nechce snižovat platy, jinak ale hodlá šetřit ve všech oblastech.

Čtěte více:
Obrana ke svým nemocnicím: Musíte lépe hospodařit
Armádu čekají hubené roky, říká Bílá kniha. Představil ji náměstek Šedivý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…